Valmistunut ei ole vielä valmis

Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme kirjoitti muutama päivä sitten Ylen Radio 1:n Kultakuume-ohjelmaan puheen valmistuville. Hurme muistutti nuorta valmistuvaa, ettei tämä valmistumisestaan huolimatta ole vielä lähellekään valmis:
”Miten paljon saatkaan vielä ponnistella, että alkaisit ymmärtää edes jotakin olennaista elämästä, itsestäsi, maailmasta ja maailmankaikkeudesta. Ihan älyttömän paljon. Miten paljon ihanaa työtä sinulla on vielä tekemättä, ongelmia ratkomatta, pelkoja selättämättä, valheita puhkomatta, vaikeuksia voittamatta. Aivan valtavat määrät. Miten monta kertaa joudutkaan vielä itkemään, ja miten monet hyvät naurut sinulla on nauramatta.”
Hurme on sanoissaan täysin oikeassa. Vaikka ihan jokainen ylioppilas ja ammattiin valmistunut ansaitsee nyt suuret onnittelut ja halaukset, on elämä valmistuvien kohdalla vasta alkutaipaleella.
Valmistumistaan juhlivat nuoret ovat varmasti viime aikoina miettineet ja miettivät vastakin, mitä heistä lopulta tuleekaan isoina. Toki omaa tulevaisuutta on hyvä pohtia, mutta liialliseen murehtimiseen ei kannata uhrata aikaa.
Maailma muuttuu sellaista vauhtia, että iso osa nyt ylioppilaiksi yltäneistä tai ammattiin valmistuvista saattaa olla 20 vuoden päästä ammateissa, joita ei ole vielä edes olemassa.
Juhlivien nuorten kannattaa muistaa, että luki todistuksessa mitä tahansa, ei nuori ole käynyt koulua arvosanojen vuoksi vaan oppimisen vuoksi. Koulu ei ole valmistumista tai tutkintoa varten vaan elämään valmistautumista varten.
Toki hyvä todistus auttaa, mutta pelkällä todistuksella ei voi tehdä päivääkään töitä.
Moni nyt työelämään suuntaava nuori joutuu kamppailemaan paikasta auringossa, sillä työpaikat ovat kiven alla. Monet nuoret joutuvatkin aloittamaan uransa pätkätöillä tai tekemään töitä, jotka eivät vastaa heidän koulutustaan.
Työelämässä joutuu usein aloittamaan pohjalta ja luomaan oman polkunsa ylöspäin. Ponnistelu vie aina eteenpäin, on tehtävä työ sitten mitä tahansa. Työstä saatava kokemus ei mene koskaan hukkaan.
Saattaapa moni nuori koettaa myös yrittäjyyttä. Se vasta isoa oppia antaakin, kun joutuu itse vastaamaan kaikesta pärjäämisestään. Onneksi nuoret yrittäjät saavat Ylöjärvelläkin tukea usealta eri suunnalta.
Nyt on kuitenkin juhlan aika. Muistakaa, valmistuvat, että tulevaisuus pitää tehdä itse.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?