Ylöjärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista äänestäjistä valtaosa vastustaa koulutusleikkauksia

Kunnallisvero, turvapaikanhakijat ja kulttuurin rahoitus jakavat mielipiteitä

Ylöjärven Uutisten vaalikoneeseen oli vastannut maanantaina iltapäiväviiteen mennessä 1 010 kansalaista. Monissa kysymyksissä vastaajien mielipiteet jakautuivat laidasta laitaan. Toki kaupunkilaisilta löytyy myös keskenään yhteneväisiä näkemyksiä.
valtuusto

Monet kansalaiset ovat etsineet Ylöjräven Uutisten vaalikoneesta tietoa siitä, kuka ansaitsee paikan tässä salissa.

Kunnallisveron mahdollinen korottaminen jakaa selvästi äänestäjien mielipiteitä. 52 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista kansalaisista on valmis hyväksymään jossain määrin kunnallisveron korotuksen, jotta Ylöjärven nykyinen palvelutaso säilyy. Toisaalta 45 prosenttia vastaajista ei ainakaan kovin mielellään ole kunnallisveron korottamisen kannalla.

Ihmisten mielipiteet jakautuvat voimakkaasti myös, kun kysymyksessä on kaupungin talouden tasapainottaminen taloutta leikkaamalla. 51 prosenttia vastaajista on tarpeen vaatiessa ainakin jossain määrin leikkausten kannalla. 46 prosenttia vastaajista ei hyväksy leikkauksia talouden tasapainottamiseksi.

Koulutusleikkauksista äänestäjillä on varsin yhteneväinen näkemys. 82 prosenttia vastanneista luopuisi leikkauksista nyt ja tulevaisuudessa. Vain 17 prosenttia ihmisistä hyväksyy koulutusleikkaukset edes joiltakin osin.

Lisää omakotitalotontteja

Viime viikon Ylöjärven Uutisissa kerrottiin, että valtaosa Ylöjärven kuntavaaliehdokkaista on valmis ottamaan puutarhakaupunkiin turvapaikanhakijoita. Äänestäjistä turvapaikanhakijat toivottaa tervetulleiksi 51 prosenttia. 47 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista kansalaisista ei toivo turvapaikanhakijoita Ylöjärvelle.

Vaalikoneen vastausten perusteella äänestäjät toivovat Ylöjärvelle lisää tontteja etenkin omakotitaloille. Peräti 522 vastaajaa halusi lisää omakotitalotontteja. Rivitalotontit ja teollisuustontit saavat jonkin verran vähemmän kannatusta. Rantatontteja toivoo vain 194 vastaajaa.

Kansalaisten mielestä Ylöjärven liikuntapalveluja pitäisi kehittää etenkin laskemalla liikuntapaikkojen vuokria. Vastaajista 359 toivoi nykyistä pienempiä liikuntapaikkavuokria.  294 vastaajaa satsaisi puolestaan pienten lasten liikuntaan. Vähiten kannatusta äänestäjien keskuudessa saavat pesäpallostadionin rakentaminen ja jäähallin laajentaminen.

Kulttuurin rahoituksesta vaalikoneeseen vastanneet eivät ole kovin yksimielisiä. 49 prosenttia vastaajista on samaa mieltä siitä, että kaupungin pitäisi rahoittaa tuntuvasti myös kulttuuria. 48 prosenttia vastaajista ei tätä ajatusta puolla.

Pormestarimalli ei innosta

Puutarhakaupunkilaiset ovat selvästi ympäristötietoisia, sillä peräti 79 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista on sitä mieltä, että kaupungin pitäisi ottaa ympäristö ja luonto nykyistä paremmin huomioon päätöksiä tehdessään. Vain 19 prosenttia vastaajista oli asiasta eri mieltä.

Vastaajista peräti 545 kehittäisi perusopetusta ryhmäkokoja pienentämällä. Myös opetuksen taloudellisten resurssien kasvattaminen saa runsaasti kannatusta.

472 vastaajaa on puolestaan sitä mieltä, että vanhusten asiat olisivat paremmin, jos kaupunki mahdollistaisi vanhuksille entistä paremmin kotona asumisen. Palvelutalotarjontaa lisäisi 352 vastaajaa.

Vain 20 prosenttia Ylöjärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista kansalaisista kannattaa pormestarimallin käyttöön ottoa Ylöjärvellä. Vastaajista 237 ei hyväksy pormestarimallia missään tapauksessa.

Lukemat ovat vastaavat, kun kysytään pitäisikö Hämeenkyrön liittyä Ylöjärveen. Vain 20 prosenttia liittäisi Hämeenkyrön puutarhakaupunkiin joillakin ehdoilla.

Vaalikoneen 1 010 vastaajasta 364 sanoo, että valtuutettujen tulisi käyttää valtaansa ensisijaisesti kaupungin talouden tasapainottamiseen. 303 vastajan mielestä valtuutettujen tulisi satsata koulutuksen kohentamiseen ja 277 vastaajan mielestä etusijalla on lapsiperheiden hyvinvointi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?