Hiljentymisen tarve kumpuaa syvältä sielustamme

Oletko sinä ajatellut esimerkiksi Ylöjärven kauniin puukirkon ohi kulkiessasi, että pyhä rakennus on maailman toivon merkki?
Koetko sinä korkeuteen nousevaa pyhäkön kellotornia katsoessasi tornin risteineen olevan rauhan, sovinnon ja anteeksiantamisen symboli?
Helsingin piispa, metropoliitta Ambrosius oli viime viikonloppuna Tampereen ortodoksisen seurakunnan vieraana kohdaten muiden muassa ylöjärveläisiä ortodokseja. Ylöjärvi kuuluu Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan, kuten 32 muuta pirkanmaalaista, satakuntalaista ja keskisuomalaista kuntaa.
Metropoliitta Ambrosius nosti seurakunnantarkastuksensa yhteydessä monta tärkeää asiaa keskusteltaviksi.
Piispa puhui rukoilemisen tärkeyden puolesta. Hän muistutti hiljentymisen ja rukoilemisen olevan syvällä ihmisen sielussa.
Ambrosius sanoi iankaikkisuuden läsnäolon kokemisen tuovan ihmiselle sisäistä rauhaa ja hyvää voimaa.
Metropoliitta totesi ortodoksisen jumalanpalveluksen olevan suuri siunaus, koska vigiliat ja liturgiat sekä muut palvelukset tuovat näkymättömän maailman ihmisten koettaviksi. Jumalanpalveluselämä tarjoaa hoitavan Jumala-yhteyden ja seurakuntalaisten yhteisöllisyyden tunteen todeksi elämisen.
Ambrosius nosti esiin ortodoksisen kirkon katumuksen eli synnintunnustuksen sakramentin hoitavuuden. Sielunhoidollinen ripittäytymisperinne osoittaa merkityksensä juuri vaikeina aikoina.
Piispa puhui Tampereen ortodoksisen seurakunnan vahvasta yhteisöllisyydestä ja seurakunnan voimakkaasta tahdosta kohdata myös maahanmuuttajat. Ambrosius herätteli ymmärtämään sitä, että aktiivinen ja vastuullinen kuuluminen ja osallistuminen seurakunnan toimintaan merkitsee jokaisen osallisuutta Kristukseen.
Korkeasti kunnioitettu esipaimen antoi kuulijoilleen ohjeita kohdata aikamme ongelmia. Metropoliitan mukaan ihmisten on opittava käsittelemään maailman mullistuksia.
– Meidän on osattava erottaa asioita. On ymmärrettävä asiat, joihin me voimme itse vaikuttaa. Samoin meidän on tiedostettava asiat, joihin emme voi vaikuttaa, Ambrosius opetti.
Elämänpiirissämme on viisaita ihmisiä, jotka taitavat lohduttamisen ja kannustamisen taidot. Meillä on oltava kuulevat korvat ja näkevät silmät.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?