Kaikuja Karjalasta

Musiikki auttaa selviytymään ja käsittelemään vaikeitakin asioita. Karjala-juuriset muusikot muistelevat evakkojen kokemuksia.
musiikki, konsertti, Ylöjärven kirkko, Karjala, Kaukola

Sopraano Katri Paavilainen ja sellisti Kaarle Husgafvel esiintyvät Karjala-juuristen muusikoiden konsertissa. (Kuva: Matti Paavilainen)

Musiikilla on vahva voima. Sen todistaa muun muassa Eeva Riutamaan viime vuonna valmistunut väitöskirja. Riutamaa tutki luovutetusta Karjalasta lähteneiden evakkolasten tunnemuistoja. Yhdeksi elämää kannattelevaksi voimaksi osoittautuivat laulut, joista ylivoimaisesti suosituin oli Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Musiikin merkitys selviytymiselle ja yhteisöllisyydelle antoi alkusykäyksen konserttisarjalle.

Neljä ammattimuusikkoa, joiden juuret ovat Karjalassa, tekevät kevään aikana kuuden konsertin sarjan. Konserteissa esiintyvät pianisti Elisa Ahola, sellisti Kaarle Husgafvel, mezzosopraano Kaisa Kautto ja sopraano Katri Paavilainen.

– Kaikilla meillä neljällä on vahvat siteet tai juuret luovutetun Karjalan Kaukolaan. Kaukola oli aikoinaan tunnettu musiikkipitäjä erityisesti lukuisten kuorojensa ansiosta. Haluamme vaalia suomalaista musiikkiperinnettä ja karjalaisia juuriamme, Kaisa Kautto kertoo.

– Itse pääsin viime kesänä ensimmäistä kertaa käymään Kaukolassa. Isäni oli parivuotias, kun hän joutui lähtemään sieltä vanhempiensa kanssa. Kuulin, että Kaukolan tuhoutuneista taloista ja pihapiireistä on paljon muistitietoa.

Tunteet todeksi

Kautto kokee tiedon tallentamisen tärkeäksi. Konserttien avulla muusikot keräävät rahoitusta Kaukola-aiheisen kirjan tekoon. Vielä on elossa ihmisiä, jotka muistavat ja joita voi haastatella. Kirjan tekoa koordinoi Kaukolaisten säätiö.

Konsertissa kuullaan suomalaista musiikkia höystettynä muutamalla karjalaisella sävelmällä. Yhteislauluna lauletaan ainakin Karjalan kunnailla. Yhteislauluja on ohjelmassa juuri siksi, että yhdessä laulaminen tekee hyvää.

– Musiikin avulla pystyy käsittelemään tunteita, joille ei ole sanoja. Uskon, että musiikki lieventää vierauden tunnetta ja helpottaa uuteen paikkaan kotiutumista, Kaisa Kautto pohtii.

Säveliä Suomesta, kaikuja Karjalasta -konsertti

2. huhtikuuta kello 18 Ylöjärven kirkossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?