Suomi kiipeää takaisin puuhun

Suomi on kaiken juhlinnan ohessa ottamassa vaivihkaa ensimmäisiä raapaisuja tiikerinloikkaan, missä pohjoisten havumetsien parhaat ainekset käytetään bioteknologian huipputuotteisiin.
Alan viisaat näkevät, että Suomen metsäteollisuus elää nyt yhdessä historiansa merkittävimmässä käännekohdassa. Edellistä yhtä suurta mullistusta haetaan 1860-luvulta saakka. Tuolloin puukuitu syrjäytti lumpun paperin raaka-aineena ja höyrysahoja käynnisteltiin ympäri maata.
+++++
Vuorineuvos Tauno Matomäen lohkaisu, ettei Suomesta kannata viedä maailmalle mitään hevosta pienempää, siirtyy hitaasti mutta varmasti lentäväksi lauseeksi taloushistorian lehdille.
Matkapuhelinten edellinen maailmanvalloitus päättyi mahalaskuun, mutta nyt tutkijoiden pöydillä pyöritellään metsäteollisuuden tuotteita, joiden kilohinta peittoaa sellunkeiton tuotokset monessa potenssissa.
Äänekoskelle valmistuu hyvää vauhtia moderni tehdas, jossa arviolta puolet sellutehtaan raaka-ainevirroista päätyy erilaisiin biotuotteisiin.
Paljon julkisuutta saanut maailman ensimmäinen ja ainoa, Metsä Fibren kokonaan havusellusta valmistama kaulahuivi on vasta alkusoittoa.
Puusta tulee vielä joskus öljyn veroinen raaka-aine. Tulevat sukupolvet tämän näkevät. Tekstiiliteollisuuden isot pelurit arvioivat tässä vaiheessa sellupohjaiselle tekstiilikuidulle jo viiden miljoonan tonnin vuosimarkkinat.
+++++
Jos aiemmin keskityttiin lähinnä puun selluloosamolekyyleihin, nyt mennään paljon syvemmälle nano- ja mikroselluloosaan. Kylmät puhurit ja pitkät valoisat kesät kasvattavat pohjoisen havumetsävyöhykkeen puihin ainutlaatuisen arvokkaita yhdisteitä, mitä ei muualta löydy.
Lääketieteen piiristä kuuluu kummia. Helsingin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan nanosellugeelissä menestyksekkäästi ihmissoluja.
+++++
Tutkimusryhmä havaitsi, että suomalaisen metsäjätin kehittämässä GrowDex-nanosellugeelissä pystytään säilömään ihmisen kantasoluja lähes kuukausi ja kaiken lisäksi solut alkavat spontaanisti muodostaa uutta kudosta; muiden muassa maksa-, hermo- ja sydänsoluja.
Nyt nanosellugeelin näytteitä lähetetään testikäyttöön laboratorioihin kaikkialle maailmaan.
Ihmisten varaosatehtaista ei vielä voi puhua, mutta tähän suuntaan lääketietiedettä tällä hetkellä viedään. Lähiaikojen suurin mahdollisuus liittyy lääkkeiden ja kemiallisten aineiden massaseulontoihin soluviljelmien avulla.
+++++
Suomi kiipeää uudestaan puuhun. Kun sellupaaleja lähtee nyt maailmalle vajaan euron kilohinnalla, hevosta pienemmällä nanosellugeelillä tehdään tulevaisuudessa hyvää tiliä; litrahinta nousee arviolta 32 000 euroon.

Jorma Marttala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?