Reilu puolet vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on valmis korottamaan kunnallisveroa

Ehdokkaat: Turvapaikanhakijat ovat tervetulleita Ylöjärvelle

Kolme neljästä Ylöjärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneesta kuntavaaliehdokkaasta on sitä mieltä, että Ylöjärven on oltava valmis ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita. Analysoimme muitakin ehdokkaiden vaalikonevastauksia.
kuntavaali

Kaksi kolmesta ehdokkaasta antaisi kaupungin rahoittaa tuntuvasti myös kulttuuria.

Ylöjärven kaupunginvaltuustoon on ehdolla yhteensä 194 ehdokasta. Heistä 152 vastasi Ylöjärven Uutisten vaalikoneeseen. Vastanneista 78 oli miehiä ja 73 naisia.

75 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on valmis ottamaan Ylöjärvelle turvapaikanhakijoita myös jatkossa. 21 prosenttia vastanneista ei haluaisi näillä näkymin turvapaikanhakijoita puutarhakaupunkiin. Eniten turvapaikanhakijoiden vastaanoton kannalla olivat kokoomuksen ehdokkaat. Vähiten vastaanottoa kannattivat perussuomalaisten ehdokkaat.

Mielipiteet jakautuvat

56 prosenttia ehdokkaista on valmis korottamaan kunnallisveroa ainakin joillakin ehdoilla, jotta Ylöjärven nykyinen palvelutaso säilyy. 40 prosenttia ehdokkaista ei haluaisi korottaa kunnallisveroa. Valmiimpia korotukseen ovat vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden ehdokkaat. Vähiten kunnallisveron korottamisen kannalla ovat kokoomuksen ja  perussuomalaisten ehdokkaat.

Ehdokkaiden mielipiteet jakautuvat voimakkaasti, kun kysytään pitäisikö kaupungin taloutta tasapainottaa kuluja leikkaamalla. 47 prosenttia vastaajista ei leikkaisi kuluja ja 46 prosenttia vastaajista olisi mahdollisesti valmis leikkauksiin. Talouden tasapainottamista leikkauksilla korostivat eniten kokoomuksen ehdokkaat ja toiseksi eniten keskustan ehdokkaat. Leikkauksia vastaan olivat eniten vihreiden ja kristillisdemokraattien ehdokkaat.

Koulutusleikkauksille selvä ei

vaalikone

Ehdokkaat haluaisivat Ylöjärvelle tontteja etenkin omakotitaloille ja kerrostaloille. Rantatontteja ei juuri kaivata.

Perusopetukseen kohdistuneet sopeutustoimet ovat aiheuttaneet viime aikoina runsaasti keskustelua Ylöjärvellä. Ylöjärven Uutisten vaalikoneen perusteella peräti 83 prosenttia ehdokkaista on edes jokseenkin samaa mieltä siitä, että koulutusleikkauksista pitäisi luopua nyt ja tulevaisuudessa. Vaalikoneeseen vastannaista ehdokkaista peräti 71 on jyrkästi koulutusleikkauksia vastaan.  Koulutukseen kohdistuvista leikkauksista luopuisivat erityisesti SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat.

Vaalikoneessa kysyttiin myös, miten ehdokkaat kehittäisivät puutarhakaupungin liikuntapalveluita. Ehdokkaista 65 satsaisi pienten lasten liikuntaan. 60 ehdokasta laskisi liikuntapaikkojen vuokria ja 51 ehdokasta lisäisi ulkoilu- ja hiihtoreittejä. Ehdokkaista 32 rakennuttaisi sisäpalloiluhallin. Vähiten kannatusta sai jäähallin laajentaminen.

Ehdokkaista peräti 80 prosenttia on samaa mieltä siitä, että kaupungin pitäisi ottaa ympäristö edes jonkin verran nykyistä paremmin huomioon päätöksiä tehdessään. Vain 14 prosenttia ehdokkaista ei kannattanut tätä ajatusta.

Monia ratkaisuja  ongelmiin

Ehdokkaiden mielestä Ylöjärvelle pystytään houkuttelemaan uusia yrityksiä satsaamalla markkinointiin ja lisäämällä yritystontteja. Vähiten kannatusta sai houkuttelevien toimitilojen lisärakentaminen.
Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista peräti 90 ottaisi vanhukset nykyistä paremmin huomioon mahdollistamalla vanhuksille entistä paremmin kotona asuminen. Myös palvelutarjonnan lisääminen sai kannatusta. Sen sijaan eläkeläisyhdistysten taloudellisten resurssien lisäämistä ei nähty juurikaan tärkeänä.
Nuorten syrjäytymisongelmaan ehdokkaat vastaisivat erityisesti lisäämällä nuoristotyön resursseja sekä tarjoamalla nykyistä enemmän työtä nuorille. Melko moni ehdokas antaisi myös erityisopetukseen lisää resursseja. Sen sijaan ehdokkaista vain kolme lisäisi valvontaa kadulla viikonloppuisin.

Pormestarimalli ei sytytä

Ympäristöasiat vaikuttaisivat olevan varsin tärkeitä Ylöjärven kuntavaaliehdokkaille.

Vaalikoneen vastausten perusteella vain 14 prosenttia ehdokkaista uskoo, että Ylöjärven kaupungin hankinnoissa näkyy jossain määrin korruptio.

Ehdokkaista kolme neljästä on puolestaan sitä mieltä, ettei Hämeenkyrön tulisi ainakaan vielä liittyä Ylöjärveen.

Myöskään pormestarimalli ei saa kannatusta ehdokkaiden joukossa. Edes vähän pormestarimallia kannatti 22 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista. 70 prosenttia vastanneista ei halua Ylöjärvelle pormestaria. Pormestarimalli sai eniten kannatusta vihreiden ja kokoomuksen ehdokkaiden riveissä. Naisehdokkaat kannattivat pormestarimallia hieman enemmän kuin miesehdokkaat.

Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 72 on sitä mieltä, että valtuutetun pitäisi käyttää valtaa erityisesti kunnan talouden tasapainottamiseen.  64 ehdokasta käyttäisi valtaa lapsiperheiden hyvinvointiin ja 45 ehdokasta kohentaisi koulutusta. Ehdokkaista vain kuusi käyttäisi valtaa liikenteen ja katujen kunnossapitoon. Myöskään ympäristön suojelutoimiin tai liikuntapalvelujen kehittämiseen ei monikaan ehdokas käyttäisi voimiaan ainakaan ensisijaisesti.

Yksi kommentti

  1. Veijo koo

    No. Jotenkin arvattavaa. Mikäs siinä, jos sekoomusjohtoinen sakki haluaa kurjistaa asumismukavuutta ja TURVALLISUUTTA entisestään. Onneksi muutto edessä. Joku sanoi jo asiallisesti kirkon toimista. Hautaisin mummivainaani siunattuumpaan maahan jos mahdollista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?