Molskilta tärähtää – ylöjärveläisjuniorit painimitaleille

Ylöjärveläiset Anssi Lampinen ja Nella Honkaniemi kuuluvat ikäluokissaan kansalliselle huipulle yhdessä Suomen perinteisimmässä menestyslajissa. Lampinen ja Honkaniemi vääntävät vastustajia mattoon painisaleilla.

Nella Honkaniemi ja Anssi Lampinen pääsivät mitalikantaan kevään kovissa kisoissa.

Viimeisin näyte ylöjärveläislahjakkuuksien osaamisesta saatiin Rovaniemellä järjestetyissä kadettien eli alle 17-vuotiaiden SM-kisoissa sekä Koululiikuntaliiton kilpailuissa Lahdessa.

Anssi Lampinen otti Rovaniemellä SM-pronssia alle 58-kiloisten poikien sarjassa. Lampinen voitti viidestä ottelusta neljä. Koululiikuntaliiton paineissa Lampinen voitti 16-vuotiaiden poikien alle 58-kiloisten sarjan. Nella Honkaniemi nappasi puolestaan hopeaa Koululiikuntaliiton kilpailuissa 13-tyttöjen alle 40-kiloisten sarjassa.

Lampiselle SM-mitali oli ensimmäinen Kreikkalais-roomalaisessa painissa. Aiemmin Lampinen on menestynyt vapaapainissa.

– SM-kisoissa samassa sarjassa kirkkaimmat mitalit menivät Anssia pari vuotta vanhemmille kavereille. Anssilla on siis hyvä mahdollisuus kirkastaa mitalia vielä parin vuoden ajan, Anssin isä Vesa Lampinen kertoo.

Vesa Lampinen toimii itse Tampereen Kooveen painijaoston puheenjohtajana

Runsaasti harjoittelua

Anssi Lampinen aloitti painin jokusia vuosia sitten. Salibandyharrastus jäi, kun Lampinen huomasi olevansa enemmän kiinnostunut painista ja menestystä alkoi tulla.

Tällä hetkellä Lampisella on kolmesta neljään painiharjoitusta viikossa. Lisäksi ohjelmassa on yksi fysiikkatreeni viikossa.

Nella Honkaniemi harjoittelee puolestaan painia kolme kertaa viikossa. Painille hyvää tukea antaa Honkaniemen TeamGym-harrastus. TeamGym on telinevoimistelun tapainen joukkuelaji.

– Kymmeneen ikävuoteen saakka juniorit satsaavat ennen kaikkea nopeuteen, notkeuteen ja koordinaatioon. Kun ikää tulee lisää niin painin ja lajiharjoittelun osuus harjoittelussa kasvaa, Vesa Lampinen selvittää.

Nella Honkaniemen ikäiset harrastajat kisaavat paljon. Painikisoja voi olla pari kertaa kuukaudessa. Lampisen ikäisillä kisoja on noin kerran kuukaudessa.

– Hyvä kilpailu vastaa viikon treenejä, joten siksi painikisat ovat tärkeitä painijan kehittymisen kannalta, Vesa Lampinen sanoo.

Lisäksi nuoret painilahjakkuudet osallistuvat usein painileireille, joita järjestetään etenkin Kuortaneella. SM-mitalin myötä Anssi Lampinen pääsee lisäksi harjoittelemaan maajoukkuerinkiin.

Painija tekee ratkaisut itse

Anssi Lampinen kertoo pitävänsä painista sen vuoksi, että lajissa saa tehdä itse kaikki ratkaisut.

– Jos voittaa tai häviää niin ei tarvitse miettiä, oliko kaikki omaa ansiosta vai jonkun joukkuekaverin ansiota, Lampinen toteaa.

– Anssi on luonteeltaan sellainen, ettei se kumartele kuvia. Hän ei ole matolle mennessään vielä hävinnyt henkisesti matsia, vaikka olisi aiemmin hävinnyt samalla vastustajalle, Vesa Lampinen lisää.

Nella Honkaniemi pitää painista eniten silloin, kun saa mitellä voimiaan itsensä kanssa samankokoisia vastustajia vastaan.

– On kivaa, kun ei tarvi painia pienten kanssa, Honkaniemi sanoo.

Hän on erityisen tyytyväinen saavutukseensa Koululiikuntaliiton kisoissa.

– Kisoista jäi hyvä mieli, koska sieltä tuli eka mitali.

Erinomaiset olosuhteet

Paini ei tällä hetkellä kuulu aivan trendikkäimpien lajien listalle, mutta tulevaisuudessa näkyy valoa.

– Pitäisi saada pari olympiamitalia niin se auttaisi painin asemaa. Kilpailu harrastajista on kasvanut, kun uusia lajeja on tullut lisää, Vesa Lampinen toteaa.

Ylöjärveläisiä nuoria painijoita käy Tampereen ja Nokian painisaleilla parisenkymmentä. Lisäksi Kurussa toimii aktiivinen painiyhteisö Kurun Ryhdissä. Ryhdin painijat napsivat huhtikuun lopussa muun muassa yhden kultamitalin ja neljä hopeaa Kooveen kisoista Tampereelta.

– Painin harjoitusolosuhteet ovat kertakaikkisen hyvät. Esimerkiksi Ratinan sali on ainoastaan painijoiden käytössä ja siellä on kaikki mitä vaaditaan, Vesa Lampinen kertoo.

Tyttöpainijoita toki kaivataan aina lisää. Nella Honkaniemi kuuluu vielä pieneen vähemmistöön, sillä painijoista vain noin kymmenen prosenttia on tyttöjä.

– Onneksi Petra Ollin esimerkki on jonkin verran houkutellut tyttöjä painisaleille, Vesa Lampinen sanoo.

Paljon antava harrastus

Vesa Lampisen mukaan paini on loistava harrastus lapsille.

– Mielestäni paini ja telinevoimistelu ovat sellaisia lajeja, joista saa äärimmäisen hyvän pohjan myös mihin muuhun lajiin tahansa. Painissa korostuu kehonhallinta, koordinaatio, nopeus ja notkeus.

Näitä ominaisuuksia myös Anssi Lampinen ja Nella Honkaniemi kehittävät koko ajan.

– Seuraava iso tavoite on voittaa Suomen mestaruus ja päästä menestymään PM-kisoihin ja voittaa Suomen mestaruus, Anssi Lampinen linjaa.

Painiin voi käydä tutustumassa vaikkapa elokuun 1.-6. päivä järjestettävissä nuorten MM-paineissa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tietenkin myös Kurun Ryhti ja Tampereen Koovee auttavat alkuun pääsemisessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?