Savio eduskuntaryhmän varaluotsiksi

Ylöjärveläinen kansanedustaja Sami Savio hyppäsi perussuomalaisten toisen varapuheenjohtajan saappaisiin puolueen hajaannuksen jälkimainingeissa.

Ylöjärveläiskansanedustaja Sami Savio tahtoo pitää perussuomalaisesta aatteesta kiinni. (Arkistokuva)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän haljettua kahtia sen puheenjohtajistopalleiltakin lähti väkeä. Heti massaloikkausten jälkeen Sami Savio pohti puheenjohtajistopaikkaa ja tiedusteli kannatusta.

Kun sitä näytti liikenevän, tarjoutui hän ehdolle torstaisessa ryhmäkokouksessa, jossa ryhmä järjestäytyi uusiksi. Äänestys toi paikan.

– Valintani on yksi poliittisen urani huippuhetkistä. Koin, että ryhmällä oli luottamusta nostaa minut puheenjohtajistoon nimenomaan tilanteessa, jossa on selvittävä tästä kieltämättä vaikeasta tilanteesta, tuore varaluotsi kommentoi.

”Minulla on annettavaa”

Savio tarjoutui tehtävään, koska halusi kantaa vastuuta ryhmän viemisestä taas urilleen.

– Koin lähestulkoon aatteellisen uudelleenheräämisen. Tapaus vertautui siihen, kun vuoden 1972 lopussa SMP:n eduskuntaryhmä hajosi kahtia ja tämä aiheutti valtavia ongelmia puolueelle. Tajusin, että nyt olemme samassa tilanteessa. Jonkun aatettamme täytyy viedä eteenpäin ja kehittää, ja koen, että minulla on annettavaa.

Valinta oli Saviolle luottamuksen huippuhetki, mutta uralla etenemistä hän ei myönnä ajatelleensa tehtävään hakiessaan.

– Mutta totta kai vaikutusmahdollisuuteni kasvavat.

Valinta tuo kansanedustajan työn rinnalle uutta sarkaa, joka vaatii aikaa. Tähän asti ilman avustajaa toiminut Savio tarvitsee lisäkäsiä, mutta avustajan hankinta on vasta harkinnassa. Lisäksi ryhmän valiokuntapestit on katsottava uusiksi.

Lopulta helpotus

Vaikka etukäteen olikin kuultu huhuja loikkauksista, niiden laajuus löi Savion ällikällä. Hän ei liioin olisi uskonut huhuihin. Kansanedustaja pitää loikkausaaltoa törkeänä tekona.

– Puoluetovereiden taholta tuleva petos on aina se pahin.

Nyt Savio odottaa, että eduskuntaryhmä järjestää henkilökuntansa ja muuttuneen taloustilanteensa sekä varmistaa, että jo hyvä yhteishenki tiivistyy edelleen. Oppositioon siirtyminen merkitsee myös otteen muuttumista.

– Voimme jättää ja tulemme jättämään vastalauseita.

Koko puolueen talous pysyi loikkauskäytäntöjen ansiosta ennallaan. Paikallistasolla puolueen on Savion mielestä varmistettava, ettei epäsopua ole tai isoja loikkausaaltoja tule.

Savio myöntää, että sekaannus voi laskea kannatusta ja että tilanteesta nousemien vie aikaa. Hän kuitenkin uskoo kannatuksen taas nousevan, sillä hän on esimerkiksi kuullut positiivista palautetta kentältä.

– Itselleni oli lopulta ehkä helpotus, että pöytä putsattiin. Nyt aatteeseen heikosti sitoutuneita ei ainakaan eduskuntaryhmässä ole. Pystymme tekemään omannäköistämme politiikkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?