Lasikatot palasiksi

Viime vuosisadan alun vahvojen naisten taktiikat toimivat edelleen.
Riitta Mäkinen, Räikän fröökynä, Ylöjärvi-Seura, naistoimikunta

Tutkija Riitta Mäkinen lupaa kertoa sunnuntain juhlassa myös Gebhardien ja ylöjärveläisen Mikkolan suvun perheystävyydestä.

Kuka on 34. Räikän fröökynä? Se saadaan tietää tänä sunnuntaina. Ylöjärvi-Seuran naistoimikunta järjestää fröökynän julkistamistilaisuuden tuttuun tapaan, mutta tällä kertaa tilaisuus on tavallista juhlavampi: toimikunta täyttää 50 vuotta.

Naistoimikunnan puheenjohtajalla Kerttu Blomilla on muitakin hyviä uutisia. Toimikunnan keski-ikä on laskussa.

– Olemme saaneet vahvistusta ja vähän nuorempaa väkeä kokoonpanoon. Meitä ikäihmisiä onkin ollut porukassa vähän liian kanssa, Blom naurahtaa.

Naistoimikunta on tärkeä palanen kotiseutuseuran toiminnassa, sillä se ahkeroi usein käytännön järjestelyissä, oli tulossa sitten markkinat tai isänpäivälounas. Nyt se nappasi juhlaan puhujaksi tutkija-tietokirjailija Riitta Mäkisen.

Lempääläläinen Mäkinen on ollut toimittamassa toissa vuonna ilmestynyttä kirjaa Naisten aika. Kirja esittelee joukon varhaisia suomalaisia vaikuttajanaisia, ja muutamasta kirjan vaikuttajasta Mäkinen kertoo Ylöjärvelläkin.

– Itse olen tutkinut yhteiskuntavaikuttaja Hedvig Gebhardia, jonka syntymästä tulee tänä vuonna 150 vuotta. Kansanedustajana hän läpäisi lasikaton eduskunnassa, Riitta Mäkinen kertoo.

Mäkinen tietää, millaisia strategioita ja taktiikoita sadan vuoden takaiset tehonaiset käyttivät, jotta pystyivät vaikuttamaan. Osa vinkeistä toimii yhä.

– Gebhard oli hyvin yhteistyökykyinen ja -haluinen. Hän oli epäsentimentaalinen eikä harrastanut itsesyytöksiä. Hän meni ja teki. Jos hän vastusti jotakin uudistusta, hän ei koskaan perustellut sillä, että ennenkin on pärjätty ilman. Hän osoitti suunnitelman epäkohdat tai sen, että joku muu uudistus on syytä tehdä ensin.

Kerttu Blomilta on kysyttävä vielä tulevasta fröökynästä. Oliko valinta helppo?

– Tänä vuonna päätös oli yksimielinen. Haluamme aina nostaa esiin aktiivisen ja omalla tavallaan näkyvän henkilön.

Räikän Fröökynän julkistaminen

Ylöjärven kaupungintalolla 12. maaliskuuta kello 14.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?