Varapuheenjohtaja Antti Kurvinen:

Ehdokkuus kannattaa, isot asiat tehdään nyt

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen kävi puhaltamassa henkeä keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön vaalityöhön viime sunnuntain vaalistartissa. – Juuri nyt kannattaa lähteä kunnallisvaaliehdokkaaksi. Teemme nyt Suomen historian suurinta hallintouudistusta, ja tämä tapahtuu vain kerran, Kurvinen painotti.
Keskusta, Ylöjärven keskusta, politiikka, paikallispolitiikka, kuntavaalit

Sunnuntaihin mennessä Keskusta oli saanut Ylöjärvellä sitoumukset 18 ehdokkaan osalta. Vaalistartissa olivat mukana Pekka Hietaniemi, Juha Kanto, Jarkko Luukkanen, Paul Metsälä, Elina Sieppi, Erkki Lahtinen, Timo Parkkinen, Tapio Saarijoki ja Minna Sarvijärvi.

Vahannan nuorisoseurantalolla oli keskustaväkeä koolla salin täydeltä. Kurvinen teki alkuun yhteenvedon hallituksen toimista ja Keskustan roolista kuluneiden kahden vuoden aikana.
Keskustan pääviesti oli viime vaalien jälkeen, että jos puolue on hallituksessa, Suomi laitetaan yhdessä kuntoon.
– Tämä tarkoitti, että taloutta aiottiin tasapainottaa ottamalla julkinen velkaantuminen hallintaan ja vauhdittamalla yritysten investointeja työpaikkojen luomiseksi.
– Suomi piti saada myös henkisesti parempaan kuntoon. Tavoitteemme oli uudenlainen luova, kokeileva ja innokas ilmapiiri, joka tukisi uusien innovaatioiden syntyä.
Talouden osalta Kurvinen pitää selvänä, että hallitus on tehnyt oikeansuuntaisia päätöksiä. Maan talous elpyy, ja nousun merkkejä on näkyvissä. Kuluttajien luottamus tulevaisuuteen on vahvistunut.
– Hallitus on tehnyt oikeita ratkaisuja, mutta ne eivät ole olleet helppoja. Keskustelu on ollut välillä aika repivää, kun olemme joutuneet tekemään säästöjä ja leikkauksia. Onneksi näyttää siltä, että syötetyt lääkkeet alkavat tehota.
Yleisen ilmapiirin osalta työ on vielä kovasti kesken. Mutta hallitus on tehnyt Kurvisen mielestä uudistuksia, jotka kertovat uudenlaisesta ajattelusta ja uskalluksestakin.
– Säästöjen keskellä unohtuu helposti, että olemme käynnistäneet perustulokokeilun. Tämä on uraauurtava uudistus, josta on teorisoitu pitkään mutta jota ei ole uskallettu toteuttaa. Nyt näemme kokeilun avulla, miten perustulo vaikuttaa.
Kurvinen muistutti myös hallituksen päätöksestä tasata työnantajien kuluja vanhemmuudesta ja perhevapaista. Tässä on hänen mukaansa ratkaistu selkeä ja räikeä ongelma tasa-arvon toteutumisessa.
Eriarvoisuuden vähentämiseen Kurvinen odottaa paljon Tampereen yliopiston professorin Juho Saaren vetämältä valtioneuvoston työryhmältä. Tavoitteena on etsiä keinoja yhteiskunnan jakautumis hillitsemiseksi puhtaalta pöydältä. Keskeinen kysymys on, miten apu tavoittaa ne ihmiset, joiden elämä on ajautumassa nurkkaan.

Ei vain vaakunan kiillotusta

Keskusta, Ylöjärven keskusta, politiikka, paikallispolitiikka, kuntavaalit, Juha Kanto, Antti Kurvinen

Juha Kanto (oik.) haki vauhditusta vaalityöhönsä selfiellä varapuheenjohtaja Antti Kurvisen kanssa.

Keskusta on luvannut, että kunnat saavat soten myötä laajan itsehallinnon. Sosiaali- ja terveyssektorin vastuu siirtyy maakuntavaltuustoille. Se, miteniten tämä käytännössä toteutuu, nähdään parin seuraavan vuoden aikana.
Kurvinen korostaa, että kunnat ja kuntien päättäjät ovat nyt todella isojen muutosten äärellä.
– Soteuudistus ja siihen liittyvät järjestelyt ovat Suomen historian suurin yksittäinen hallintouudistus.
Sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät pois kuntien vastuulta. Joku saattaa Ylöjärvelläkin kysellä, onko oman kaupungin kunnallispolitiikka tämän jälkeen pelkkää vaakunan kiillotusta. Kurvinen tyrmää ajatuksen.
– Kun sote siirtyy maakunnille, uusi kunta on elinvoima- ja sivistyskunta. Kunnan tehtävä on luoda omalle alueelle taloudellista kasvua. Tämä tehdään aktiivisella elinkeinopolitiikalla  ja kaavoituksen keinoin.
– Rinnalla on oltava myös henkistä kasvua. Tässä ovat kulttuuri-, vapaa-aika- ja nuorisotoimet avainasemassa, tehden työtä paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa.
Kurvinen näkee täysin uudenlaista kiinnostavuutta kuntien tulevassa asemassa. Raskaimmat palvelut siirtyvät maakuntatasolle.
– Kunta on uudenlainen toimija, joka ratkaisee omalla tekemisellään, sijoittuvatko ihmiset ja yritykset sinne. Ylöjärvi on suuren kasvukaupungin reunassa. Se tarkoittaa, että täällä on mahdollisuuksia.

Muutoksessa mukana

Kuntavaaleilla on Kurvisen mukaan ulottuvuuksia myös valtakunnan politiikkaan. Tämä on erityisen näkyvää juuri nyt, kun koko maailma muuttuu jopa pelottavaa vauhtia.
– Me elämme todella ennakoimattomasti muuttuvassa ympäristössä. Britannian lähtö EU:sta, kasvanut terrorismiuhka, ympäristömullistukset ja USA:n presidentinvaalien jälkeiset ilmiöt ovat asioita, joihin mekin joudumme reagoimaan.
– Suomen on pienenä maana pysyttävä muutosten kelkassa. Talouskilpailu on todella tiukkaa, eikä  Suomi ole välttämättä kärkijoukoissa. Esimerkiksi Afrikassa maksetaan laskuja kännykällä yleisemmin kuin Suomessa.
Kaiken keskellä on pakko uudistua, jos tavoitteena on hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen.
– Kaikki muutokset on tehtävä kuitenkin turvallisesti, niin paikallistasolla kuin valtakunnallisestikin. Tarvitsemme sellaista uudistumista, jossa ihmiset pysyvät kelkassa mukana.

Kaavoitus ja koulutus Ylöjärven keskiössä

Ylöjärven valtuuston tulevat haasteet painottuvat kaavoitukseen ja koulutusasioihin. Näin arvioivat Ylöjärven keskustan puheenjohtaja Elina Sieppi ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Hietaniemi.
Kaavoituspuolella on tarvetta keskusta-alueen tulevan rakennekehityksen uudelleenarviointiin. Muutoksia kaivataan myös taajama-alueen ulkopuolisten alueiden rakentamismahdollisuuksiin. Yritysalueidenkaan näkymät eivät ole aivan selkeitä.
– Yritystontit on todella tärkeää kohdentaa oikeisiin paikkoihin. Tällä hetkellä ei tiedetä, miksi Teivon suunta ei oikein vedä yrityksiä. Uudemmat alueet ovat olleet houkuttelevampia.
Kaksinapainen keskusta-alue on edelleen ongelma, jota ei ole pystytty ratkaisemaan tähänastisilla kaavoitushankkeilla. Valtatie ja rautatie jakavat taajaman kahteen osaan. Helppoja ratkaisuja saada aikaan yhtenäisempi kokonaisuus ei ole löydettävissä.
Ylöjärven keskustan kaavoitus tuntuu olevan suvantovaiheessa. Kilpailutettu osayleiskaava on olemassa, mutta se on jäänyt vähäiselle käytölle.
– Tampereen pikaratikkapäätös muutti näkymiä siinä määrin, että uusi kaava on jäänyt pimentoon. Tilanne on arvioitava uudelleen.
Koulupuolella tärkein tavoite on koulujen toimintaedellytysten turvaaminen. Jo lähipäivinä on käsittelyssä säästöpäätöksiä, ja tuntikehysten leikkauksia lienee tulossa. Jatkossa on tärkeää pitää huolta, ettei leikkauksia tule lisää.
– Oppilasmäärät ovat edelleen kasvussa, joten kehyksistä ei pitäisi lähteä leikkaamaan. Toinen iso huoli on opetustilojen riittävyys pitkällä aikavälillä.

Pitkiä miettimisiä

Sieppi ja Hietaniemi olivat saaneet sunnuntaihin mennessä Ylöjärveltä noin 20 ehdokkaan suostumukset. Tavoitteena on saada listalle kaikkiaan 40 ehdokasta. Aikaa on helmikuun loppuun asti, joten työtä tulee riittämään lähiviikkoina.
Ehdokkuuden mietintään on nähty liittyvän enemmän varovaisuutta kuin aiemmilla vaalikierroksilla. Moni jää miettimään pitkäksikin aikaa.
Keskustelua kyllä syntyy, mutta nimen laittaminen paperiin on monelle liian ison kynnyksen takana. Tosin moni pitkään mietiskellyt on lopulta lähtenyt mukaan.
Ehdokasasettelun seuraava etappi on helmikuun 22. päivä. Tuolloin Ylöjärven kunnallisjärjestön ylimääräinen yleinen kokous vahvistaa ehdokaslistat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?