Lautakuntien puheenjohtajat tyytyväisiä nykyiseen päätöksentekomalliin

Päättäjiltä kehut virkamiehille

Ylöjärven lautakuntien puheenjohtajat kokevat päätöksenteon tehokkaaksi. Päättäjät eivät ole järin innokkaita vaihtamaan nykyistä järjestelmää valiokuntamalliin. Sote-uudistuksen myötä kuntatason päätöksentekoon tulee muutoksia.

Lautakuntien puheenjohtajat kokevat, että Ylöjärvellä päätöksenteko on napakkaa ja tehokasta. Kiitokset vauhdilla eteenpäin soljuvaan päätöksentekoon keräävät virkamiehet.

Marjo Vesa, varhaiskasvatuksen johtaja

Virkamiesten työskentely päätösehdotusten valmistelussa saa Ylöjärven luottamushenkilöiltä kiitosta. Varhaiskasvatuksen johtaja Marjo Vesa valmistelee päätösehdotuksia kuntapäättäjille kuukausittain.

– Virkamiesvalmistelu on täällä hyvää ja korkeatasoista. Valtaosa asioista menee nopeasti poliittisessa päätöksenteossa eteenpäin, koska virkamiesvalmistelua ei tarvitse kyseenalaistaa. Ei tarvitse epäillä, onko päätöksiä valmisteltu kunnolla, kertoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Ossi Sippola.

Puheenjohtajat kertovat, että lautakunnissa ei juurikaan keskustella asian vierestä. Keskusteluissa lautakuntien jäsenet pystyvät näkemään asioita hyvinkin erilaisista näkökulmista, mikä helpottaa myös päätöksentekoa.

Sippola näkee kehityskohteen luottamushenkilöiden kouluttamisessa. Hän toivookin, että kuntavaalien jälkeen luottamustehtäviin valittuja henkilöitä opastetaan päätöksenteon kiemuroihin, jotta työ lautakunnissa, valtuustossa ja hallituksessa on suoraviivaisempaa ja helpompaa.

Ei valiokuntamallille

Ylöjärvellä on kahdeksan lautakuntaa, jotka valmistelevat asioita esimerkiksi kaupunginhallitukseen, mutta ne tekevät myös itsenäisiä päätöksiä.

Joissain kunnissa on otettu käyttöön valiokuntamalli, jonka suurin ero lautakuntamalliin on se, että valiokuntiin voidaan valita vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja. Suurin osa Ylöjärven lautakuntien puheenjohtajista on lautakuntamallinpuolella.

– On tärkeää, kun lautakuntaan valitaan, että henkilöt ovat oikeasti kiinnostuneita lautakunnan alaisista tehtävistä. Oma kiinnostus tuo mielekkyyden lautakuntatyöskenlyyn, sanoo perusturvalautakunnan puheenjohtaja Kaija Järvinen.

– En halua koskaan lähteä valiokuntamalliin. En tykkää siitä, että valtaa keskitetään. Mielestäni muutenkin on supistettu liikaa luottamushenkilöitä, Järvinen korostaa.

Innostusta valiokuntamallia kohtaan lannisti myös se, ettei mallista ole käytännön kokemusta. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Tuomo Kaminen olisi kuitenkin valmis kokeilemaan uuttakin työskentelymuotoa.

– Valiokuntamallista on vaikea sanoa, koska siitä ei ole kokemusta, mutta kyllä sitä kannattaisi ehkä kokeilla.

Tulevaisuus hämärän peitossa

Sote-uudistus astuu voimaan vajaan kahden vuoden kuluttua. Siihen, millaiseksi päätöksenteko tuolloin Ylöjärvellä muokkautuu, eivät puheenjohtajat osaa tässä vaiheessa vastata. Tuleva valtuustokausi aloitetaan tutulla rakenteella. Mahdollisia muutoksia kuntapäättämisessä mietitään vasta myöhemmin.

Puheenjohtajilla oli kuitenkin erilaisia näkemyksiä sen suhteen, miten työskentelyä luottamustehtävissä pitäisi kehittää. Moni puheenjohtaja olisi valmis karsimaan hieman lautakuntien määrästä.

– Ei ainakaan yhtään lisää lautakuntia. Niitä voisi supistaa yhden tai kaksi nimenomaan maakuntahallinnon jälkeen. Kuudesta kahdeksaan on sopiva määrä, pohtii ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Hietaniemi.

– Lautakuntia voisi vähän yhdistellä. Soten takia perusturvalautakuntaa ei enää tarvita. Vapaa-ajan lautakunnan voisi yhdistää esimerkiksi sivistyslautakuntaan, Kaminen sanoo ja jatkaa:

– Asukaslautakunnan roolia voisi vielä fiksata. Se on varsin tuore lautakunta, kun se on ollut tämän kauden ja vielä vähän hakee rooliaan. Sitä voisi vähän tarkentaa.

SDP:tä edustavat puheenjohtajat ovat eri linjoilla.

– Ei ole tarvetta muuttaa lautakuntarakennetta. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan yhdistämistä on puhuttu hyvä tovi. Pahaa pelkään, että jos ne olisivat samassa, niin koulutus veisi kaikki rahat, Järvinen sanoo.

–  On keskusteltu lautakuntien vähentämisestä. Jos jotain kamalasti vähennetään, niin se on demokratian kaventamista. Tämänhetkisille lautakunnille varmasti jää tehtävää, vaikka sote tuleekin, uskoo tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Erkki Törmä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?