Hiiri on irti!

Museohiiri naurattaa ja opettaa. Lapsiyleisö saa neuvoa siihen, miten museossa käyttäydytään.
Museohiiri tutkii, näytelmä, lastennäytelmä, Ylöjärven museo

– Lapset ovat innokkaita osallistumaan. Toistaiseksi ei ole ollut yhtään esitystä, jossa yleisö ei olisi lähtenyt mukaan. Tietysti kenenkään ei tarvitse osallistua, jos ei halua, sanoo hiirtä näyttelevä Suvi Vanhala. Konservaattorina esiintyy Reija Iso-Mustajärvi. (Kuva: Draama Queen Oy)

Kun ollaan museossa, käyttäydytään asiallisesti. Esillä oleviin tavaroihin ei kosketa ilman lupaa eikä mitään missään nimessä vaurioiteta.

Kulttuuriyritys Drama Queenin toteuttama lastennäytelmä Museohiiri tutkii opastaa museoetiketin alkeet. Esitys nähdään Ylöjärven Museonmäellä ensi viikon tiistaina.

Paasaamiseen tai ryppyotsaiseen sormen heristelyyn näytelmä ei missään nimessä sorru, lupaa hiirtä näyttelevä Suvi Vanhala.

– Opetamme, miten museossa ollaan, mutta ehdottomasti hauskan kautta. Kun hiiri ei tiedä, hiirtä opastetaan – esimerkiksi siinä, ettei rukkia voi käyttää huvilaitteena. Samalla lapset imevät oppeja itseensäkin, Vanhala kertoo.

Yleisö avuksi

Osallistava näytelmä kertoo hulvattomasta hiirestä, joka asuu museossa. Äreä konservaattori ei innostu hiirulaisen toilailuista. Hiiri kun ei aina oikein muista, että museoesineitä ei saisi nakerrella.

Konservaattori yrittää opastaa hiirtä ja kertoa, miten museossa kuuluisi käyttäytyä. Yleisö pääsee välillä antamaan vinkkejä hiirelle ja auttamaan konservaattoria, joka epätoivoisesti etsii museossa liikkuvaa tuholaista.

Palautteen pohjalta

Esitys on yleisöpalautteen tulos. Viime vuonna Draama Queeniltä toivottiin museoaiheista esitystä lapsille, ja Museohiiri on nyt ohjelmistossa toista kesää.

– Mietimme, mitä kaikkea museossa voisi olla. Keksimme parivaljakon konservaattori ja vähän hölmö hiiri, Suvi Vanhala hymyilee.

Draama Queen on kahden naisen kulttuuriyritys. Suvi Vanhala ja Reija Iso-Mustajärvi löysivät toisensa yhteisen projektin ansiosta. Yhteistyö sujui heti mainiosti, ja vähitellen muotoutui yhteinen yritys.

Draama Queen tekee hiiritarinan kaltaisia osallistavia näytelmiä lapsille, mutta kaksikko luo myös näytelmiä asiakkaiden henkilökohtaisista aiheista. Räätälöityjä näytelmiä tilataan esimerkiksi työkaverin läksiäisiin tai eläkejuhliin työpaikoilla.

Museohiiri tutkii -näytelmä

Ylöjärven museolla tiistaina 6. kesäkuuta kello 14. Kesto noin 20 minuuttia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?