Luottamushenkilöiden palkkiot nousevat

Perusopetuksen sopeutukset aiheuttivat kinaa

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin maanantaina värikäs ja kärkäs debatti, joka koski perusopetuksen menojen sopeutuksia Ylöjärvellä. Vihreiden Jussi Kytömäen ajama vastaesitys ei ottanut riittävästi tuulta alleen vaan kaupunginhallituksen esitys jäi voimaan.
valtuusto

Valtuutetut kerääntyivät kaupungintalon käytäville ryhmiin neuvottelutauolla, jonka kokoomuksen Mika Kotiranta pyysi kesken valtuuston kokouksen.

Usean valtuutetun tukeman Jussi Kytömäen esityksen mukaan perusopetuksen säästöt olisi pitänyt kohdistaa kokonaisuudessaan tarvikemäärärahoihin eikä lainkaan tuntikehykseen.

– Valtuutetun tehtävä ei ole miettiä, kuinka monta oppilasta saadaan mahtumaan luokkaan. Valtuuston pitää katsoa lasten kohdalla kauas, Kytömäki perusteli.

Kokoomuksen valtuutettu Juho Ojares puolusti voimakkaasti kaupunginhallituksen esitystä. Hänen mukaansa Ylöjärven Uutisissa ja sosiaalisessa mediassa on mielipidekirjoituksissa levitetty väärää tietoa.

– On törkeää julkisesti valehdella, että olemme joka vuosi leikanneet perusopetuksesta. Näyttää, että tässä tehdään vaali- ja ammattiyhdistystyötä enemmän kuin ollaan oikeasti huolissaan lapsista, Ojares sanoi.

Hän korosti Kokoomuksen luottavan opettajiin ja rehtoreihin siinä, että he suoriutuvat perusopetuksen sopeutustoimien asettamista haasteista.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Tomi Saaristo oli Ojareksen kanssa samoilla linjoilla.

– Viime viikkojen kirjoittelu on propagandaa ja mielikuvia. En ole yhtään huolissani Ylöjärven koulujen tasosta, Saaristo totesi.

Sdp:n valtuutettu Jussi-Pekka Ahonen puolestaan puolusti Kytömäen esitystä.

– Nyt megaluokan leikkaukset yritetään saada näyttämään toiminnan kehittämiseltä.  Minua jotenkin haittaa se, ettei valtuutettuja jaksa kiinnostaa, miten oppilailta viedään mahdollisuuksia tulevaisuudesta, Ahonen kommentoi.

Ahosen lisäksi muun muassa vasemmistoliiton valtuutettu Rauno Kesseli ja vihreiden Merja Lehtonen olivat Kytömäen linjoilla.

– Minkälaisen viestin annamme ulkopuolelle sillä, että leikkaamme koulutuksesta. Olen huolissani kaupungin vetovoimasta, Kesseli sanoi.

– Mikäli perusopetuksen oppilasmäärien kasvua ei oteta huomioon, se johtaa yhä isompiin vaikeuksiin. Valtuusto on arvovalinnan edessä, Lehtonen puolestaan totesi.

Keskustelun jälkeen kaupunginhallituksen esitys voitti äänestyksessä Kytömäen vastaesityksen äänin 34–15. Niinpä valtuusto oikeutti sivistyslautakunnan kohdistamaan sopeutustoimet siten, että säästöstä 272 500 euroa kohdistetaan lukuvuoden 2017-2018 tuntikehykseen ja 197 500 euroa kohdistetaan tarvikemäärärahoihin. Päätökseen liitettiin ponsi tuen piirissä olevien oppilaiden tilastoimisesta.

Myös palkkiot aiheuttivat purnausta

Valtuustossa väännettiin myös hallintosäännön päivityksestä, jossa esitettiin korotusta luottamushenkilöiden palkkioihin.

Perussuomalaisten Tomi Saaristo ja Sdp:n Jussi-Pekka Ahonen tekivät muutosehdotukset. Molemmat valtuutetut halusivat säilyttää palkkiot ennallaan. Saariston muutosehdotus eteni äänestykseen kaupunginhallituksen esitystä vastaan.

Saariston mukaan nykyisessä taloustilanteessa ei ole soveliasta nostaa luottamushenkilöiden palkkioita. Myöskään Jussi-Pekka Ahonen ei niellyt palkkioiden korotuksia.

– Julkisen sektorin lomarahoja on leikattu, opetuksesta on leikattu, varhaiskasvatuksesta on leikattu ja palvelumaksuja on korotettu. Tässä tilanteessa ei palkkioita voi korottaa, Ahonen sanoi.

Kokoomuksen Mika Kotiranta muistutti käytännöstä, missä vanhalla valtuustolla on ollut tapana tarkistaa korvaukset, jotta uuden valtuuston ei tarvitse tarkistaa omia korvauksiaan.

– Tätä valmistelua tehtiin luottamushenkilötasolla, eikä ole silloin tullut vastaväitteitä. Ehkä vaalien läheisyys tuo nyt tällaisia muutosehdotuksia, Kotiranta tuumasi.

Äänestys oli lopulta historiallisen tiukka. Sekä kaupunginhallituksen että Saariston esitys saivat kumpikin 24 ääntä. Kaupunginhallituksen esitys jäi voimaan, kun valtuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) äänesti sen puolesta.

Kesäkuun alusta alkaen valtuutetut saavat valtuuston kokouksesta 110 euron sijaan 130 euroa. Lautakuntien jäsenten kokouspalkkiot nousevat 80 eurosta 90 euroon. Kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajien vuosipalkkiot nousevat 4 000 eurosta 6 000 euroon.

Valtuuston kokouksen lopuksi jätettiin viisi valtuustoaloitetta. SDP:n valtuustoryhmä teki aloitteen sotaveteraanien maksuttoman ruokahuollon järjestämisestä. Usean valtuustoryhmän edustajan allekirjoittamassa aloitteessa halutaan kasvattaa peruskoulujen tarvikemäärärahaa. Keskustalta tuli aloite säästöjen saamiseksi kaupungin valaistuskustannuksissa. Vasemmistoliitto haluaa puolestaan asuntoja asunnottomille kolopesijöille. SDP:n antoi lisäksi aloitteen, jonka mukaan kaupungin tulisi tarjotaan Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kesätyöpaikka kaikille nuorille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?