Suomi 100 -roskakävelytempaus haastaa kaikki ylöjärveläiset siivoamaan ympäristöään

”Jos tarkasti katsoo niin roskia löytää”

Asuntilan koulun kakkosluokkalaisten Selina Pasulan ja Joona Mattilan mielestä Ylöjärvi on aika siisti kaupunki, mutta siivottavaa silti riittää. Heidän mielestään roskia löytyy jopa metsistä, kun katsoo ympärilleen riittävän tarkasti. Selinan ja Joonan piirtämä juliste valittiin Ylöjärven ympäristötalkoiden viralliseksi mainosjulisteeksi.
siivoustalkoot

Asuntilan koululaiset Joona Mattila ja Selina Pasula piirsivät siivoustalkoille upean mainosjulisteen.

Asuntilan koulun kakkosluokkalaiset piirsivät kasapäin julisteita, joista 11 päätyi loppuäänestykseen. Lopulta koululaiset äänestivät voittajaksi Selina Pasulan ja Joona Mattilan työn. Toki kaikki koululaisten tekemät julisteet ovat niin upeita, että mikä tahansa niistä kelpaa mainosjulisteeksi. Loppuäänestyksessä mukana olleita julisteita käytetäänkin siivouskampanjan markkinoinnissa. Niitä kiinnitetään nähtäville ympäri Ylöjärveä.

Selina ja Joona päättivät piirtää julisteeseensa oksalla istuvan pöllön, jolla on kädessään pullopantti.

– Me tehtiin tämä kerralla valmiiksi. Kyllä siihen aika kauan meni, Selina ja Joona kertovat.

Selina sanoo näkevänsä silloin tällöin paljon roskia kadulla mutta myös metsässä.

– Kerran löysimme kaverin kanssa metsästä kaikenlaista tavaraa, kuten lusikan, haarukoita ja hanskan. Laitoimme tavarat järjestykseen, koska joku saattoi kaivata niitä, Selina selvittää.

Roskapusseja kaikille

Julisteiden tekemisen ohella Asuntilan koulun oppilaat ottavat osaa roskakävelytempaukseen keräämällä roskia koulunsa lähialueita. Mukana tempauksessa ovat myös Veittijärven ja Moision koulun oppilaat. Kouluille tuodaan ensi viikon torstain ajaksi siirtolavat, joihin oppilaat voivat jättää täyttämänsä roskapussit.

Myös Viljakkalan yhtenäiskoulun oppilaat siivoavat koulunsa lähialuetta. Lisäksi ainakin työvalmennuskeskus Valpron väki siivoaa toimipisteensä lähistöä.

Kaupunki jakaa roskapusseja kaikille kerääjille. Mikäli täynnä roskia olevan pussin haluaa jättää kaupungin haettavaksi, kannattaa roskia kerätä nimenomaan torstaina eli tempauspäivänä.

Neljänä viime vuotena Ylöjärvi-Seura on järjestänyt roskienkeruutalkoot Ylöjärven harjualueella. Nyt kaupunki on ottanut ympäristötalkoissa aiempaa suuremman roolin. Toki Ylöjärvi-Seurakin on edelleen vahvasti mukana järjestelyissä.

– Ylöjärvi-Seura palkitsee roskia keräävää aikuisväestöä pullakahvilla. Antimia on saatavilla talkoopäivänä iltaviiden ja iltaseitsemän välisenä aikana Veittijärven koulun parkkipaikalla, josta saa myös roskapusseja. Kahvit voi siis juoda ennen tai jälkeen talkoilun, Hannu Kujanpää Ylöjärvi-Seurasta kertoo.

Ylöjärvi-Seuran pullakahvit on tarjolla Asuntilan, Veittijärven ja Moision alueen siivoojille. Ensi vuonna Ylöjärvi-Seura aikoo toteuttaa vastaavan siivousprojektin Siivikkalan alueella.

Kerääjille murua rinnan alle

Kaupungin tavoitteena on tehdä roskakävelystä jokakeväinen siivoustempaus Ylöjärvellä.

– Kaupunkilaiset voivat olla mukana yksin tai erikokoisin ryhmin keräämässä roskia esimerkiksi ulkoilureiteiltä tai erityisen sotketuilta alueilta, koordinaattori Sari Lyytinen Ylöjärven kaupungilta vinkkaa.

Tämän kertaisessa tempauksessa roskien kerääjien voimista pitävät huolta Elovainiolla toimivat Aallon Leipomo, Elovainion Leipomo ja Pirjon Pakari, jotka tarjoavat kerääjille ensi viikon torstaina edullisesti kahvia ja kastettavaa. Myös Viljakkalassa ravintola Haverin Kultahippusesta saa edullisesti kahvia ja palan painiketta.

Roskakävelytempauksesta saa lisätietoa Ylöjärven kaupungin verkkosivuilta ja Facebook-sivulta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?