Hakkuut herättivät huolen Haavistolla

Kaupunki myöntää liian ronskit hakkuut infranrakennustyömaalla mutta katsoo liito-oravan elinpiirin pysyneen kunnossa. Tapauksesta on tehty poliisille tutkintapyyntö.
Haavisto, metsänhakkuu, luonnonsuojelu, liito-orava

Paikallinen luontoyhdistys, entiseltä nimeltään Ylöjärven Luonto ry, pitää hakkuita liian rankkoina. (Kuva: Jani Huhtaniemi)

Kaupungin hakkuut Haaviston alueella herättivät taannoin asukkaissa huolen. Alue on liito-oravan elinympäristöä ja kuntalaisten virkistysaluetta.

Tämän myötä myös Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistyksen väki huolestui. Se katsoi kaupungin rikkoneen luonnonsuojelulakia heikentämällä liito-oravan elinympäristöä sekä maankäyttö- ja maanrakennuslakia hakkaamalla liian rankasti monimuotoista ja mahdollisimman koskemattomana pidettävää aluetta.

Yhdistys pyysi myös ELY-keskuksen arvioimaan tilannetta.

– Katsoimme asian olevan sen verran vakava, yhdistysaktiivi Jani Huhtaniemi selittää, vaikka kiittääkin kaupungin viimeaikaisia uusia suojelualuepäätöksiä.

Vahinko huomioitiin

Kaupunki myöntää, että hakkuut liito-oravaa suojelevalla LUO4-alueella pääsivät leviämään turhan laajamittaisiksi, kun tilaa oli pakko ottaa muun muassa vesihuoltolinjoja rakennettaessa. Suunnittelun ja toteutuksen joka portaalla ei huomioitu tarpeeksi LUO4-alueen vaatimuksia.

– Näin ei saisi käydä, yhdyskuntatekniikan päällikkö Mirko Harjula tunnustaa.

Luontoyhdistys myös katsoo, etteivät kaupungin toimet yhdistyksen ja ELYn tiedonantojen jälkeen olleet riittäviä. Se sanoo kaupungin esimerkiksi yhä parturoineen metsää.

Osan vielä tehdyistä töistä kaupunki myöntää, mutta osasta Harjula toteaa, että työ on ollut pienimuotoista normaalia metsänhoitoa.

Ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalo puolestaan kertoo kartoittaneensa alueen, tehneensä jopa enemmän liito-oravahavaintoja kuin ELY ja välittäneensä tiedot eteenpäin rakennuspuolelle. Harjula vakuuttaa, että tiedot on huomioitu ja toimia muutettu.

– Kyllä tiedot on otettu vakavasti, Keskitalo sanoo ja kertoo kaavaparannuksia jo suunnitellun.

Haavisto, metsänhakkuu, luonnonsuojelu, liito-orava

Luontoyhdistys jätti metsään oman kantansa. (Kuva: Jani Huhtaniemi)

Poliisi tutkii

ELY teki tapauksesta poliisille tutkintapyynnön luonnonsuojelulain eli liito-oravan suojelun osalta.

Keskitalo katsoo, että vaikka kaavaa rikottiin, liito-oravan elinolot eivät vaarantuneet. Alueella suojeltu liito-oravan latvusyhteys ei näet kuitenkaan katkennut, ja alueen ympärillä on paljon kaavoittamatonta koskematonta metsää. Liito-oravan pesäpuutkin ovat vaihtuneet.

– Liito-oravan elinpiiri on kaava-alueen ulkopuolella. Liito-orava voi siellä hyvin, Keskitalo suhteuttaa.

– Sitten se aikanaan ratkeaa, hän kommentoi tutkintaa.

Suojelu haastaa

Tapausta selittää moni käytännön haaste. Kapeat viheralueet ovat yhdyskuntatekniikan rakentajille ikuisuuspulma: tilaa vaativa työ kaataa ison osan puustoa, ja pieneksi jäänyt metsäalue voi vielä kaatua tuulissa. Harjula toivookin riittävän leveitä viheralueita.

– Olen vienyt toivetta kaavoitusosastolle.

Liito-orava on myös lajina hankala, sillä se vaihtaa alueitaan.

– Tämän lajin kanssa pitää elää koko ajan hetkessä, Keskitalo tasapainottelee.

Samalla on rakentamispaineita, ja esimerkiksi valtio on joutunut tekemään turvallisuussyistä leveitä hakkuita radan varressa.

– Suojelu on vaikeaa yhdyskuntarakenteen kannalta, Keskitalo huomauttaa.

Harjula ja kaupunginarkkitehti Timo Rysä toteavat, että jatkossa töiden joka vaiheessa syynätään kaavoja ja välitetään tietoa eri toimijoille aiempaa paremmin.

– En halua tällaista uuden kerran. Tästä otetaan opiksi, Harjula vakuuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?