Yhteisö kehiin vanhusten hyväksi

Ylöjärven seurakunnan uusi hanke auttaa yksinäisiä vanhuksia taas ihmisten pariin ja aktiivisen elämän makuun. Mukaan auttavaan vapaaehtoisrinkiin huhutaan keitä vain keskuudestamme.
Ylöjärven seurakunta, vanhukset, vapaaehtoistyö

Mailis Ihantola (kesk.) oli mielissään, kun vapaaehtoisrinkiä luotsaavat ja virittävät Maija Panitzsch (vas.) ja Maarit Koskelainen tulivat piristämään hetkeksi hänen päiväänsä.

Nuttu niskaan ja hattu päähän. Avaimet matkaan ja rollaattori hollille. Vuorentaustalainen Mailis Ihantola valmistautuu kivalle pikku happihypylle seurakunnan vapaaehtoisten Maija Panitzschin ja Maarit Koskelaisen kanssa.

Pihalla kolmikko askeltaa virkistävässä auringonpaisteessa, ympäristöä tiiraillen ja mukavia rupatellen. Hymy lepää suupielissä.

Kiikarissa kaikkein yksinäisimmät

Ihantola on seurakunnan uuden Ikään katsomatta -projektin ensimmäisiä kohdattavia. Projekti auttaa vanhuksia kosketuksiin ympäröivän maailman kanssa, vaikkapa ulkoilun merkeissä.

Ihantola on nappiesimerkki kohderyhmästä, kaikkein yksinäisimmistä vanhuksista. Hän asuu yksin, suku on kaukana, lapsia hänellä ei ole eikä hän saa säännöllisiä kotipalveluita. Itsekseen hän ei  ole oikein lähtenytkään mihinkään.

– Olen ollut pirtissä. Aina pitäisi olla joku, joka vetää hihasta.

Erona esimerkiksi seurakunnan ystäväpalveluun on se, että hanke keskittyy vain kotona asuviin ja vain vanhuksiin. Eikä vanhukselle osoiteta ystäväpalvelun tavoin vakiseuralaista, vaan hänen luonaan voi käydä useakin vapaaehtoinen.

– Tämä on joustava systeemi vapaaehtoisille. Ja on vanhukselle rikkaus olla usean ihmisen kanssa tekemisissä, projektityöntekijä Riina Viitala vertaa.

Tällaisen etsivän työn haaste on keksiä, kuinka löytää piiloon jääneet.

– Silti täytyy etsiä. Ei saa luovuttaa, Panitzsch näkee.

Yksi väline on viranomaisille jaettu yhteydenottolupalomake. Vaikkapa lääkäri voi ottaa sen esiin, jos huomaa asioitaessa, että seuralle olisi tarvetta. Lomakkeella vanhus antaa luvan välittää tiedon vapaaehtoisille. Tällä tavoin Ihantolakin pääsi seuranpitäjiensä pariin.

Tarkoitus on myös levittää laajalle tietoa hankkeesta, jotta monet silmä- ja korvaparit olisivat herkässä huomaamaan ympäristössään yksinäisiä ja äkkääjät sitten opastaisivat näitä projektin pariin.

Ylöjärven seurakunta, vanhukset, vapaaehtoistyö

Kyse ei ole vain seuranpidosta vanhuksen luona, vaan tätä voidaan opastaa myös muiden tahojen ja aktiviteettien pariin. Koskelainen vinkkasi ulkoilun päätteeksi Ihantolaa pikku kotiaskareissa auttelevasta seurakunnan vapaaehtoiskööristä.

Johdatusta ihmisten ilmoille

Kyse ei ole vain ulkoilutuksesta. Vapaaehtoiset avittavat vanhusta kaikin puolin aktiivisempaan elämään, vaikkapa neuvovat tätä kerhojen pariin. Ihantolakin on vapaaehtoisten avulla löytänyt muun muassa seurakunnan Tähkäpäät-ryhmään.

– Toki kaikki eivät halua tätä, ja sitäkin pitää kunnioittaa, Panitzsch huomaa.

Vapaaehtoispäät yhteen lyöden voidaan myös kehitellä mitä vain toimintaa, niin jo olemassa olevan kaltaista kuin jotain ihan uudenlaistakin.

– Vaikka puistojumppaa. Mitä taitoja ja innostusta vapaaehtoisilla vain on. Emmekä vain tee vanhusten puolesta, vaan tuemme yhdessä tekemistä – eläkeläiset voivat toimia keskenäänkin. Työ on tällä hetkellä kartoittavaa. On tärkeää, että suunnitellaan yhdessä, koska silloin sitoudutaan tekemiseen, Viitala selittää.

Lisäaktiviteettien luominen on Viitalan mielestä tärkeää yhteiskunnassamme, jossa vanhusten määrä ja kotona asuvien vanhusten määrä kasvavat.

– Vanha tarjonta ei riitä, ja kaikki perinteinen, mitä on ollut, ei palvele kaikkia.

Koko yhteisön asia

Yksi hankkeen avainsanoista on yhteisö. Vapaaehtoisrinkiin halutaan haastaa mukaan niin yksityisihmisiä, seuroja, järjestöjä kuin vaikka yrityksiäkin. Mukana on jo  kaupunki, Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

– Haaveilen alueellisesta vastuunkannosta. Jos yhteisön sisältä löytyy taho, joka voisi alueellaan palvella vanhuksia, niin sehän olisi mahtavaa! Viitala kuvaa.

Yhteisön voimin saataisiin kasvatettua riittämättömiä vapaaehtoisharteita. Puuhakolmikko myös huomauttaa, ettei vanhusten hyvinvointi synny vain yhteiskunnan palveluista.

– Hyvinvointi lähtee siitä, että elämä on mielekästä ja ihminen kuuluu yhteisöön. Olemme palveluyhteiskunta, mutta toivoisin, että olisimme myös välittävä yhteiskunta.

Ja avunannosta on iloa myös auttajille itselleen. Siksi kolmikko kannustaakin väkeä mukaan vielä aluillaan olevaan rinkiin.

– Jos antaa hyvää toiselle, samalla tekee hyvää omalle ihmisyydelleen, Panitzsch hymyilee.

Mukaan vapaaehtoisverkkoon?

Jos haluat seuraksi yksinäisille vanhuksille, ota yhteys numeroon 044 786 8110.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?