Ylöjärveläisyrityksen innovaatio on tehnyt vaikutuksen sisäilmamarkkinoilla

”On mahtavaa hengittää raikasta ilmaa”

Siivikkalalainen Antti Palokangas paini omakotitalonsa sisäilmaongelmien kanssa vuosikymmeniä. Vihdoin äskettäin Palokankaan eteen tupsahti ratkaisu, joka oli hänen mukaansa kuin taivaan lahja. Raikkaan ilman Palokankaan taloon toi ylöjärveläisen FinLuft Oy:n kehittämä korvausilmaratkaisu.
antti palokangas

Antti Palokangas näyttää, miten korvausilmalaitteen voi säätää kolmelle eri voimakkuudelle.

Antti Palokankaan omakotitalo täytti viime vuonna 40 vuotta. Asemakaavamääräysten vuoksi talo piti aikoinaan rakentaa tasakattoiseksi. Palokankaan mukaan tasakattoisuus lisäsi sisäilmaongelmia, kun ilma ei päässyt kiertämään talon ahtaissa ylärakenteissa.

Palokangas asennutti taloonsa koneellisen ilmanvaihdon, mutta joutui purkamaan sen pian pois, kun järjestelmä keräsi kosteutta ja aiheutti talon rakenteisiin homevaurioita.

Muutama viikko sitten Palokankaan ovelle ilmestyi myyjä, joka kertoi FinLuft-korvausilmaratkaisusta.

– Minulla välähti heti, että tässä on järjestelmä, jota olen kaivannut, Palokangas muistelee.

Laite asennettiin talon kaikkiin huoneisiin. Toki keittiössä, saunassa ja vessassa säilyivät omat ilmanpoistomenetelmänsä.

– Huomasin, miten ilma raikastui heti aivan selvästi. Kosteushaitat katosivat ja huoneet ovat nyt täynnä tasalaatuista raikasta ilmaa. Nyt minun ei tarvitse enää murehtia tätä asiaa lainkaan, Palokangas sanoo äärimmäisen tyytyväisenä.

Idea syntyi yön tunteina

sisäilma

Finluft Oy on tehnyt jatkuvaa kehitystyötä parantaakseen laitteensa ominaisuuksia.

Palokankaan talon ilmanvaihtoratkaisun takana on siis ylöjärveläinen Finluft Oy, jonka toimitusjohtaja Kyösti Havia kertoo ajatuksen uudesta innovaatiosta syntyneet vuoden 2014 tammikuussa.

– Kävin silloin rivitaloasunnossa, jonka melko uudet ikkunat keräsivät pakkasilla runsaasti kosteutta. Asiaa olivat jo tutkineet ikkunatehtaan edustajat ja muut asiantuntijat. Pari päivää myöhemmin sain yöllä idean, joka poiki nykyisen ratkaisumme, Havia kertoo.

Hän kertoo, että periaatteessa FinLuft Oy alkoi kamppailla taloissa ilmenevää vedontunnetta vastaan.

– Käytännössä huoneen tuloilmaventtiilistä virtaava kylmä ilma laskeutuu alas ja kulkee lattiaa pitkin. Kun samaan aikaan lämmin ilma seisoo huoneen katon rajassa, aiheuttaa kylmä ilma vedontunnetta, Havia selvittää.

Havia päätyi pohdinnoissaan siihen, että kylmä tuloilma pitää napata, sekoittaa se huoneilman joukkoon, ja laittaa koko ilmamassa kiertämään.

– Ilmanvaihtoalalla on aiemmin keskitytty ilman määrään eikä siihen, miten ilma talossa kulkee. Olennaisin asia on sekoittaa tuloilma koko huoneilmaan, jolloin keuhkoihin saadaan aina uutta ilmaa, Havia kertoo.

Ensimmäiset FinLuft-ratkaisun prototyypit olivat valmiita muutamassa viikossa sen jälkeen, kun Kyösti Havian päässä oli syttynyt idealamppu.

– Tämän jälkeen olemme tehneet kehitystyötä kolme vuotta, jonka aikana laitteemme on kehittynyt aivan toiselle planeetalle ensimmäiseen prototyyppiin verrattuna. Menetelmällämme on kansainväliset patenttisuojaukset, Havia kertoo.

Tärkeintä on palvella ihmisiä

FinLuft-ratkaisu soveltuu erityisen hyvin varttuneisiin omakotitaloihin, vaikka ratkaisusta on toki apua myös rivi- ja kerrostaloasunnoissakin. FinLuftin asiantuntijat tekevät jokaiseen taloon tarvittaessa maksuttoman ilmanvaihtokartoituksen.

– Kartoituksen yhteydessä on erittäin tärkeää keskustella talon asukkaiden kanssa, sillä he tietävät kokemuksesta, minkälainen ilma talossa on, Kyösti Havia kertoo.

Hän korostaa muutenkin asiakkaiden kanssa tehtävän yhteistyön tärkeyttä.

– Meidän tapamme on ratkaista ongelmia ihmislähtöisesti. Ei mietitä sitä, mitä meillä mahdollisesti on, vaan tarvittaessa keksitään ratkaisuja.

FinLuftin laitteiden asennus käy nopeasti.

– Aikamoinen talo täytyy olla, ettemme siitä päivässä selviä, Havia naurahtaa.

Ylöjärveläisyrityksen tulevaisuus näyttää siis varsin valoisalta. Sisäilmaongelmaisia taloja on Suomi pullollaan.

– Olemme huomanneet, että asiakkaamme ovat saaneet enemmän kuin olemme osanneet edes luvata. Siksi annamme ratkaisullemme sadan prosentin tyytyväisyystakuun, Havia kertoo.

FinLuft Oy:llä riittää hommia, joten yritys saattaa piankin tarvita uutta voimaa kahdeksanhenkiseen työntekijäjoukkoonsa.

– Jos jostakusta tuntuu siltä, että hänellä olisi meille annettavaa tällä alalla niin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, Kyösti Havia vinkkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?