Kaupunki ja seurakunta vastaavat yhdessä Kuru-laivan muistomerkistä

Kurulaissyntyisen filosofian tohtorin Pirkko-Liisa Kastarin esittämä huoli Kurun Tammikankaan hautausmaalla olevan Kuru-laivan haaksirikon uhrien muistomerkin kohtalosta on tuottanut uutta tietoa. Kastarin kaipaamat 38 vainajan muistolaatat ovat tallessa, mutta ne ovat erittäin huonossa kunnossa. Muistomerkin hoidosta vastaavat Ylöjärven kaupunki ja Ylöjärven seurakunta.
Kuru-laiva, Tammikankaan hautausmaa, Ylöjärven seurakunta, Kurun kappeliseurakunta, Ylöjärven kaupunki

Kurun Tammikankaan hautausmaalla olevan Kuru-laivan haaksirikon muistomerkin vainajien nimilaatat ovat tallessa. Laatat on poistettu niiden huonokuntoisuuden takia. Nyt seurakunta ja kaupunki miettivät, tehdäänkö kokonaan uudet laatat esimerkiksi Kurun graniitista.

Ylöjärven Uutiset julkaisi keskiviikkona verkkosivuillaan uutisen filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastarin hädänhuudon Kuru-laivan haaksirikon uhrien muistomerkin tärvelystä. Kastarin mielestä muistomerkki on torso ilman hautasijoilla olevia marmorisia muistolaattoja.

Kurun kappeliseurakunnan kappalainen Leena Jalkanen sanoo, ettei muistomerkkiä ole tuhottu. Hänen mukaansa 38 vainajan hautapaikoilla olleet marmoriset nimilaatat on poistettu, koska ne ovat erittäin huonossa kunnossa.

– Muistolaatta-asiassa olemme olleet yhteydessä museoviranomaisiin. Heidän asiantuntijansa ovat tutkineet laatat ja he ovat todenneet ne korjauskelvottomiksi, Jalkanen sanoo

Hän korostaa laattojen olevan visusti tallessa.

– Laattoja ei ole palautettu paikoilleen, ettei niiden kunto huonone edelleen, kappalainen täydentää.

Jalkanen kertoo, että hänen ajatuksissaan on ollut hankkia kokonaan uudet laatat tai uudistaa Siilinkarin majakkaa muistuttavan paaden kyljessä olevat vainajien nimet.

– Vuonna 2019 on kulunut 90 vuotta Suomen tuhoisimmasta sisävesiliikenneonnettomuudesta, jossa Näsijärvellä Tampereen edustalla hukkui 130 Kuru-laivan matkustaa. Pidän kyseistä vuotta erittäin hyvänä ajankohtana hankkeen toteuttamiselle, kappalainen miettii.

Jalkanen korostaa, että Kuru-laivan kunnossapito kuului aikanaan myös Kurun kunnalle.

– Kun Kuru on liittynyt Ylöjärven kaupunkiin, vastuuta Kuru-laivan haaksirikon kunnossapidosta kantaa myös Ylöjärven kaupunki. Uskon, että asiat hoituvat hyvässä hengessä, hän luottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?