Jokaisella on oma totuutensa

Suomalainen yhteiskunta on herännyt kysymään, vieläkö totuus kelpaa Suomessa.

Matti PulkkinenMyös Suomen Lehdistö on esittänyt saman kysymyksen päätoimittajille selvittääkseen, minkälaisen totuuskäsitteen maassa elämme ja teemme jokapäiväistä tiedonvälitystyötämme.
Kysymystä mielessäni pallotellessani ajatukseni kiteytyy vanhaan fraasiin, jonka mukaan jokaisella on oma totuutensa.
Tiedonvälityksellä on jokaisella aikakaudella omat ongelmansa ja haasteensa. Lehtien tekeminen ja sähköisten viestinten ohjelmien toteuttaminen on ollut iät ja ajat nuoralla tanssimista. Helppoa aikaa ei ole ollut milloinkaan.
Palataan ajassa jokunen vuosikymmen taaksepäin. Tuolloin Suomessa oli erittäin monipuolinen sanomalehdistö, koska maakunnissa ilmestyivät ykkössanomalehdet ja kakkossanomalehdet sekä lisäksi monella puolueella oli oma säännöllisesti julkaistu puoluelehtensä. Paikallislehdet ovat rikastuttaneet suomalaista tiedonvälitystä koko maailman näkökulmasta katsottuna ainutkertaisella tavalla.
Maakuntien lehtitarjonta köyhtyi. Alueilla oli pääsääntöisesti elintila yhdelle vahvalle seitsemänpäiväiselle sanomalehdelle. Kakkoslehdet ovat vähentäneet ilmestymiskertojaan, tai ne ovat kuolleet. Politiikka ei ole kiinnostanut rukiisen leivän tavoin enää aikoihin, joten maakunnalliset puolueaviisit ovat vain muisto taakse jääneestä elämästä.
Totuuden perään huutaessa on muistettava puhua sananvapaudesta.
Sananvapaudessa on menty laidasta äärimmäiseen laitaan. Jos verkon jokainen palsta syynättäisiin poliisi- ja syyttäjävoimin, käräjäoikeudet ruuhkautuisivat kunnianloukkausjutuista.
Monen lehden tekijät saavat katsoa peiliin. Miten monen lehden toimituksessa on sensuroitu hyvin laadittuja ja yhteiskunnallisesti merkittäviä mielipidekirjoituksia? Totuuden nimissä on sanottava, että harvan sanomalehden pusseissa on puhtaat jauhot, sillä avointa ja tasapuolista tiedottamista saarnanneet toimittajat ovat olleet surullisen usein ikävinä portinvartijoina ja estäneet tiedon vapaan kulkemisen.
Tällä hetkellä Suomessa vaahdotaan Yhdysvaltojen uuden presidentin mukanaan tuomasta tiedotustavasta. Maailma saa sitä, mitä se tilaa. Rapakon takaa tuttu meininki on jo täälläkin.
Yksilö voi aloittaa totuuden vaalimisen omassa elämässään ja omassa tekemisessään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?