Vuorentaustaan ja keskustaan koululiitoksia

Koulunelikko historiaan

Neljä koulua kahdeksi yhdistävien liitosten on tarkoitus tuoda aikataulutus-, tila-, yhteistyö- ja rahahyötyjä. Muutos herättää niin kannatusta kuin vastustusta.
Moision koulu, Veittijärven koulu, Vuorentaustan koulu, Soppeenharjun koulu, Kauraslammen koulu, koululiitos, hallinto

Moision koulun (kuvassa) ja Veittijärven koulun yhdistyminen sulattaa yhden viran pois, mikä tuo sivistysjohtajan mukaan merkittävän säästön. Juuri hallinnosta on painetta säästää ensisijaisesti, eikä moisia säästöjä jatkuvasti saada aikaan. Vuorentaustassa virkamäärä ja palkkakulut säilyvät ennallaan.

Pian jää taakse lukuvuosi mutta Veittijärven, Moision, Vuorentaustan ja Soppeenharjun kouluilla muutakin. Koulujen hallinnot ja nimet pannaan yhdistämällä uusiksi.

Ensin mainitut yhdistyvät Kauraslammen ja jälkimmäiset Vuorentaustan kouluksi.

Nykyrehtoreiden tunnelmat ovat vaihtelevat. On haikeutta ja kysymyksiä, toisaalta valmiutta. Kaikki katsovat kuitenkin positiivisesti eteenpäin, Vuorentaustan Tapio Alppikin, vaikka hän olisi pysynyt entisessä.

– Tässä luodaan mahdollisuuksia. Asia rupeaa kehittymään omalla painollaan, ja täältä valkoisesta talosta ei ruveta antamaan enää mitään ohjausta ja painetta, sivistysjohtaja Matti Hursti vakuuttaa.

Synergiaa ja säästöä

Kuvioon ryhdyttiin, kun vanhan lukion tilat remontoitiin ja niihin tuli sekä Moision koulun että Veittijärven koulun oppilaita. Kun saman katon alla toimi kahden koulun väkeä, oli päätettävä, miten hallinto kannattaisi järjestää.

– Ei ole toiminnallisesti hyvä, että talossa on kaksi isäntää tai emäntää, Hursti selittää.

Keskustelu poiki vastaavan pohdinnan Vuorentaustan kouluista niiden keskinäisen läheisyyden vuoksi.

Hursti listaa yhdistymisille synergiaetuja. Työjärjestysten teko käy joustavammaksi, kun on aiempaa useampia työntekijöitä tilkitsemään lukujärjestysten aukkoja. Myös ala- ja yläkoulun yhteydenpito ja ristiin järjestettävät tunnit urkenevat uudella tapaa.

Avautuu mahdollisuuksia uuteen yhteistyöhön ja entistä joustavampaan tilojen käyttöön ristiin.

Veittijärven Satu Lahtinen allekirjoittaa väitteet, ja Soppeenharjun Päivi Anttilakin uskoo etuihin. Moision Tuija Hirsilä-Peussa toteaa varovammin, että aika näyttää käytännön järjestymisen ja hyödyt. Alppi ei etuja oikein näe, sillä kouluilla on etäisyytensä, tilat riittävät tällaisenaan, yhteistyö pelaa jo nyt ja vallinnut tilanne tyydytti.

Rahaa säästyy Veittijärveltä–Moisiolta poistuvan yhden viran myötä 70 000–80 000 euroa vuodessa. Hursti näkee rahallista etua sikälikin, että toisiinsa sulautuvien koulujen rahat yhdistyvät vuodenvaihteessa, jolloin joustoa rahakohdennuksiin ja -suunnitteluun tulee lisää.

Hirsilä-Peussa ja Alppi toteavat varoen, että aika näyttää, hyödyttääkö yhden korin periaate. Anttila arvelee hyötyjä tulevan, ja Lahtinen uskoo niihin vallan.

Pestit jatkossakin

Järjestely ei vie rehtorinelikolta työtä. Ainoastaan yksi viransijainen lopettaa. Kullekin nykyrehtorille on joko rehtorin tai apulaisrehtorin pesti. Työpisteitä sen sijaan vaihdetaan ristiin.

Oppilasarjen ei Hurstin mukaan pitäisi juuri mullistua. Henkilökunnan sen sijaan on opeteltava uuteen järjestykseen, ja tästä Hurstikin myöntää voivan koitua sopeutumista ja stressiä. Osa rehtoreista kuitenkin katsoo kouluarkeenkin kantautuvan muutoksia, esimerkiksi uusien nettisivujen ja järjestyssääntöjen myötä.

– Koulun arjen pitää toimia, mutta muutoksen lukuvuosi on tulossa, Hirsilä-Peussa katsoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?