Esperillä tasoittava vuoro?

Kaksi suurta hoiva-alan yritystä, Attendo ja Esperi Care, ovat tällä valtuustokaudella rakentaneet tai ovat rakentamassa hoivakoteja Ylöjärvelle tasatahtiin: Esperi Tiuraniemeen, Esperi ja Attendo Harjutielle Vuorentaustaan, Attendo Kuruun.
Attendo voitti kilpailutuksen Kurussa. Mielenkiintoista on se, että Esperi pyrki tuohon hankkeeseen kilpailutuksen kalleimmalla tarjouksella. Nyt Esperi haluaa käyttää tasoittavan vuoron Viljakkalan Elokaareen. Näyttää siltä, että isot, kansainvälisten sijoittajien omistamat yritykset tahtovat Ylöjärvellä jakaa potin ja pienet paikalliset hoiva-alan yrittäjät jäävät sivustakatsojiksi.
Monet hoivakotihankkeista ovat käynnistyneet yrityksen omalla aktiivisella otteella. Yrityksen edustaja on mennyt Ylöjärven Yrityspalveluun selvittämään aikeitaan. Sieltä on sitten lähdetty tontti kainalossa kertomaan perusturvaan, että nyt alkaa tapahtua: lähtekää mukaan.
Vauhti on ollut kova. Viljakkalan terveysaseman pikaista myyntiä Esperille perustellaan tulevalla sotemyllerryksellä: pitää pelastaa mitä pelastettavissa on.
Vihreät ehdottavat, että tarkasteltaisiin asiaa kokonaisuuden kannalta. Paikallisten koti- ja hoivapalveluntarjoajien olisi jo tässä sotevaiheessa päästävä osoittamaan kaupungin perusturvalle kykynsä tuottaa laatua. Pelkkä hintakilpailutus ei erota jyviä akanoista: pieni yritys ei voi tarjota palvelua järjettömillä hinnoilla. Kansainväliset sijoittajat voivat sen sijaan hyväksyä, että vuosi-pari saunotetaan Kurun mummoja ja pappoja yhdellä eurolla per saunavuoro (Attendo). He uskovat, että Suomen eduskunta rakentaa soten, joka avaa rahahanat. Sitten voidaan louhia riittäviä osinkoja.
Tulevassa vähäsoteisessa kaupungissamme tarvitaan myös ketterästi toimivia palveluntuottajia. Nyt olisi korkea aika koota yhteen palvelun tarvitsijat ja kaikki alalla työskentelevät suunnittelemaan yhdessä päättäjien kanssa, kuinka Ylöjärven hoivapalvelut järjestetään tänään ja tulevaisuudessa.

Jussi Kytömäki
Ylöjärven vihreät ry
Puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?