Kuntapolitiikan jättävä konkari toivoo, ettei haja-asutusalueiden kehittäminen unohdu

Elinvoimaa kylillekin

Neljän vuosikymmenen ajan Ylöjärven asioita erilaisissa luottamustehtävissä hoitanut Esko Arola (kesk.) toivoo jättävänsä ”talon” seuraaville sukupolville paremmassa kunnossa kuin se oli hänen ryhtyessään töihin. Tulevia valtuutettuja hän neuvoo katsomaan Ylöjärveä kokonaisuutena.
esko arola

Henkilökohtaisista syistä kuntapolitiikan jättävä Esko Arola (kesk.) on kiitollinen äänestäjilleen siitä, että on saanut olla valtuustotyössä mukana 28 vuotta. Nyt on kuitenkin aika antaa tilaa nuoremmille.
– Toivottavasti äänestäjäni löytävät Keskustan ryhmästä uuden, itselleen sopivan ehdokkaan, Arola sanoo.

Neljän vuosikymmenen ajan ylöjärveläisten yhteisiä asioita hoitanut Esko Arola (kesk.) on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä.
Hänen tärkein viestinsä tuleville luottamusmiehille on pyrkimys  jättää kaupunki seuraaville sukupolville vähän paremmassa kunnossa kuin sen on itse saanut.
– Toivon, että kaupungin talous saadaan jatkossa hoidettua ilman velkataakan kasvattamista. Se on sitä Keskustan lupaamaa huolenpitoa huomisesta, Arola huomauttaa.
Haja-asutusalueitakin pitää kehittää
Kylien elinvoimaisuuden puolesta työtä tehnyt kunnallisvaikuttaja toivoo, että uuteen valtuustoon valitaan aktiivisia poliitikkoja kyliltä. Myös Ylöjärven keskustassa asuvien päättäjien olisi hänen mielestään syytä kiertää enemmän syrjäkulmiakin tutustumassa laajan paikkakunnan kokonaisilmeeseen.
– Kuntapäättäjän pitää nähdä kaupungintalon pihaa kauemmas. Muuten asukkaiden tasa-arvoinen kohtelu ei voi toteutua, Arola painottaa.
Hän iloitsee siitä, että hallituksen normienpurkutalkoot näyttäsivät tuottavan helpotuksia haja-asutusalueille rakentamiseen.
– Perustuslain mukaan ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa. Takamaalle on muuttanut paljon nuoria perheitä, jotka haluavat isomman talon ja reilunkokoisen tontin. Heilläkin pitää olla mahdollisuus rakentaa toiveidensa koti.
Takamaalla tontteja on onneksi löytynyt koulun läheltä, joten koulukuljetuksia ei juuri jouduta järjestämään pitkien matkojen takia. Sen sijaan lapsia joudutaan kuljettamaan, koska Viljakkalantien varresta puuttuu kolmen kilometrin pätkä kevyen liikenteen väylää. Tie on alakoululaisille vaarallinen, joten lapsia joudutaan kuljettamaan kouluun alle viiden kilometrin päästäkin.
– Pyörätien täydentäminen jää tulevan valtuuston tehtäväksi, Arola toteaa.
Tie- ja liikenneasiat ovat kylillä isoja kysymyksiä. Kun palvelut ovat kaukana, niihin on oltava helppo kulkea.

Paljon hyvää saatu aikaan

’Esko Arola aloitti ensimmäisen luottamustehtävänsä Takamaan vaalilautakunnassa vuonna 1978. Sittemmin tehtäviä on kertynyt yhdessä jos toisessakin lautakunnassa ja toimikunnassa sekä kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa. Kyläyhdistyksen puheenjohtajana vierähti 26 vuotta.
Vaikka yksin ei kukaan saa mitään aikaiseksi, Takamaan keskustavaikuttaja on ylpeä siitä, että on saanut olla mukana hankkimassa kotikylälleen kevyen liikenteen väylää, osayleiskaavaa, koulun laajennusta ja päiväkotia.
– Yhteistyöllä asiat etenevät. Kuntavaikuttaminen on lobbausta, jossa on välillä unohdettava itsensä. Joskus kannattaa jopa miettiä, menisikö oma ajatus paremmin läpi jonkun toisen esittämänä. Takamaalaista valtuutettua syytetään paljon helpommin kyläpolitikoinnista kuin kirkonkylällä asuvia, Arola toteaa.
Hänen pitkän uransa aikana Ylöjärven päätöksentekokulttuuri on muuttunut huimasti. Ennen valtuustossa kiisteltiin pienistäkin yksityiskohdista, nyt päätökset hiotaan valmiiksi lautakunnissa.
Konkari neuvookin vaaleissa valitsematta jääviä hakeutumaan lautakuntiin.
– Lautakunnat ovat kuntapäättäjien korkeakouluja. Siellä oppii toimimaan yhdessä ja saa pohjaa seuraaviin vaaleihin, Arola sanoo.
– Myös valtuustoon päässeiden on hyvä olla mukana jossain lautakunnassa. Tehtäviä ei kuitenkaan pidä ahnehtia liikaa. Itselläni oli parhaimmillaan toista sataa kokousta vuodessa. Ei voi kuin kiittää emäntää, joka jaksoi huolehtia kotiasioista!

Kuuntele ja kaiva tietoa

Arolan mukaan kuntapäättäjän pitää olla todella aktiivinen tiedon hankkija. Toisinaan jopa valtuutettujen on vaikea saada tietoa. Sitä on vain kaivettava sinnikkäästi.
Toinen tärkeä ohje on kulkea ihmisten keskellä ja kuunnella, mitä kuntalaisille oikeasti kuuluu.
Elämää helpottaa, jos osaa myös sulkea yhteiset asiat pois mielestään silloin, kun on sen aika.
– Itselläni on ollut vähän sitä vikaa, että keskeneräiset asiat pyörivät mielessä illallakin, kun pitäisi mennä nukkumaan. Se on ollut välillä raskasta, Arola myöntää.

Arvoskeskustelulla tärkeysjärjestystä

Hyvää taloudenpitoa on ongelmien ennaltaehkäisy. Arola muistuttaa, että yleistyneiden huostaanottojen ehkäisemiseksi tarvitaan hyvää varhaiskasvatusta ja koulutusta sekä hyviä harrastuksia.
– Liikuntaharrastukset ovat ongelmien ennaltaehkäisyä ja osa lasten turvaverkkoa. Liikuntapaikkojen vuokrat on pidettävä maltillisina etenkin lapsille ja nuorille. Siksi juniorien salivuokria ei korotettu, vaikka aikuisten maksut nousivat, Esko Arola perustelee tehtyjä päätöksiä.
– On tärkeää nähdä kokonaisuus eikä säästää väärässä paikassa. Välillä tarvitaan arvokeskustelua. Kun raha ei riitä kaikkeen, asiat on pistettävä tärkeysjärjestykseen.
Arola toivoo, että jatkossa löytyy paremmin resurssia pitää perusopetuksen luokkakoot pieninä ja tuntikehys riittävänä.
– Vahvat oppilaat pärjäävät aina, mutta ne, jotka tarvitsevat opettajan huomiota ja tukea, kärsivät tuntien karsimisesta ja suurista opetusryhmistä. Eriarvoisuus ja syrjäytyminen uhkaavat lisääntyä, Arola toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?