Politiikasta tauolle jäävä Panu Savela neuvoo ottamaan kantaa ajoissa

Lautakunnissa voi vaikuttaa

Panu Savela (kok.) ei tällä kertaa asetu itse ehdolle, mutta neuvoo uusia valtuutettuja sekä olemaan äänessä että kuuntelemaan muita ja tuomaan mielipiteensä julki ajoissa. Oikea aika ja paikka vaikuttaa on lautakunnissa. Valtuustosalissa asiat ovat jo varsin valmiita.
panu savela

Kokoomusvaltuutettu Panu Savela jää parin vaalikauden ajaksi kuntapolitiikasta tauolle, jotta ehtii paremmin olla mukana muun muassa poikansa salibandyharrastuksessa. – Tuli ei kuitenkaan sammu. Kunhan lapset kasvavat, on taas aika aktivoitua politiikassa, hän lupaa.

Yksi kausi valtuustossa ja sivistyslautakunnan varapuheenjohtajana riittää Panu Savelalle – tällä erää. Kunhan lapset kasvavat ja työpaineetkin ehkä hellittävät, hän aikoo tehdä paluun paikallispolitiikkaan.
– Kuluneen vaalikauden aikana perhe kasvoi yhdellä lapsella ja työnkuvani muuttui niin, että reissupäiviä on aiempaa enemmän. On pakko laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Ykkönen on perhe ja kakkonen työ, jolla hankitaan perheelle leipä, Savela tiivistää tilanteensa.
– Palo politiikkaan ei kuitenkaan sammu. Palaan ehdokkaaksi heti, kun aika antaa myöten. Yhteisten asioiden hoitaminen on mukavaa touhua!
Uusia valtuutettuja hän kannustaa erityisesti aktiiviseen lautakuntyöhön. Päätökset valmistellaan lautakunnissa, joten oikea aika avata suunsa on siellä. Tiivis yhteistyö niin kaupungin virkamiesten kuin kaupunkilaistenkin kanssa auttaa muodostamaan oikean kuvan kulloisestakin tilanteesta.
– Asioista pitää ottaa huolellisesti selvää ja muodostaa niistä oma mielipide. Varsinkin ensimmäisen kauden valtuutettujen on oltava tarkkana, etteivät kokeneemmat poliitikot pääse liikaa vaikuttamaan omaan mielipiteeseen, Savela opastaa.
– Oma mielipide on uskallettava tuoda ajoissa esiin. On tärkeää saada kaikkien ääni kuuluviin, jotta politiikkaan saadaan myös uusia, raikkaita ajatuksia.

Sopivasti politiikkaa

Panu Savela on luita ja ytimiä myöten kokoomuslainen, mutta ei paheksu heitä, jotka katsovat maailmaa toisenlaisesta näkökulmasta. Hänen mielestään kuntapolitiikassa on ollut mielenkiintoista ihmetellä, miten erilaisia mielipiteitä ihmisillä voikaan olla.
– Pitää vain muistaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Henkilökohtaisuuksiin ei pidä mennä, hän korostaa.
Savela kertoo huomanneensa, että valtuustosalissa, jossa usein on paikalla myös tiedotusvälineiden edustajia, moni haluaa pitää hienoja puheita ja tehdä politiikkaa.
– Puoluepolitiikka on sinänsä hurjan mielenkiintoista, mutta esimerkiksi lasten koulu- ja varhaiskasvatusasioihin se ei kuulu. Sivistyslautakunnassa minua ilahduttikin erityisesti se, että lautakuntatyöskentely oli hyvin epäpoliittista. Asioita käsiteltiin asioina, ja jokainen sai äänestää oman omatuntonsa mukaan, sivistyslautakunnan vaalien jälkeen taakseen jättävä Savela sanoo.
Valtuustossa oman mielipiteensä voi joutua sivuuttamaan, jos valtuustoryhmä niin päättää. Kun halutaan ajaa omalle puolueelle tärkeitä asioita, on pystyttävä toimimaan ryhmänä, joka edustaa valtuustossa yhtenäistä linjaa.
Savela sanoo, ettei ainakaan Kokoomuksen valtuustoryhmässä kuitenkaan ole niin jyrkkä ryhmäkuri, etteikö tiukan paikan tullen voisi myös pitää kiinni muiden linjasta poikkeavasta mielipiteestään.
– Aina on mahdollisuus ilmoittaa ryhmälle oma mielipiteensä ja että aikoo äänestää tyhjää tai ryhmän päätöstä vastaan. Ryhmän pitää toki tietää siitä etukäteen, Savela toteaa.

Vaikuttaminen vaatii aikaa

Monelle tulevalle uudelle valtuutetulle voi tulla yllätyksenä se, miten paljon asioihin paneutuminen vie aikaa. Savela varoittaa myös siitä, että toisinaan valtuutetut joutuvat tekemään kipeitäkin päätöksiä.
– Kun eurot loppuvat, pitää katsoa kokonaisuutta ja uskaltaa tehdä ne vaikeatkin päätökset. Toisinaan on vain pystyttävä nielemään pettymys ja harmi ja keksittävä uusia tapoja edistää itselle tärkeää asiaa.
Aikaa kuluu myös yhteydenpitoon kuntalaisten kanssa. Aktiiviset kuntalaiset ottavat yhteyttä kysyäkseen päätösten perusteita ja arvostellakseenkin niitä.
– Silloin on tärkeää, että päätöksen perustelut ja taustat ovat itselle selkeät. Muuten on vaikea selittää, miksi on äänestänyt kuntalaisen mielestä väärin.

Tulevaisuus hämärän peitossa

Savela toivoo tulevalle kaudelle valittavaan valtuustoon innokkaita ja muutoshakuisia valtuutettuja. Aluehallinto- ja kuntauudistukset vaativat päättäjiltä joustavuutta ja kykyä tehdä kauaskantoisia päätöksiä, vaikka tulevaisuus on tavallistakin enemmän hämärän peitossa.
– Aktiivisen asioihin perehtymisen merkitys vain korostuu. Kun tietoa tulevasta on vähän, tiedon haltijalla on myös valtaa.
Keskusteluissa olevista uudenlaisista päätöksenteon malleista Savelaa miellyttää erityisesti lautakuntien korvaaminen valtuutetuista koostuvilla valiokunnilla.
– Voisi olla hyvä, että ne, jotka on vaaleissa valittu päättäjiksi, käyttäisivät valtaa myös päätösten valmistelussa, Panu Savela arvioi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?