Ensiavun ovet tiukkenivat

Ylöjärven terveyskeskuksen ensiapu on nykyään viikonloppuisin ja pyhisin lyhyemmin auki kuin ennen. Laatu ei kuitenkaan kaventunut, sillä lyhennys mahdollisti vuoroihin lisävoimia. Myös ensiavun rooli tarkentui.
ensiapu, päivystys, kiirevastaanotto, terveyspalvelut, Ylöjärven terveyskeskus

Nyt korostetaan työnjakoa, että kuntien kiirevastaanotto on tarkoitettu lieville kiireellisille asioille ja Acutan kaltainen iso päivystys vakaville hätätapauksille.

On lauantai-ilta kello seitsemän. Tai vaikkapa sunnuntaiaamu kello yhdeksän. Ylöjärveläinen nyrjäyttää nilkkansa. Hän suuntaa terveyskeskuksen ensiapuun.

Mutta ovet eivät olekaan auki. Eivät enää. On odotettava, eikä tila ole niin vakava, että voisi mennä Tampereen Acutaan.

Helmikuun alusta Ylöjärven ensiavun viikonloppu- ja arkipyhäaukiolot ovat nimittäin lyhentyneet aamusta tunnilla ja illasta kahdella tunnilla. Nyt ensiapu on noina päivinä auki kello 10–18.

Taustalla työajat

Syynä ovat työaikajärjestelyt. Ensiapumme erityispitkät viikonloppuvuorot ovat olleet työntekijöille kuormittavat. Aukioloaikaa lyhentämällä vuoroista saatiin kohtuulliset.

– Meillä on ollut väestöpohjaan nähden poikkeuksellisen laaja aukioloaika virka-ajan ulkopuolisena aikana, johtava ylilääkäri Juuso Rajala puolustaa pikku nipistystä aukioloista.

Samalla täkäläispäivystyksen rooli muuttui, vuoden alussa tulleen lakimuutoksen myötä.

Aiemmin ympärivuorokautisen päivystyksen järjestäminen on ollut kuntien vastuulla, joko itse tuotettuna tai muualta ostettuna. Nyt vakavien hätätapausten päivystysvastuu siirtyi kunnilta sairaanhoitopiireille. Kunnille taas jäi vastuu kiirevastaanotosta eli kiireellisten mutta hätätapauksia lievempien asioiden hoidosta.

Kiirevastaanottoa ei tarvitse järjestää ympärivuorokautisesti, joten Rajala huomauttaa, että on vain hyvä, kun täkäläisensiavussa säilyi näinkin paljon aukioloa.

Lakimuutoksen tarkoitus on purkaa Acutan kaltaisten isojen päivystysten ruuhkaa painottamalla ne vakaviin tapauksiin.  Niissä resurssit hätätapauksille ovat myös parhaat, ja siksi vakavat asiat ovat ennenkin lopulta päätyneet niihin. On siis järkevää kaventaa pikku paikkojen vastuu niiden hoitomahdollisuuksien mukaiseksi.

– Hätätapauksille meidän vastaanottomme on ollut turha mutka.

Muutos tehtiin nyt, vaikka iso soteremontti kohta mullistaa kaiken, koska muutos on soteuudistuksen kanssa linjassa. Halutaan jo nyt purkaa isojen päivystysten ruuhkaa ja lopettaa laatu- ja säästösyistä pienimpiä paikkoja.

– Tämä on hallituksen keskittämispolitiikkaa ja valmistelee soteuudistusta.

Laatu ei kärsi

Rajala vakuuttaa, ettei nipistys kavenna varsinaista palvelua. Työaikajärjestelyjen ansiosta viikonlopun henkilöstöresurssia pystyttiin lisäämään ja entiset vastaanottomäärät säilyvät. Nyt resurssia vapautui myös arkipäivien laatua parantamaan.

Siksi kavennuksen ei uskota poikivan Acutaan lisäjonoja. Sitä paitsi siellähän ei nyt ole tarkoitus hoitaa lieviä kiiretapauksia, joten niitä potevat eivät ehkä edes pääse siellä läpi. Aiemminkin rima on ollut Acutaan korkeampi kuin tänne, joten ennenkin potilas on voinut joutua odottamaan lopulta kotiensiapuun pääsyä. Nyt odotusaika on vain hitusen pidempi.

Rajala vakuuttaa, ettei nipistys ole merkki haluista kaventaa aukioloa jatkossa lisää. Mitään aikeita ei ole.

– Ja uskon, että kiirevastaanotto pysyy Ylöjärvellä soteuudistuksen jälkeenkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?