Agilitykisa avasi uuden aikakauden

Ylöjärven Koirakerho otti käyttöön uuden harjoitushallinsa näyttävästi, järjestäen kaksipäiväiset agilitykisat viime viikonvaihteessa. Avarassa hallissa kelpasi kisailla, ja erityisesti suoritusalusta sai kehuja kilpailijoilta.
agility, Ylöjärven Koirakerho, koirat, Satu Valtonen, bordercollie

Agility on ohjaajan ja koiran yhteistyötä. Satu Valtonen ohjaa bordercollie Tripin hyppyyn.

–Kunnollista hallia on odotettu kauan, ja nyt se on viimein tässä, kerhon puheenjohtaja Jari Helin hehkutti.
– Tämä on kerholle todella iso ja tärkeä juttu. Meillä on nyt tila, jossa voimme harjoitella täysimittaisella radalla ja kilpailunomaisissa olosuhteissa. Tasokas halli vetää myös hyvin osallistujia kilpailuihin.
Koirakerho on toiminut tähänkin asti Pinotien yrityskiinteistössä. Nyt kerho sai samasta rakennuksesta vuokralle aiempaa laajemman tilan. Hallin pinta-ala on noin 900 neliömetriä.
Uuden hallin hienous on sen lattian pinnoite. Pinotiellä treenataan ja kisaillaan tästä lähtien keinonurmella, jossa on mukana luonnonkumirouhetta. Täysin vastaava pohja on vain yhdessä muussa hallissa koko maassa.
– Halusimme tänne parasta, mitä on saatavilla. Nyt pohja on sopivan pehmeä mutta pitoakin on. Pohja on todella hyvä juoksualusta koirille ja ohjaajille.
Viikonvaihteen kisojen järjestelyistä vastannut Taina Helin kiitteli kerholaisten ponnistuksia hallin kuntoon saattamiseksi. Talkoilla on saatu melkeinpä ihmeitä aikaan.
– Vielä joulukuun alkupuolella halli oli täynnä siirtoa odottavia laitteita ja kaikenlaista rompetta. Reilussa kuukaudessa saimme tilat kuntoon. Siinä oli rankasti työtä ja tekemistä, mutta ehdimme ajoissa, Helin totesi.

Nyt kelpaa treenata

agility, Ylöjärven Koirakerho, koirat, Eija-Riitta Kortesluoma, australianpaimenkoira

Eija-Riitta Kortesluoma ja australianpaimenkoira Vaapu vauhdissa.

Kerhon jäsenistössä on useita SM-tason kilpailijoita, ja kokemusta on kansainvälisistäkin kisoista. Jatkossakin on lupa odottaa menestystä, kun harjoitusolot ovat nyt kohdallaan. Uusi halli innostaa muutenkin eritasoisia harrastajia treenaamaan ja kehittymään pidemmälle.
Yksi viikonvaihteen kisailijoista, Satu Valtonen, lähti aikoinaan vain kevyesti kokeilemaan agilityä, tutustumismielessä. Laji imaisi heti mukaansa. Valtonen on kilpaillut SM-tasolla vuodesta 2009, ja treenitahti on sen mukainen.
– Harjoituksia on viikon mittaan melkein joka ilta. Uusi halli on todella hieno juttu. Nyt voi treenata oikealla radalla kilpailunomaisesti. Tämä on iso askel eteenpäin!
Valtosen kisakumppanina on viisivuotias bordercollie Trip, joka osaa lajin jo perusteellisesti. Toinenkin samanrotuinen kisaajanalku on kasvamassa.
– Harjoittelu on suurelta osin oman suoritukseni ja tekemiseni kehittämistä. Nykyinen koirani osaa hommansa. Jos kisa menee pieleen, minä olen yleensä se, joka teki virheen. Opittavaa riittää aina.
Eija-Riitta Kortesluoma aloitti agilityn yli viisikymppisenä ja on jäänyt siihen tukevasti koukkuun. Hän on iloinen siitä, että laji ei tunne ikärajoja. Agility sopii kaikille.
– Alkuun fysiikkapuoli oli vähän kovilla, tämä kun on ohjaajallekin tiukkaa liikuntaa. Kunto onneksi kasvaa vähitellen.
Kortesluoma harrastaa agilityä omaksi ilokseen, maltillisin tavoittein. Kisoissa on mukava käydä, ja niihin toki liittyy aina halu kokea onnistumisia. Tulokset vaihtelevat, mutta kaksi SM-nollaakin hän on jo hankkinut, yhdessä australianpaimenkoira Vaapun kanssa.
– Kisamenestys ei ole tärkeintä. Agility on antoisaa ja haasteellista. Aina on uutta opittavaa. Nyt on ainakin hieno paikka, missä harjoitella.

Hyvät kisat!

Hallin avajaiskisoissa nähtiin kaikkiaan lähes 450 starttia. Jari Helin oli tyytyväinen tähän määrään, samoin kuin kisojen tasoon.
– Kokonaisuutena viikonlopusta jäi mukava fiilis. Saimme aikaan onnistuneet kisat, joita kilpailijatkin kehuivat. Tämä oli hyvä avaus.
Ylöjärven Koirakerho pääsi palkintosijoille kahdessa luokassa. Mini 2 -luokassa Emmi Mäkinen saavutti yhden voiton ja kaksi kakkossijaa. Hänen koiransa on griffon bruxelleus Elmeri.
Maksi 3 -luokassa Hanna Löytynoja nappasi yhden voiton ja yhden kakkossijan. Ykköspalkinnon yhteydessä Löytynoja sai myös agilitysertifikaatin (SERT-A). Ohjattavinaan hänellä oli bordercolliet Ihq ja Fendi, äiti ja tytär.
Löytynoja oli tyytyväinen kisaviikonloppuunsa. Yksi palkintosija kummankin koiran kanssa oli nappisuoritus.
– Nyt meni hyvin siihen nähden, että en ole juurikaan treenannut talven aikana. Ei ole ollut harjoituspaikkaa. Harjoittelu olisi tärkeää, erityisesti oman liikkeeni rytmityksen kannalta.
– Tilanne muuttuu uuden hallin ansiosta, kun pääsen treenaamaan säännöllisesti. Kevätkauden tavoite on saada SM-kisoihin oikeuttavat tulokset kokoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?