Kaikki kerralla

Ylöjärven Taideyhdistyksen vuosinäyttelyn kolme teosta on asetettu paraatipuoli kirjaston aulaan päin – kuin kutsumaan tutustumaan loppuihinkin. Juryttäjä, akvarellisti Arja Rainio sommitteli kokonaisuutta huolellisesti.
YTY, Ylöjärven Taideyhdistys, pääkirjasto Leija, kuvataide

Arja Kunttu kertoo, että YTY suunnittelee syksyksi taideiltoja, joihin kuka tahansa voisi tulla esittelemään omia teoksiaan ja avaamaan tarinoita niiden takaa.

Neonpinkkiä ilmoille räiskyttelevä Jolly Jumper ruusutarhassa ei päästä kirjastoon menijää etenemään rauhassa. On pakko kääntää katse Vespe Lahtisen teoksesta edelleen kohti näyttelytilaa.

Akvarellisti Arja Rainio kokosi yhdistyksen jäsenten teoksista näyttelyn, joka esittelee monitaitoisen ja rohkean tekijäjoukon. Anja Koiviston öljyvärityöt ovat realistisen maanläheisiä. Marja Mattilan akvarellit, etenkin Mielen maisema, houkuttelevat syventymään. Eppu Ruorasen guassimaalausten maailma jää harmaan harson taa. Marja Helo-Auerin akryylityöt ovat ajattomia.

Päällimmäisenä tuntuvat avaruus ja raikkaus. Sermejä ei ole käytössä, vaan kaikki työt ovat seinustoilla tai vitriinissä. Yksikään työ ei jää toisen taakse, ja kokonaisuuden saa haltuun yhdellä vilkaisulla.

– Näyttelyssä on hienoja ja hyvin erilaisia töitä. Ensin mietin, miten oikein saan ne sovitettua yhteen, mutta kokonaisuus hioutui vähitellen. Vuoroin sommittelin, vuoroin panin kaiken uusiksi. Mietin värien sointuvuutta, sisältöjä ja muotoja. Esimerkiksi vahvan vihreä kuva ja herkkä kukka-aihe nousevat parina upeasti esiin. Yksinään kummastakin jäisi puuttumaan jotain, näyttelyn juryttäjä Arja Rainio kertoo.

Ylöjärven Taideyhdistyksen varapuheenjohtaja Arja Kunttu toi tarjolle neljä työtä, joista kolme valikoitui mukaan. Kesän kuumuus -teos hehkuu keltaisena ja siniviolettina. Samat sinisen ja keltaisen sävyt toistuvat viereisessä Marjo Järventaustan maalauksessa.

– Maalausteni lähtökohta on pitkään ollut keltainen. Siinä värissä on sitä jotain! Monihan ei tykkää keltaisesta, mutta minulle se tuntuu omalta. Kun keltaiseen yhdistää muuta väriä, se ei ole liian hyökkäävä. Myös turkoosi on ollut minulle tärkeä väri, Arja Kunttu juttelee.

Kunttu kehuu Rainion saaneen aikaan hienon kokonaisuuden.

– Arja Rainio käytti jurytykseen ja palasten hiomiseen paljon aikaa, mutta se takasi kivan lopputuloksen.

Ylöjärven Taideyhdistyksen vuosinäyttely

Leija-kirjaston näyttelytilassa 6. toukokuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?