Ylöjärven Dextrassa järjestetään Luomihuolipäivä

Milloin ihoa kannattaa näyttää lääkärille?

luomet, ihosyöpä, luomihuolipäivä

Yksi ihosyövän riskiryhmään kuuluvista ovat runsasluomiset henkilöt.

Ihotautilääkärille kannattaa mennä, jos luomi on alkanut kasvaa, se on reunoiltaan epäsäännöllinen tai sen väri on muuttunut. Ihosyöpää voi tosin löytyä muualtakin kuin luomista.

Miksi järjestätte Luomihuolipäivän ja keitä varten se on suunnattu, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anne Pekkola?

– Tarkoituksena on lisätä ihmisten tietämystä ihosyövistä, niiden riskitekijöistä ja tunnistamisesta.

– Päivä sopii kenelle tahansa, mutta erityisesti heille, joilla on muita isompi riski sairastua ihosyöpään. Riskiryhmään kuuluvat auringossa helposti palavat tai runsasluomiset henkilöt, ihonsa toistuvasti etenkin lapsena polttaneet, he, joiden suvussa esiintyy melanoomaa sekä ahkerasti solariumissa käyneet tai muuten runsaasti auringolle altistuneet.

Mihin melanooma voi iskeä ja mistä sen tunnistaa?

– Melanooma tulee useimmin ihoalueille, joissa ei ole koskaan ollut luomea. Vain noin 25 prosenttia melanoomista alkaa luomesta. Melanoomasta voi olla kyse, jos pitkään iholla ollut luomi muuttuu tai jos iholle ilmaantuu uusi, poikkeavan näköinen ihomuutos.

Onko muita yleisiä ihosyöpiä kuin melanooma?

– Yleisiä ovat myös tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä, jotka tulevat yleensä vanhemmille ihmisille iän myötä. Niiden synnyssä merkittävää on, kuinka paljon iho on koko elämän mittaan saanut aurinkoa. Nuorilla melanooma on yleisin ihosyöpä.

Mitkä ovat okasolu- ja tyvisolusyöpien tunnusmerkit?

– Okasolusyövän esiasteet ovat kuivia, punertavia tai rusehtavia iholäiskiä, jotka eivät parane rasvailulla.

– Okasolu- tai tyvisolusyöpä voi esimerkiksi muistuttaa vaaleaa koholuomea, joka vähitellen haavautuu ja rupeutuu. Lääkärille kannattaa näyttää uudet ihomuutokset sekä rupi- ja rikkouma-alueet, jotka eivät parane.

– Luomihuolipäivänä lääkäri voi tutkia ihotähystimellä ihomuutokset. Tarvittaessa seuraavalla vastaanottokäynnillä luomi poistetaan tai ihomuutoksesta otetaan koepala, ja näytteet lähetetään patologille tutkittaviksi.

Miten luomenpoisto tehdään?

– Alue puudutetaan paikallisesti, luomi poistetaan leikkaamalla ja haavaan laitetaan muutama ommel.

Minkälaisista luomista kannattaa huolestua?

– Tällainen muistisääntö on olemassa kuin VARO. Siinä V tarkoittaa väriä. Syövästä saattaa olla kyse, jos väri muuttuu tummaksi tai kirjavaksi. A tarkoittaa aluetta eli sitä, että luomi kasvaa nopeasti. R muistuttaa luomen reunasta. Eli jos luomen reuna muuttuu epätarkaksi, se voi olla yksi merkki. O tarkoittaa sitä, että luomen osien tulisi olla symmetriset.

Fakta

Ajanvarauksella sisään

– Ylöjärven Lääkärikeskus Dextrassa järjestetään Luomihuolipäivä tiistaina 20. kesäkuuta.

– Lääkärinvastaanotolle varataan tavallisen tapaan etukäteen aika. Ajat ovat lyhyitä, ja vastaanotolla käydään ainoastaan läpi iho ilman että tehdään mitään toimenpiteitä.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>