Ylöjärveläisäänestäjät kuuntelivat sydäntään

Arvot ratkaisivat

Muun muassa arjen sujuvuus ja omien arvojen yhtenevyys kandidaatin arvojen kanssa vaikuttivat ylöjärveläisten äänestyspäätöksiin. Paikallisväestöä soljui uurnille vaalisunnuntaina tasaisena virtana.
vaalit, kunnallisvaalit, kunnallisvaalit 2017, äänestys

Soppeenmäessä asuva Maiju Helenius antoi kunnallisvaalien äänensä Ylöjärven yhtenäiskoululla. Heleniuksen, kuten monen muun äänestäjän, valintaan vaikuttivat ehdokkaan arvot.

Ylöjärven Uutiset vieraili kunnallisvaalisunnuntaina Kirkonseudun äänestyspaikassa eli kirjasto Leijassa ja Soppeenmäen vaaliuurnalla, joka sijaitsi tutusti Ylöjärven yhtenäiskoulussa.
Kirkonseudulla asuva Heidi Lehtinen käytti äänioikeuttaan Leija-kirjastossa. Lehtinen saapui vaaliuurnalle yhdessä Elli-tyttärensä kanssa. Vasta pari vuotta Ylöjärvellä asunut Heidi Lehtinen joutui tekemään hieman ennakkotyötä, jotta hän löysi itselleen mieluisan ehdokkaan.
– Minulla oli hieman vaikeuksia löytää hyvä ehdokas, koska olen asunut perheeni kanssa Ylöjärvellä vasta parisen vuotta. Käytin vaalikonetta ja löysin sieltä ehdokkaan, jolla oli 83, prosenttisesti samanlaisia mielipiteitä kuin itselläni.
– Totesin, että vaalikoneesta löytämälläni ehdokkaalla on myös oikea puolue, Heidi Lehtinen perusteli.
– Valitsemani ehdokkaan agendalla on juuri niitä asioita, jotka koskettavat omaa perhettäni, eli koulutus, lasten päivähoito ja lisäksi liikuntapalveluista huolehtiminen. Olennaista on leikkauksien vastustaminen. Lapsiperheiden arki ei kohene leikkauksilla, Lehtinen täsmensi.
Soppeenmäessä äänestänyt Maiju Helenius korosti oman ehdokkaansa valinnassa arvojen merkityksellisyyttä. Hänkin joutui jonkin verran näkemään vaivaa, että listalta löytyi sopiva kandidaatti.
– Käytin vaalikonetta ja sain sieltä jonkin verran vinkkejä äänestämiseeni. En kuitenkaan tehnyt ratkaisuani pelkästään vaalikoneen tuloksen perusteella.
– Lopulliseen päätökseeni vaikuttivat ehdokkaan arvot, jotka ovat samankaltaisia kuin omat arvoni, Helenius kiteytti.

v

Heidi Lehtinen äänesti Leija-kirjastossa. Myös Elli-tytär pääsi aistimaan vaalitunnelmaa.

Säällä on aina vaikutusta

Kirkonseudun vaalilautakunnan puheenjohtajan Pentti Kallionsivun mukaan ylöjärveläisäänestäjien käyttäytymistä vaalipäivänä luonnehti tasaisuus.
– Kaupunkilaiset ovat äänestäneet aika lailla tasaisena virtana. Olen seurannut äänestäjien määrää tunnin välein. Myös tämä kirjanpitoni on vahvistanut, että äänestäjät ovat saapuneet vaaliuurnalle tasaiseen tahtiin, Kallionsivu arvioi sunnuntai-iltapäivällä.
Kallionsivu on työskennellyt useita vuosia vaalitoimitsijana. Hän on nähnyt muutoksia äänestyskäyttäytymisessä.
– Ennakkoäänestys on noussut aikaisempaa vahvempaan rooliin, hän vahvisti.
Soppeenmäen vaalilautakunnan puheenjohtaja Hannu Nurmikolu oli mielissään siitä, että äänestäjien ikähaitari oli suuri.
– Soppeenmäessä äänestysaktiivisuus on ollut kohtuullisen vilkasta. Kaiken ikäisiä äänestäjiä on käynyt uurnalla, Nurmikolu päivitti tilanteen noin kello 15 sunnuntai-iltapäivällä.
Vaalipäivän sää näyttelee yleensä jonkinlaista roolia ihmisten äänestysaktiivisuudessa.
– Tällä kertaa vaalisää on ollut kohtuullinen: ei liian huono eikä liian hyväkään. Ei ole satanut ja toisaalta ei ole paistanutkaan liikaa. Näitä sään mukaan äänestäneitä on käynyt ihan kivasti, Nurmikolu analysoi.
Soppeenmäen vaalilautakunnan puheenjohtaja tahtoo antaa erityiskiitoksen yhdelle äänestäjäryhmälle.
– Pyörätuolia käyttäviä invalideja on käynyt äänestämässä jonkin verran. Pyörätuolin kanssa äänestyspaikalle lähteminen on kuitenkin oma prosessinsa. Heille haluan nostaa hattua, Nurmikolu kiitteli.
Vaalilautakuntien työhön tuli merkittävä muutos näihin kunnallisvaaleihin.
– Uuden lainsäädännön johdosta ehdokkaina olevat henkilöt eivät saa olla vaalitoimitsijoita.
– Tästäkin huolimatta uudet toimitsijatulokkaat ovat hoitaneet hommansa mallikkaasti, Nurmikolu antoi kollegoilleen tunnustusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?