Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon ympäristölupahakemus esittelyssä huomenna

Puhdistamohanke vaatii vielä isoja satsauksia

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon suunnittelu etenee tasaisesti varmoja latuja. Ylöjärven ja viiden muun kunnan yhteishanke on edennyt ympäristölupahakemuksen esittelyvaiheeseen. Hanke nielee jatkuvasti varoja, joita kerätään osakeanneilla.
pyhäjärvi

Jäteveden puhdistuksen avulla ehkäistään likaisen veden aiheuttamia terveys- ja ympäristöhaittoja. Uuden keskuspuhdistamon ansiosta Pyhäjärven pitäisi olla entistä puhtaampi. (Kuva: Tampereen kaupunki/Susanna Lyly)

Ylöjärvi on tiiviisti mukana keskuspuhdistamohankkeen valmistelussa. Hanketta suunnittelee ja valmistelee Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, jonka hallitukseen kuuluu Ylöjärven kaupungin elinvoimajohtaja Pauli Piiparinen.

– Lisäksi hankkeeseen osallistuvien kuntien vesihuoltojohtajat kokoontuvat säännöllisen epäsäännöllisesti. Vesihuoltojohtajilla teemana on tietysti enemmänkin käytännön asiat ja valmisteltavat sopimukset. Tavoitteena on pysyä kartalla, Ylöjärven Vesi Oy:n toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä kertoo.

Vaatimukset kasvavat

Tällä hetkellä Tampereen seudulla noin 300 000 henkilön jätevedet johdetaan kunnalliseen viemäriin, josta ne etenevät jätevedenpuhdistamolle. Valtaosa Ylöjärven, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen ja Vesilahden jätevesistä käsitellään Tampereella sijaitsevissa Viinikanlahden ja Raholan jätevedenpuhdistamoissa sekä Lempäälän jätevedenpuhdistamossa. Puhdistetut jätevedet johdetaan Pyhäjärveen.

Edellä mainitut puhdistamot on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla. Puhdistamot alkavat tulla hiljalleen tiensä päähän, vaikka niiden käsittelykapasiteettia ja puhdistustehoa on kohennettu vuosien saatossa.

Tampereen seudun väestömäärän kasvun ja kiristyvien puhdistusvaatimusten vuoksi tarvitaan uusia kustannustehokkaita ratkaisuja puhdistamisen järjestämiseksi. Nyt kunnille suunnitellaan siis uutta jätevedenpuhdistamoa Tampereen Sulkavuoreen. Tarkoitus on sijoittaa puhdistamo kallion sisään.

Tällä hetkellä kunnille suunnitellaan siis uutta jätevedenpuhdistamoa Tampereen Sulkavuoreen. Tarkoitus on sijoittaa puhdistamo kallion sisään.

Keskuspuhdistamon valmistumisen jälkeen Pyhäjärveen kohdistuva vesistökuormitus pienenee nykyisestä yhtiön osakaskuntien jätevesien osalta.

Raholan sijaan Sulkavuoreen

keskuspuhdistamo

Havainnekuva kertoo, miltä keskuspuhdistamo voisi näyttää ulospäin. (Havainnekuva/Ramboll Finland)

Tavoite on, että keskuspuhdistamo otetaan käyttöön vuonna 2024. Tavoitteeseen päästään, mikäli kaava- ja lupatilanne mahdollistaa rakentamisen aloittamisen vuoden 2019 alussa.

– Kun keskuspuhdistamo on käynnistänyt toimintansa, johdetaan Ylöjärven kantakaupungin jätevedet uuteen moderniin puhdistamoon Sulkavuoreen, Jouni Vähäkyttä toteaa.

Nyt puutarhakaupungin ydinosien jätevedet menevät Raholan jätevedenpuhdistamolle.

Ylöjärvikin joutuu vielä kaivamaan useasti kuvettaan ennen kuin uusi keskuspuhdistamo saadaan valmiiksi.

– Ensimmäinen osakeanti oli suuruudeltaan noin 830 000 tuhatta. Toinen anti on Ylöjärven osalta arviolta enimmillään 2,5 miljoonaa euroa. Tästä ei ole kuitenkaan vielä tehty päätöksiä, Jouni Vähäkyttä kertoo.

Lisäksi Tampereen Vesi on laskuttanut Ylöjärveltä alkuvaiheen suunnittelukustannuksia.

Tällä hetkellä puhdistamohankkeessa haetaan ympäristölupaa haetaan sekä Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon toiminnalle että hankkeeseen liittyville vesistöön asennettaville johdoille ja purkuputkelle.

Vesistö- ja ympäristöasiat kiinnostavat yleensä kansalaisia. Siksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy järjestää lupahakemukseen liittyvän avoimen yleisötilaisuuden huomenna torstaina Tredun Koivistonkylän toimipisteessä osoitteessa Koivistontie 31. Tilaisuus alkaa kello 17.30.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>