Polttopisteenä Ylöjärvi: Sari teki haaveestaan täyttä totta

Sari Timonen luki runsaassa kolmessa vuodessa teologian maisteriksi. Hänen opiskelunsa kruunaa poikkeuksellisen kiinnostava pro gradu -työ, joka avaa reformaattoreiden Martti Lutherin ja Philipp Melanchthonin käymää kirjeenvaihtoa kuningas Kustaa Vaasan kanssa. Kirjeistä selviää muun muassa se, miksi Pohjolasta tuli voimakkaasti luterilainen alue.
Sari Timonen, pappi, Ylöjärven seurakunta

Sari Timonen odottelee pappisvihkimystä. Hän luki teologian maisteriksi runsaassa kolmessa vuodessa Helsingin yliopistossa.

Muistatteko Sari Timosen, joka ajoi aktiivisesti eri asioita Ylöjärven kaupunginvaltuustossa?

Sari Timonen on ennättänyt olla myös kansanedustajaehdokkaana ja kolkutella eduskunnan ovia.

Timonen on monen toimen nainen.

Hän on lisäksi perheenäiti ja vaimo. Koti on ollut hänelle aina tärkeä paikka.

Muutama vuosi sitten Timonen mietti elämänsä uuteen kuosiin. Hän haki Helsingin yliopistoon lukemaan teologiaa. Nainen pääsi sisälle ja aloitti luku-urakkansa.

Sari Timonen sanoo opiskelujensa edenneen hyvän suojeluksen alla. Hän oli runsaan kolmen vuoden ahkeroinnin jälkeen teologian maisteri.

Timonen sai poikkeuksellisen hienon vihjeen aiheesta, josta hänen kannatti tehdä pro gradu -työnsä. Hän tutki Martti Lutherin ja Philipp Melanchthonin kirjeenvaihtoa, jota reformaattorit kävivät itsensä kuningas Kustaa Vaasan kanssa.

Timonen on ensimmäinen tutkija, joka on perehtynyt kolmikon toisilleen lähettämiin kirjeisiin. Tällä hetkellä kirjeitä on tallessa kymmenen kappaletta. Niitä on ollut alun alkaen neljätoista kappaletta, mutta neljä kirjettä tuhoutui aikanaan vuonna 1697 Tukholman linnan tulipalossa.

Pro gradun tekijä kuvaa käsiinsä päätyneitä kirjeitä poikkeuksellisen sisällökkäiksi. Kirjeissä on ilahduttavan paljon tarkkaa tietoa. Timonen sanoo, että niin kuningas kuin reformaattoritkin vaikuttivat vahvasti toistensa ajatuksiin ja tekoihin.

Vietämme tänä vuonna uskonpuhdistuksen eli reformaation 500-vuotisjuhlavuotta. Sari Timosen pro gradu -työ valmistuikin parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Sari Timonen on palannut työhönsä seurakuntasihteeriksi Ylöjärven seurakunnassa. Hän odottaa nyt papin paikkaa, jotta hän pääsee toteuttamaan työunelmaansa toimia pappina.

Timonen aikoo tehdä kaikkensa, jotta ihmiset löytävät tiensä kirkkoihin sanankuuloon. Hän satsaa saarnoihinsa, jotta niissä on hengellistä antia kirkkovieraille. Timonen lupaa puhua synnistä, mutta hän aikoo olla armollinen ja ihmisläheinen jokaisessa kohtaamisessaan.

Sari Timonen, 47, on uuden edessä. Hän iloitsee siitä, että pystyi toteuttamaan unelmansa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?