Leijaan tuli leffa-arkisto

Pilottihanke toi Leijaan satsin Tampereen elokuvajuhlien tämänvuotista lyhytelokuvaohjelmistoa. Haaveena olisi jatkaa ja laajentaa palvelua sekä levittää sitä muuallekin Suomeen.
AVA-elokuvakirjasto, Tampereen elokuvajuhlat, pääkirjasto Leija, kirjasto, elokuvat

Kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala testailee Leijaan tulleen arkiston antia katselupisteellä. Tarkoituksena on, että siitä voisi pian nautiskella kotonakin.

Pääkirjasto Leijan salissa hyllyjen perällä nököttää tietokoneruutu. Ruudulla vilisee hahmoja, ja kuulokkeista kaikuu korviin dialogi.

Hiiren klikkauksella elokuvien listalta ilmestyy ruudulle toinenkin raina. Ja kolmas…

Kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala näyttää Leijaan huhtikuun alussa tulleen AVA-elokuvakirjaston antia.

Pilotti parantaa tarjontaa

Satsi lyhytelokuvia on saatu Leijaan yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlien kanssa. Kyseessä on EU:n rahoittama Audiovisual Access  -pilottihanke, johon Leija ja Tampereen filmifestivaali osallistuvat ainoina Suomessa.

Kansainvälisen hankkeen tarkoitus on tuoda elokuvia kirjastoihin luomalla yhteistyötä filmifestivaalien ja kirjastojen välille ja hyödyntämällä hankkeen alulle panneen saksalaisyrityksen teknistä jakelualustaa.

Ylöjärvelle mahdollisuus tarjoutui, kun lyhärifestivaali ei saanut projektia Tampereen pääkirjastoon tämän remontin vuoksi. Festivaalin ylöjärveläinen toiminnanjohtaja Juhani Alanen äkkäsi kotikirjastonsa projektiin osuvaksi.

– Se on eteenpäin suuntautuva ja uudesta kiinnostuva kirjasto, hän perustelee.

Leijalle tarjous oli mieluinen.

– Kun saadaan uutta sisältöä kirjastoon, niin totta kai se on hyvä juttu. Ja lyhytelokuvia ei ole juurikaan ollut kirjastoissa, sillä tallenteita ei ole tarjolla. Ne ovat jääneet paitsioon, joten hanke on hyvä avaus, Ojala sanoo.

Hän ynnää, että kun elokuvien jakelu on netin myötä murroksessa kirjastoissakin, kannattaa kokeiluihin tarttua. Kirjastoille tarjotut striimauspalvelut ovat olleet kalliita, mutta pilotti on Leijalle ilmainen.

Elokuvajuhlien motiivina on lyhytelokuvan aseman parantaminen, joka yleensäkin on festivaalin sarkaa, myös itse festivaaliviikon ulkopuolella. AVA-kirjasto syntyi kätevästi muun festivaalityön sivutuotteena.

– Rakkaudesta lyhytelokuvaan ja elokuvataiteeseen, Alanen linjaa.

Nettiarkisto vireillä

Tällä haavaa arkisto toimii vain Leijan katselupisteillä.

Tarkoitus on kehittää myös kotikoneella toimiva onlinepalvelu, mutta ensin on selätettävä teknisiä haasteita. Palvelu on saatava esimerkiksi tunnistamaan käyttäjä ja tarkastamaan lainaajan vähintään 15 vuoden ikä. Tavoitteena on saada palvelu toimintaan kevään aikana.

– Palvelun avulla kaikki Pirkanmaan kirjastojen asiakkaat pääsisivät elokuviin käsiksi, Ojala myhäilee.

Odottamaan ei kannattanut jäädä, vaan arkisto haluttiin ripeästi käyttöön edes katselupisteen muodossa.

Aloitusta ei sikälikään kannattanut venyttää, että leffakirjasto on tarjolla vain vuoden loppuun. Elokuvista on näet saatu määräaikaiset sopimukset, ja onhan kyseessä pilotti, joten mikäli palvelu jatkuisi sen jälkeen, olisi syytä sopia kuviot uuden kerran.

Yhteistyö on etu

Tällainen aineistoyhteistyö ei sinänsä ole uutta. Julkiset kirjastot ovat ostaneet ennenkin yksityisiltä toimijoilta alustoja esimerkiksi e-lehdille. Nyt poikkeavaa on se, että sisältö on täysin ulkopuolisen toimijan valitsemaa.

– Se ei ole ongelma, koska elokuvajuhlien väkihän on asiantuntijoita. Kannattaa hyödyntää asiantuntemusta, Ojala katsoo.

Tekeepä kirjasto yhteistyötä muutoinkin, vaikkapa tapahtumia järjestettäessä.

– Paljon enemmän saadaan aikaan, kun on kumppaneita.

Sitä paitsi ilmainen projekti on kirjastolle suotuisa.

– Kumppanuuksissa olennaista on se, että molemmat hyötyvät, Ojala tuumaa.

Hän ei juuri näe pulmaa siinä, että yksityiset kumppanit saavat näkyvyyttä julkisen toimijan tiloissa.

– Vaikea on nähdä riskejä. Helpompi on nähdä hyötyjä.

Mikäli pilotti sujuu hyvin, Leija ja elokuvajuhlat aikovat jatkaa palvelua. Jatkossa tämä kuitenkin kävisi kirjastolle maksulliseksi.

Aikomus on tarjota tulevienkin vuosien ohjelmistoa ja säilyttää myös vanhoja elokuvia tarjolla. Ojala visioi yhteistyötä muidenkin festivaalien kanssa ja arkiston levittämistä koko maahan.

– Olisi AVA-elokuvakirjasto, jonka kirjastot voisivat hankkia, kirjastomies haaveilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?