20 metrin kerhon Jarkko Haukijärvi auttaa keihäänheittäjä Joni Karvista löytämään yhteistyökumppaneita

Tosissaan kohti olympiamenestystä

Ylöjärvellä keihäänheittäjäksi kasvanut Joni Karvinen paransi viime kesänä ennätystään lähes viidellä metrillä. Ensimmäistä kertaa urallaan yli 80 metriä heittänyt Karvinen on nyt ottamassa lopullisen askeleen kohti ammattimaista urheilua. Vauhdittajana toimii Karvisen manageriksi ryhtynyt ylöjärveläisyrittäjä Jarkko Haukijärvi, joka muistetaan kovana kuulantyöntäjänä.
joni karvinen, jarkko haukijärvi

Yrittäjä Jarkko Haukijärvi (oik.) auttaa Joni Karvista löytämään yhteistyökumppaneita, joiden avulla keihäänheittäjän on helpompi päästä tavoitteisiinsa.

Karvisen ja Haukijärven projekti kantaa nimeä Tokio 2020. Karvisella on siis selvä tavoite heittää kolmen ja puolen vuoden päästä Tokion olympialaisissa. Eikä tavoite rajoitu pelkästään yksiin olympialaisiin vaan 7. helmikuuta 23-vuotta täyttäny Karvinen haluaa nousta maailman huipulle pitkäksi aikaa.

Huipulle pääsemiseksi tarvitaan tietenkin hurja määrä työtä. Ammattimainen harjoittelu ja kilpaileminen vaativat kuitenkin paljon taloudellisia resursseja, joita manageri Haukijärven johdolla yritetään nyt nuorelle heittäjälupaukselle saada.

Haukijärvi tietää mistä puhuu, sillä hän oli itse aikoinaan nuorten EM-pronssimitalistina samassa tilanteessa kuin Karvinen nyt.

– Karvinen on heittänyt jo kovan tuloksen, mutta ei niin kovaa, että olisi maailman huipulla. Tässä tilanteessa yhteistyökumppanien saaminen ei ole helppoa, Jarkko Haukijärvi sanoo.

Oma urheilijatausta ja 15 vuoden yrittäjätausta on antanut Haukijärvelle ymmärrystä urheilijan kaupallistamisesta. Hän haluaa nyt auttaa Karvista tuotteistamaan itsensä. Se ei käy kuitenkaan käden käänteessä.

– Joni pyysi minua manageriksen. Ensimmäisessä palaverissamme sanoin, että Jonin pitää varautua siihen, että hän joutuu myös itse tekemään paljon työtä yhteistyökumppanien eteen.

Kotiseuturakkaus sykkii taustalla

Haukijärvi on siis rakentamassa tuotetta nimeltä Joni Karvinen. Manageri on luonut keihäänheittäjän tukemiseksi erihintaisia ja erisisältöisiä tuotepaketteja, jotka ovat tuttuja palvelu- ja tuotemyynnista. Vastaavia tuotepaketteja on yleensä nähty vain jo huipulle päässeillä kärkiurheilijoilla.

– Kampanjamme tavoitteena on saada Jonin tueksi ylöjärveläisiä yrityksiä. Nyt yrityksillä on mahdollisuus investoida edullisesti Joniin. Tuo investointi maksaa itsensä takaisin, kun Joni menestyy ja saa näkyvyyttä eri medioissa ja eri paikoissa, Haukijärvi esittelee.

Vaikka Karvinen opiskelee tällä hetkellä Joensuussa, hän tuntee itsensä nimenomaan ylöjärveläiseksi. Sen vuoksi Karvisen taustalle haetaan puutarhakaupunkilaisia yrityksiä.

– Aina kun palaan Ylöjärvelle, tunnen palaavani kotiin. Täällä olen kovimman työn juniorina tehnyt ja Räikän kenttä on tullut enemmän kuin tutuksi, Karvinen sanoo.

Jarkko Haukijärvi uskoo, että ylöjärveläisyrityksissä on halua lähteä mukaan huippu-urheilijan matkaan kohti menestystä.

– Olen toiminut Ylöjärven Yrittäjien hallituksessa ja tiedän, että täällä on hurja määrä yrityksiä, joilla on edellytyksiä lähteä Jonin yhteistyökumppaniksi. Joni persoona on tässä pelissä ja yritykset taatusti hyötyvät sanavalmiista menestyjästä, Haukijärvi vakuuttaa.

Heittojen keskiarvoon kohennusta

joni karvinen

Tässä äskettäin napatussa kuvassa Joni Karvinen treenaa muiden suomalaisheittäjien kanssa Etelä-Afrikassa. (Kuva: Joni Karvinen)

Viime keskiviikkona Joni Karvinen lähti muiden suomalaisheittäjien kanssa kolmen viikon harjoitusleirille Etelä-Afrikan Potchefstroomiin. Karvinen pääsee kokeilemaan ulkoradalla asioita, joita talven aikana on tehty halliolosuhteissa Suomessa.

– Talven treenikausi on sujunut hyvin. Testien perusteella voima- ja muut arvot ovat menneet eteenpäin, 12 kertaa viikossa puolestatoista kahteen tuntiin harjoitteleva heittäjä kertoo.

Viime kesäkuussa Karvinen heitti Raaseporissa ennätyksekseen 80,04.

– Viime kesä antoi signaalin siitä, että minulla on mahdollisuus heittää pitkälle, Olavi Parjasen valmentama Karvinen toteaa.

Karvinen haluaa pian päästä kamppailemaan jopa samoista sijoituksista kuiin Suomen tämän hetken keihäsvaltiaat Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki. Hän uskoo, että jopa mitali Kalevan kisoista on mahdollinen.

– Tavoite on, että kisaheittojen keskiarvomitta nousisi mahdollisimman korkeaksi. Hyvä ja tasainen pohja tuloksissa antaa hyvän mahdollisuuden siihen, että aina joskus tulee todella pitkä kaari, Karvinen pohtii.

Karvisella on onneksi vielä vuosia aikaa tehdä raakaa työtä, jotta murtautuminen kansainväliselle huipulle onnistuisi. Työn tekeminen vaatii kuitenkin taloudellisia resursseja.

– Yhteistyökumppaneiden avulla pääsen esimerkiksi leireilemään ja saan ruokapöytään urheilijan tarvitsemaa ravintoa. Toivotaan siis, että tukijoita löytyy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?