Uuden turvallisuussuunnitelman teemana arjen turvaaminen

Kotihoidon piirissä olevien kodit tarkistetaan

Ylöjärvellä on jo useamman vuoden ajan ollut erilaisia suunnitelmia kriisien varalle. Tänä vuonna Ylöjärvi uudisti turvallisuussuunnitelmaansa aiempaa konkreettisemmaksi.

Kuluvan vuoden aikana jokaisen kotihoidon piirissä olevan vanhuksen kodin paloturvallisuus tarkistetaan.

Poliisi, Ylöjärven poliisilaitos

Ylöjärven poliisilaitoksen sulkeminen on huolestuttanut kaupunkilaisia. Poliisin entiset tilat ovat pimeänä, vaikka ovessa onkin ilmoitettuna vielä aukioloajat.

Pirkanmaan pelastuslaitos aloitti viime vuonna kotihoitajille suunnatut koulutukset, joiden tavoitteena on ollut opettaa kotihoitajia havainnoimaan asuntojen paloturvallisuusriskejä. Kotihoitajat ovat tehneet ilmoituksia riskeistä, minkä jälkeen riskikohteissa on tehty palotarkastuksia.

Päivitettyyn Ylöjärven turvallisuussuunnitelmaan on kirjattu, että tänä vuonna pelastuslaitos kiertää jokaisen kotihoidon palvelujen piirissä olevan asukkaan kodin yhdessä kotihoidon kanssa.

– Minusta se on hienoa ja hirmu tärkeää, että käydään läpi kotihoidossa olevien kodit, valtuuston puheenjohtaja Leena Joensivu sanoo.

Suunnitelma sattumusten varalle

Turvallisuussuunnitelmassa on määritelty poliisin, pelastuslaitoksen, vapaaehtoisjärjestöjen, asukkaiden ja elinkeinoelämän tehtävät arjen turvaamiseksi. Joensivun mukaan on tärkeää, että suunnitelma on tehty.

– Minusta tämä on ihan perusjuttu. Nyt meillä on turva siitä, että jos jotain tapahtuu, kaupunki on suunnitellut, miten asiat hoidetaan.

Esimakua päivitetyn suunnitelman toimivuudesta saatiin helmi-maaliskuun vaihteessa, kun Keijärveen valui jätevettä.

– Se oli ympäristökatastrofin poikanen. Keijärven tapaus on esimerkki, jossa toimittiin hyvin. Nyt siellä tutkitaan koko ajan, mitä tapahtuu. Olemme saaneet tilanteesta jatkuvasti hyvin tietoa. Tämä on osoittanut, että toimimme suunnitelmien mukaan, Joensivu kertoo.

Suunnitelma on osa arjen työtä. Esimerkiksi kaavoituksessa otetaan huomioon, millä tavalla hälytysajoneuvot ja muu liikenne pääsee kulkemaan poikkeustilanteissa.

Poliisin työskentelyssä painottuvat suunnitelman mukaan ne toimenpiteet, joilla katkaistaan nuorten rikoskierre. Myös oppilaitosten työskentelyn turvaamista on painotettu suunnitelmassa. Poliisi esimerkiksi puhuttamista nuoria, kun oppilaitosten henkilökunta katsoo sen tarpeelliseksi.

Päivitystä tarvitaan

Päivitetyn turvallisuussuunnitelman taustalla on asukkaille tehty turvallisuuskysely. Vastauksia kyselyyn tuli vain 384 kappaletta, mikä ei ole kattava otos Ylöjärvestä. Kyselystä kuitenkin selvisi, että ylöjärveläisten vastaukset ovat hyvin samansuuntaisia kuin muissa Tampereen kaupunkiseudun kunnissa.

Vastaajat pitivät yhtenä suurimmista uhkista Ylöjärven kaupunkia kohtaan rikollisuuden kasvua.

Turvallisuussuunnitelmaa varten poliisi on antanut arvion, jonka mukaan turvallisuustilanne on Ylöjärvellä vakaa. Huumausainerikosten määrän kasvu on kuitenkin jatkunut ainakin kolme viimeistä vuotta.

Ylöjärveläiset ovat olleet huolissaan siitä, millaiseksi turvallisuustilanne kääntyy nyt, kun Ylöjärven poliisilaitos lakkautettiin. Turvallisuussuunnitelmassa lakkautus on otettu huomioon.

– Meidän on vain pakko nöyrtyä siihen, että laitos on poissa käytöstä. Onhan meillä pelastuslaitoskin Tampereella. Maakuntauudistuksen jälkeen kaikki hallinto menee kauemmas ja kauemmas, Joensivu sanoo.

Suunnitelma ei jää pölyttymään, sillä sitä päivitetään tulevaisuudessakin. Vuosittain suunnitelmaan asetetaan kahdesta kolmeen konkreettista tavoitetta.

Soteuudistuksen jälkeen suunnitelmaa pitää mahdollisesti päivittää hieman laajemmin.

– Turvallisuussuunnitelmaa täytyy varmasti tarkentaa sote-uudistuksen jälkeen. Väestö pitää hirveän tärkeänä turvallisuutta. Se on meidän imagokysymyksemme, että meillä on hyvä ja turvallinen olla, Joensivu näkee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?