Vasemmistoliitto hylkäisi valinnanvapauslain

Vasemmistoliiton mielestä palveluiden tuotannon päävastuun tulee olla julkisella sosiaali -ja terveydenhuollolla, eli jatkossa maakunnan omalla palvelutuotannolla.
Vasemmistoliitto ei hyväksy julkisen terveydenhuollon yhtiöittämisvaatimusta, koska se haittaa uudistukselle asetettujen tavoitteiden toteuttamista. EU ei vaadi nykyisten julkisten palveluiden yhtiöittämistä niin kuin hallitus esitystään perustelee sellaisessa mallissa, jossa palvelutuotanto pääosin säilytetään julkisten palveluiden tuottajilla. Yhtiöittämispakkoa koskevat pykälät on poistettava lakiesityksistä.
Ehdotuksessa maakunnan liikelaitos ei voisi itse tuottaa suoran valinnan palveluja, vaan sen olisi yhtiöitettävä suoran valinnan palveluihin sisältyvä palvelutoimintansa. Vasemmistoliitto ei hyväksy tällaista uudistusta.
Vasemmistoliitto ei näe tarkoituksenmukaisena prosenttiosuuteen perustuvaa tarkastelua palvelusetelin käytöstä. Jos asiakasseteleitä päädytään käyttämään niiden piiriin pitäisi ulottaa vain sellaiset palvelut, joissa markkinamekanismin hyödyntämisen edellytykset ovat suurimmat. Lähtökohtaisesti palvelut pitää tuottaa omana tuotantona. Lisäksi on huolehdittava, ettei omavastuu estä pienituloisimpia käyttämästä palveluseteliä.
Missään tapauksessa tämä uudistus ei tule vähentämään palveluiden järjestämisen kokonaiskustannuksia, vaikka hallitus kohdistaa säästötoimia kaikkein heikoimpiin väestöryhmiin, joilla on vähiten mahdollisuuksia ja taloudellisia voimavaroja valinnanvapauden toteuttamiseen. Vasemmistoliiton mielestä lakiehdotus on monilta osin epäselvä ja puutteellinen, joten se tulee hylätä.

RAUNO KESSELI
Vasemmistoliiton
kaupunginhallituksen
jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?