Tutkija vaatii Kuru-laivan uppoamisen uhrien muistomerkin palauttamista ennalleen

Filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari pitää kulttuuriskandaalina Kurun Tammikankaan hautausmaalla olevan Kuru-laivan uppoamisessa 7. syyskuuta vuonna 1929 hukkuneiden muistomerkin tärvelemistä. Kastarin mukaan muistomerkistä puuttuu olennainen osa, kun Siilinkarin majakkaa kuvaavan paaden ympäriltä puuttuu 38 vainajan marmoriset hautakivet.
Tammikankaan hautausmaa

Filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari on järkyttynyt Kuru-laivan uhrien muistomerkin tuhoamisesta Kurun Tammikankaan hautausmaalla. Hän vaatii 38 vainajan henkilökohtaisten hautakivien palauttamista paikoilleen.

Kurulaissyntyinen filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari vetoaa Ylöjärven evankelisluterilaiseen seurakuntaan, Kurun kappeliseurakuntaan ja kurulaisiin  Kuru-laivan onnettomuuden uhrien muistoksi pystytetyn monumentin palauttamiseksi alkuperäiseen asuunsa.

– Järkytyin syvästi käydessäni Tammikankaan hautausmaalla, kun huomasin, että Kuru-laivan haaksirikon uhrien muistomerkki oli tuhottu. Hauta-alue, jossa on 38 uhrin viimeinen leposija, oli rikottu. Jokaiselta haudalta puuttui marmorinen laatta, jossa oli kunkin vainajan nimi, syntymäaika ja kuolinpäivä, hän ihmettelee.

Kastari muistuttaa, että Kuru-laivan haaksirikko on maamme suurin vesiliikenneonnettomuus. 7. syyskuuta vuonna 1929 tapahtuneessa katastrofissa hukkui 138 henkilöä.

– Kuru-laivan onnettomuus nostatti aikanaan kansallisen surun. Haaksirikon uhreja muistetaan edelleen suurella kunnioituksella koko maassa, Kastari korostaa.

– Tuhoisa onnettomuus on historiallinen asia, josta suuri osa suomalaisia tietää koko Kurun olemassaolon. Monet ihmiset saapuvat Tammikankaan hautausmaalle juuri Kuru-laivan onnettomuuden vainajien muistoksi pystytetyn muistomerkin johdosta, hän sanoo.

Kastari ihmettelee sitä, etteivät kurulaiset ole nostaneet meteliä tärkeän muistomerkin puolesta.

– Minusta kurulaisten on nyt ryhdistäydyttävä ja koottava voimansa yhteen, jotta Kuru-laivan haaksirikon muistomerkki saadaan asianmukaiseen kuntoon, filosofian tohtori herättelee.

Kastari toivoo, että Ylöjärven evankelisluterilainen seurakunta ja siihen kuuluva Kurun kappeliseurakunta tarttuisivat ripeästi toimeen turmellun muistomerkin kunnostamiseksi.

Kurun Tammikankaan hautausmaassa on 38 vainajan viimeinen leposija.  Uhrien yhteishaudat ovat myös Tampereen Kalevankankaalla, Teiskossa, Länsi-Teiskossa, Ruovedellä ja Ylöjärvellä. Uhreja on haudattu myös vainajien sukuhautoihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?