Helpompi heittäytyä

Hyvät draamat eivät vanhene. Sen tietää teatteriohjaaja-dramaturgi Sirkku Veilahti. Nyt hän työstää ylöjärveläisen Saurion Teatterin kanssa Tuhkimotarinaa, joka ei ole kovin kaukana tutusta Tuhkimo-sadusta.
Saurion teatteri, teatteri, Tuhkimotarina, teatteri

Äitipuoli (Aila Veittola) ei jätä Tuhkimoa (Elina Silván) rauhaan. Sisarpuolet (Tuula Helin ja Mia Leivo) säestävät taustalla, ja kuvassa kuikuilee myös ohjaaja Sirkku Veilahti (tak. kesk.).

Tuhkimotarinan juonta tuskin on tarvetta referoida. Teatteriryhmä on muokannut klassikkotarinaa itselleen sopivaksi kevyellä kädellä. Näytelmästä on toukokuussa vain kaksi esitystä.

Tutun sadun tulkitseminen ei jää pinnalliseksi. Harrastajanäyttelijät löytävät Tuhkimon vaiheista paljon yhtymäkohtia nykyiseen elämänmenoon. On uusperheet, on narsismin vyöry, on haave rakkaudesta ja pelko ilman rakkautta jäämisestä.

– Miten lapsi tietää, kuka häntä oikeasti rakastaa, kun väkeä on monesta perheestä? Sirkku Veilahti miettii uusperheitä.

Itsekeskeinen hirviö

Tuhkimoa näyttelee Elina Silván. Hän liittyi teatteriporukkaan saadakseen rohkeutta heittäytymiseen. Siitä on iloa elämässä muutenkin.

– Heittäytyminen ei ole ollut minulle ihan helppoa, joten ajattelin, että näyttelemisestä voisi olla apua siihen – ja on ollutkin. Usein treenien alussa meillä on improvisointitehtäviä, jotta pääsemme fiilikseen, Silván kertoo.

Aila Veittola nauttii täysillä äitipuolen roolistaan. Nyt saa revitellä ja ilmaista isosti.

– Äitipuoli on itsekeskeinen hirviö. Hän on kateellinen Tuhkimolle, koska Tuhkimon isä tykkää tyttärestään aidosti. Äitipuoli ei halua jakaa miehensä rakkautta, joten Tuhkimosta tulee hänelle pahin kilpailija, jonka hän yrittää mitätöidä, Veittola sanoo.

Tuttua jokaiselle

Näkymätön ystävä Tintti antaa Tuhkimolle voimaa jaksaa. Tinttiä näyttelee Sofia Salminen.

Elina Silván toteaa, että Tuhkimotarina vetää kuvion överiksi. Ihan näin raadollista tuskin kenenkään elämä on, mutta silti kotona tai kaveripiirissä voi olla joku, joka lyttää.

Teatterilaiset miettivät, että piilolyttääminen on oma taiteenlajinsa.

– Jokainen löytää tarinasta jotain tuttua, palvelijaa esittävä Kirsti Mäntynen sanoo.

Saurion Teatteri: Tuhkimotarina

Ylöjärven Yhtenäiskoulun näyttämöllä 7. ja 13. toukokuuta kello 15.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?