Herrasmiessopimus viitoittaa neuvotteluja

Ylöjärven tärkeimpiä luottamuspaikkoja aletaan jakaa tosissaan ensi viikolla, kun puolueiden neuvotteluryhmät kokoontuvat tiistaina. Puolueiden johtohenkilöiden viesti on selvä: vaalitulosta on kunnioitettava.
valtuusto

Kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajuudet mennevät suurimmille valtuustoryhmille, mutta muista luottamuspaikoista väännetään varmasti tosissaan.

Koko neuvottelukunnan puheenjohtajaksi on nimitetty kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.). Jokainen puolue saa nimetä neuvotteluihin kolme edustajaa.

Valtuuston suurimpana puolueena jatkava kokoomus pitää tietysti kiinni vaatimuksistaan vaikka halukkaita tuntuu olevan paljon sekä kaupunginhallitukseen sekä muihin tärkeisiin pesteihin.

– Vaalituloksen mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle ja valtuuston puheenjohtajuus demareille, kokoomuksen nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Kotiranta linjaa.

Hänen mukaansa vaalitulosta pitää kunnioittaa.

– Vihreät kaksinkertaistivat äänimääränsä, joten ymmärrän, että he haluavat kaksinkertaisen määrän myös luottamuspaikkoja. Ja niin se varmasti karkeasti ottaen myös menee.

Hän muistuttaa, että puolueet tekivät ennen vaaleja herrasmiessopimuksen, jonka mukaan paikat jaetaan vaalituloksen perusteella. Vaaliliittoja ei siis toivota synnytettävän.

– Varmasti paikkajaossa tulee esiin päällekkäisyyksiä, joita sitten hienosäädetään. Ja ohjeeksi voisi antaa, että esimerkiksi puheenjohtajiksi kannattaa ehdottaa sellaisia henkilöitä, joissa on puheenjohtaja-ainesta, Kotiranta sanoo.

Hyvää yhteishenkeä

Valtuuston toiseksi suurimman ryhmän SDP:n leirissä tavoite on selvä, vaikka puolue kärsikin Ylöjärvellä pienen vaalitappion.

– Valtuuston puheenjohtajuus on meille selvä tavoite. Ja tietenkin meillä on muitakin toiveita, mutta emme ole naulanneet muita tavoitteita kiinni, uutena kasvona valtuustoon valittu demarien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Heidi Koivisto sanoo.

Hän uskoo, että paikat saadaan jaettua melko kivuttomasti neuvotteluteitse.

– Ainakin ensimmäinen tapaaminen sujui hyvässä yhteishengessä, Koivisto toteaa.

Tuloksen näyttävä neuvotteluissa

Vaalien suurvoittajan vihreiden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jussi Kytömäki uskoo, että luottamuspaikkaneuvotteluissa edetään avoimesti.

– Porukalla sovimme etukäteen, että kaikki kunnioittavat vaalitulosta. Tosin neuvotteluista ei varmaan tule ihan  helppoja, koska vaalit muuttivat nykyistä tilannetta, Kytömäki sanoo.

Hän pitää erityisen hyvänä sitä, että kaikki valtuustoryhmien puheenjohtajat pääsevät automaattisesti kaupunginhallituksen alaisuudessa toimivaan kehittämistoimikuntaan. Myös asukaslautakunnassa ja tarkastuslautakunnassa on paikka jokaisen valtuustoryhmän edustajalle.

Myös yhden lisäpaikan valtuustoon saaneet kristillisdemokraatit toivovat vaalituloksen näkyvän luottamuspaikkajaossa.

– Emme halua yhtään enempää kuin mitä vaalitulos edellyttää. Meille on isoa asia se, että saamme sen luottamuspaikkamäärän, jonka äänestäjät ovat halunneet. On hienoa, että hartiamme hieman levenivät valtuustossa, kristillisten valtuustoryhmän vetäjä Veli-Matti Antila viitoittaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?