Vastine Ylöjärven Uutisissa 15.3. julkaistuun Yhteispeli pelasti tanssiopetuksen -juttuun

Haluamme tuoda myös esille tanssia Pirkanmaan musiikkiopistossa (PMO) harrastaneiden lasten ja heidän vanhempiensa näkökulman viime Ylöjärven Uutisissa julkaistuun ”Yhteispeli pelasti tanssiopetuksen” -juttuun. Meidän mielestämme tämä ”yhteispeli” ei mennyt ihan niin hienosti kuin lehtijutussa kuvattiin.
Ensinnäkin, lastentanssia ja nykytanssia opettanut opettaja oli hyvissä ajoin ilmoittanut PMO:lle, että ei enää jatka vuodenvaihteen jälkeen opettajana. On todella ihmeellistä, että pitkään jatkunut suosittu tanssinopetus päätettiin siirtää pois, eikä lähdetty etsimään uutta opettajaa. Ei koulujakaan lopeteta silloin, kun opettaja ilmoittaa lähtevänsä koulusta.
Kärjistetty kuvaus, mutta miksi päätettiin lopettaa/siirtää tanssinopetus pois? Harrastajia riitti, hienoja tuloksia saavutettiin ja mikä tärkeintä, lapset ja nuoret nauttivat tanssin ilosta ja erittäin hyvästä opetuksesta. Ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä etsiä ja löytää uusi opettaja. Tanssi ja musiikki liittyvät vahvasti yhteen. Miksi PMO ei halunnut jatkaa tätä yhteyttä?
Jos tanssi oli vain ”yksittäisen opettajan suoma lisä, ei koulun vahvuusalue” niin oliko koskaan aikaisemmin (vuosia sitten) pohdittu, että mitä jos tämä yksittäinen opettaja lopettaakin? Mietittiinkö sitä, miten taataan tanssiopetuksen jatko hienon harrastuksen löytäneille ja siitä nauttiville lapsille ja nuorille?
Niinpä niin. Koskaan ei kannattaisi mitään asiaa jättää yhden ihmisen varaan. Mielestämme nyt tehty ratkaisu opetuksen lopettamiseksi ja siirtämiseksi Hannele Suomalaisen balettikouluun on ollut hätäratkaisu, jossa ei ole ajateltu loppuun asti tanssin harrastajia ja heidän jatkoaan nykytanssin parissa.
Toiseksi, lehtijutun mukaan PMO on luvannut kaupungille, että opetus ei sanottavasti kapene. Lapsemme harrastivat nykytanssia 6–8 vuotiaiden ryhmässä. Nykytanssin
opetusta 6-vuotiaille ei tarjottu Suomalaisen balettikoulussa. Muutama lapsi siirtyi Suomalaisen kouluun, mutta suuri osa lopetti tanssiharrastuksen kokonaan. Lapsemme
siirtyivät Hannele Suomalaisen balettikoulussa lastentanssin ryhmään, jossa on 5–6-vuotiaita. Infotilaisuudessa kerrottiin lastentanssin opetuksen jatkuvan samaan tapaan kuin ennenkin. Kuitenkin käytännössä lastentanssi, joka pohjaa nykytanssiin on erilaista kuin lastentanssi, joka pohjaa balettiin ja tähtää balettiharrastukseen. Hannele Suomalaisen balettikoulun lastentanssi on lasten kuvauksen mukaan eräänlaista ”esibalettia”, se ei ole samanlaista kuin PMO:n lastentanssi vaan siellä ”tehdään balettiliikkeitä” ja siellä käytetään (baletti)tossuja ja pukuna pitäisi olla tyllihelmainen tanssiasu (tytöillä).
Lasten mukaan he kaipaavat nimenomaan nykytanssia ja sen opetusta; tanssia paljain jaloin, ilmaisullista, leikistä ammentavaa tanssia ja sen tuomaa iloa. Lastentanssin muutosten vuoksi ainakin kahden lapsen harrastusinto on laantunut ja ovat aikeissa lopettaa kokonaan.
Kolmanneksi, PMO kustansi kevätkaudelle erotuksen tanssiopetuksen hinnoissa. Hannele Suomalaisen balettikoulussa lastentanssikausi maksaa 78 euroa enemmän kuin PMO:n kausi.
Hintaero tuntuu suurelta. Epäselväksi on jäänyt, kuinka paljon pidempi kausi on Hannele Suomalaisen balettikoulussa? Kun on ilmoitettu, että kevätjuhlan tanssiharjoitukset korvaavat normaalit viikoittaiset harrastuskerrat. Kevätjuhlien tanssiharjoituksia on eri puolilla Tamperetta. Kevätjuhla on äitienpäivänä ja se on maksullinen kaikelle yleisölle, myös tanssijoiden äideille.
Olemme erittäin pettyneitä siihen, että PMO lopetti lastentanssin ja nykytanssin opetuksen. Opetus oli erinomaista, hinta oli kohtuullinen ja harrastuspaikat sekä esiintymiset olivat kohtuullisten matkojen päässä Ylöjärvellä. Joulu- ja kevätjuhliin olivat tervetulleita kaikki
sukulaiset ja ystävät eikä pääsymaksuja ollut. Tanssinopetuksen ”yksityistäminen” muutti opetuksen sisältöä, hinnat nousevat. Koulun toimiminen myös Tampereella tuo kuljetushaasteita (juhlien harjoitukset ja juhlat) ja maksullisesta kevätjuhlasta jää paha maku.
Tarjoaako Hannele Suomalaisen balettikoulu ensi syksynä nykytanssia 6–8 vuotiaille? Asia ei selviä lehtijutusta.
Toivomme, että nykytanssin harrastusmahdollisuudet Ylöjärvellä olisivat jatkossa yhtä hyvät kuin viime syksynä tai jopa paremmat! Olisi hienoa voida valita tanssin opetus kaupungin, yleishyödyllisen yhdistyksen ja yksityisen toimijan välillä.

HANNA TAIVIO; MARI MÄÄTTÄ JA EMILIA SALMI

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?