Poliitikon isänmaa

Poliitikkojen puheissa toistuu usein isänmaan etu. Kaunista, harrasta ja ylevää puhetta. Erityisen usein Suomen avuksi on riennetty kansainvälisiltä kentiltä. Täytyy heti tarkentaa, että ulkomaiset ponnahduslaudat ovat poikkeuksetta poliittisia paikkoja. Yhteiset asiamme kyllä kaipaavat eturivin akateemikkoja ja liike-elämän edustajia tuomaan näkemystä asioihin. Syystä tai toisesta käytäntö on toinen.
Asenteeni on tällä kohtaa kriittinen. Poliitikon itkukaan ei kuulosta kovin ammattimaiselta. Mitä siitä tulee, jos hautausurakoitsija on työssään liian tunteellinen. Aihetta tunteenpurkauksille varmasti olisi todella usein. Politiikka on merkityksellistä. Ei tarvitse kuin katsoa Suomen metsien hiilinielujen laskentaa EU:ssa. Aiheessa harmillista on se, että yksinkertaisten asioiden vääntämiseen menee tuhottomasti energiaa.
Europarlamentti on myös siinä mielessä merkittävä, että sieltä löytyy poliittisille puolueille tarvittaessa presidenttiehdokkaita. Molemmat hyötyvät. Puolue näyttäytyy elinvoimaisena. Onhan sillä oikein oma ehdokas presidentinvaaleissa. Itse ehdokas saa sitten todella hyvää näkyvyyttä uudelleenvalintaansa varten. Kymmenen prosenttia oman puolueen äänistä ja vaaleista riippumatta tulos on erinomainen.
Väyrynen ansaitsee ihan oman lukunsa. Ulkopuolinen ei pysy laskuissa mukana, että miten monta kertaa hän on sukkuloinut Brysselin ja Helsingin väliä. Välillä Paavo on saanut tahtonsa lävitse. Eräät nimeltä mainitsemattomat ministerikollegat jopa alkoivat pitää hänestä. Vuonna 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalit ovat lähellä toisiaan. Toivottavasti puolueilta löytyy selkärankaa asettaa ehdokkaansa vain toiselle listalle. Kahdessa paikassa ei voi olla yhtä aikaa.
Poliitikko loistaa parrasvaloissa varmasti. Ellei sitten näkyvällä päivänpoliittisella paikalla, niin sitten vähintään eduskunnan poissaolotilastoissa. Tämä antaa osviittaa siitä, että isänmaan edun ajaminen on sangen tilanneriippuvaista.
Matti Apunen puhuu televisiossa usein viisaan oloisesti. Yksi hänen näkemyksistään oli, että politiikka on todennäköisyyksiä. Poliitikoksi haluavan todellisella ideologialla ei ole niin suurta merkitystä. Voidaan miettiä mitä tahansa eduskuntavaalien vaalipiiriä. Olkoon se vaikka Vaasan vaalipiiri. Leikitään, että eduskunnasta jää pois yksi kristillinen kansanedustaja siitä vaalipiiristä. Toki aloittelevan poliitikon kannattaa asettua juuri tämän puolueen listoille. Äänestäjän kuluttajansuoja hämärtyy myös tällä saralla.
Miten sitten lopulta voi tiivistää sen, että mikä on poliitikon isänmaa? Se on nimenomaan poliitikon isänmaa. Vain ja ainoastaan hänen. Pois alta risut ja männynkävyt, kun ajetaan omaa etua.

marko@markotaipale.fi

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>