Haverin Konepäivät järjestetään jo neljättä kertaa

Taas mennään

Viljakkalan kesän yhdeksi merkkitapahtumaksi muodostunut Haverin Konepäivät on ovella. Vanhat traktorit näkyvät isosti jälleen huomenna lauantaina kesäkuun 10. päivänä.

Haverin Konepäivien isä Matti Lettoniemi johti itseoikeutetusti traktorien paraatia viime kesänä. (Kuva: Leena-Maija Lindqvist)

Jo traditioksi muodostunut Haverin Konepäivät sai alkunsa reilut kolme vuotta sitten. Muutamat paikallisaktiivit laittoivat tapahtuman pystyyn pikavauhtia. Haverin Konepäivien isäksi voidaan kiistatta kutsua viljakkalalaisyrittäjä Matti Lettoniemeä.

– Kutalassa Ellivuoren takana järjestettiin aiemmin traktoritapahtuma. Se rupesi kuitenkin hiipumaan ja kuihtui lopulta pois. Muutamat asiakkaani sanoivat minulle, että veteraanitraktoreille tarvittaisiin uusi tapahtuma. Yritin vastata haasteeseen parhaani mukaan.

Traktoriekspertti Lettoniemi lähti luomaan uutta festivaalia. Ensimmäiseksi hän hankki ympärilleen muutamia avainhenkilöitä.

– Menin ensiksi Uusi-Erkkilän Päivön juttusille. Päivö innostui asiasta heti. Seuraavaksi lähdin etsimään Päivön kanssa sopivaa paikkaa tapahtumallemme. Haveri ry tuli myös kaveriksemme. Näin meillä oli valmiit olosuhteet tapahtumallemme, Matti Lettoniemi muistelee.

Ensimmäiset Konepäivät polkaistiin käyntiin todella nopealla aikataululla. Sittemmin kesäkohtaamisen suunnittelu on saanut taakseen selkeämmän aikataulun.

– Meillä on ollut sellainen tapa, että olemme pitäneet järjestelytiimin kanssa saunaillan elokuussa. Olemme puineet siellä läpi risuja ja ruusuja. Sen jälkeen olemme ryhtyneet suunnittelemaan pikku hiljaa seuraavan vuoden Konepäiviä, Lettoniemi taustoittaa.

Kesäkansa vaeltaa neljänsille Haverin Konepäiville lauantaina 10. kesäkuuta.

– Aikaisempien Konepäivien kävijämäärät ovat liikkuneet tuhannen kävijän molemmin puolin. Päivän keli vaikuttaa tietysti voimakkaasti kävijämäärään, Lettoniemi mietiskelee.

Matti Lettoniemen mukaan Konepäivät tarjoavat pomminvarmasti jokaiselle jotakin.

Koko perheen tapahtuma

Haverin Konepäivät ei ole pelkästään traktoreista ja koneista kiinnostuneiden ihmisten kesätapahtuma. Järjestäjien ideana on ollut luonnollisesti se, että koko perhe saataisiin liikkeelle.

– Meillä on ollut järjestäjien keskuudessa koko ajan sellainen idea, että saadaan lapset innostumaan tapahtumasta ja silloin myös aikuiset lähtevät mukaan, Matti Lettoniemi perustelee.

Haverin Konepäivät tarjoilee myös ainutlaatuisia elämyksiä. Yksi niistä on yleisön traktorikuljetukset parkkipaikalta tapahtuma-alueelle.

– Traktorin lavalla kulkeminen lukeutuu juuri niihin elämyksiin, joita nykypäivän ihmiset enää harvoin kokevat. Olemme saaneet traktorikyyteihin vahvistusta viime vuoteen verrattuna.

– Käytössämme on kaksi traktoria yleisökuljetuksia varten. Näin paikalle saapuvan yleisön ei tarvitse odottaa kyytiä liian kauan. Meille on luvattu, että koneiden ruuvit on kiristetty, Lettoniemi hehkuttaa.

Konepäivät tarjoavat jokaiselle jotakin.

– Täällä voi viihtyä, vaikka ei olisikaan mikään konefriikki. Maistuva ruokatarjoilu on yksi varma houkutin.

Haverin Konepäivien huipennus eli traktorien paraati nähdään lauantaina kello 14. Silloin menopelit kulkevat Haverilta Viljakkalan kylälle ja takaisin.

– Reitin varrella on ollut melko runsaasti ihmisiä. Varsinkin senioriväki odottaa paraatia innolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?