Salkutus hämmentää ryhmäkoti Pehtoorissa

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti tämän kauden viimeisessä kokouksessaan 22. toukokuuta viime kaupungin eri kiinteistöjen niin sanotusta salkutuksesta. Salkutuksessa kiinteistöt jaetaan pidettäviin, myytäviin, purettaviin ja jatkoselvitettäviin. Nyt listaan jatkettiin sote-erityistoimepidesalkulla.
Ryhmäkoti Pehtoorin henkilöstö, asukkaat ja heidän omaisensa saivat lukea salkutuksesta kaupunginhallituksen listalta. Asia aiheutti hämmennystä ja pelkoakin siitä miten käy hoitopaikan ja työpaikkojen kun listalta oli luettavissa, että kiinteistö on myytävien kiinteistöjen salkussa.
Otin asian esille kaupunginhallituksessa 15. toukokuuta ja ihmettelin sitä kuinka nopeassa tahdissa tehdään muutoksia ikäihmisten hoidon ja hoivan järjestämisessä.
Pehtoorihan ei ole vielä kymmentäkään vuotta vanha ja muistan kuinka sitä rakennettaessa hehkutettiin kuin tärkeää on saada pieniä, kodinomaisia ryhmäkoteja vanhuksille.
Nyt sitten todetaankin, että ryhmäkoti on liian pieni ja toiminnallisesti haavoittuvainen. Jos näin olisikin, niin asiaa olisi mielestäni pitänyt käsitellä perusturvalautakunnassa.
Nyt asiaa hoidettiin puhtaasti teknisenä ratkaisuna ja päätösesitys myynnistä valmisteltiin teknisessä lautakunnassa.
Asia oli toki ollut esillä myös valtuustoryhmien puheenjohtajien muodostamassa kehittämistoimikunnassa, mutta oli siellä mennyt läpi sen kummemmitta puheitta.
Kaupunginhallituksessa kuitenkin vasemmistoliiton, sosialidemokraattien, keskustan ja vihreiden edustajat olivat esitykseni kannalla. Esitykseni mukaan Pehtoori siirrettiin niin sanottuun sote-erityistoimenpidesalkkuun. Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat olivat valmiita siirtämään Pehtoorin myytävien kiinteistöjen salkkuun. Valtuustossa esityksemme kuitenkin hyväksyttiin äänestyksittä.
Koko tämä episodi kertoo kuinka tärkeää olisi riittävän hyvin informoida eri osapuolia tämän tyyppisissä asioissa.
Soteuudistuksen myötä sotekiinteistöjen kiinteistökannassa on muodostumassa tilanne, jossa kaupunki toimisi ainakin muutaman vuoden merkittävissä määrin vuokranantajana ulkopuoliselle toimijalle eli Maakuntien tilakeskus Oy:lle, mikäli kaavailut soten tilaaja-tuottaja mallista toteutuvat.
Kiinteistöjen salkutus on varmasti ihan järkevää, koska se helpottaa ja yksinkertaistaa niiden hallinnointia. On kuitenkin pidettävä huolta siitä, että riittävän laajalla poliittisella keskustelulla arvioidaan etenkin niiden kiinteistöjen myyntiä, joissa on toimintaa kaupungin palvelutuotannossa.
Nähtäväksi jää miten sote-erityistoimenpidesalkussa oleville kiinteistöille käy ja miten niissä nyt järjestetty palvelutuotanto jatkossa järjestetään. Toivottavasti avoin ja läpinäkyvä toiminta helpottaa kaikkia osapuolia tässä muutostilanteessa.

RAUNO KESSELI
kaupunginvaltuutettu,
vasemmistoliitto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?