Puuhaa ja porinaa yli sukupolvien

Jos seura maistuisi, sopii suunnata kohti Siivikkalassa sijaitsevaa seurakuntataloa, oli vauva tai vaari tahi jotain siltä väliltä. Uudenlainen sukupolvet ylittävä toiminta alkoi viime keskiviikkona.
perhekerho, porinapiiri, Ylöjärven seurakunta, Ylöjärven kaupunki, perhetyö, vanhustyö

Lapset häärivät leikeissään vielä avajaiskerralla entiseen tapaansa leluhuoneessa, mutta jatkossa leluja voisi viedä iäkkäiden tykö, jotta sukupolvet todella kohtaisivat.

Lapset taapertavat ja kopisuttelevat leluilla Siivikkalan Salorinteen seurakuntatalossa. Vanhemmat seurailevat touhuja keskenään turisten. Seurakunnan perhekerho on tuttuun tapaansa vauhdissa.

Mutta sitten ovesta alkaa norua iäkästä väkeä. Tulijat istahtavat kahveelle ja kastettavalle, ja puheen sorina alkaa. He ovat tulleet Siivikkalaan perustetun porinapiirin ensi kokoontumiseen. Pian pullakoppa kiertää lastenkin hyppysten ulottuvissa.

Nyt nimittäin ensi kertaa Ylöjärvellä perhekerho ja vanhuksille suunnattu porinapiiri lyövät hynttyyt yhteen. Ryhmien kokoontumisajat limittyvät osin päällekkäin, jotta porukat voivat ammentaa myös toisiltaan.

Järjestäjäväki on uutuudesta innoissaan.

– Olemme tekemässä jotain uutta. Voimme saada konseptin, joka leviää muuallekin, ideasiemenen kylvänyt Pentti Teräväinen intoilee.

perhekerho, porinapiiri, Ylöjärven seurakunta, Ylöjärven kaupunki, perhetyö, vanhustyö

Porinapiiri kokoontui Siivikkalassa ensi kertaa. Porina alkoi saman tien.

Monen tulokulman rikkautta

Sukupolvet ylittävä yhteispeli kehkeytyi monen oivalluksen summana. Aktiivinen siivikkalalainen ja paikallispoliitikko Teräväinen kuuli kyläläisiä jututtaessaan, että kaupunginosaan kaivattiin toimintaa. Mies otti yhteyttä kaupunkiin, ja samaan tarpeeseen oli sekin törmännyt.

Kun sitten tilaa etsittäessä yhytettiin vielä seurakunta, hoksattiin, että kaupunki voisi tuoda porinapiirin seurakunnan perhekerhon kupeeseen. Urkenisi uudenlainen kohtaamisten kirjo, kun ihmiset eivät kokoontuisi vain omissa viiteryhmissään.

– Lasten läheisyys lisää mielen hyvinvointia ja eloa iäkkään päivään ja päinvastoin, kaupungin palveluohjaaja Miia-Sarika Sarkkinen sanoo.

– Lasten on hyvä nähdä vanhoja ihmisiä. Niin he oppivat kunnioittamaan vanhoja ja olemaan heidän kanssaan, kerhoon tullut Minna Suvanen tuumii, ja muutkin toteavat, että eri ikäpolvet voivat oppia paljon toisiltaan.

Niin järjestäjät kuin kävijät huomauttavat, ettei kaikilla vanhuksilla ole lapsenlapsia eikä kaikilla lapsilla isovanhempia lähistöllä tai lainkaan. Kokoontuminen on hyvä ovi korvaaviin kontakteihin.

Sekajoukko virittää myös ymmärrystä muita kohtaan.

– Mieluummin face to face kuin Facebook. Facebookissa seurustellaan usein samanmielisten kanssa, täällä on monipuolisempaa kohtaamista, Teräväinen tuumaa.

Nyt avajaiskerralla tosin ryhmät jakautuvat pitkälti eri huoneisiin, sillä lapset häärivät leluhuoneessa lattialla ja iäkkäiden taas on hyvä istua tuoleilla oleilutilassa. Väki kuitenkin uskoo, että vaikkapa leluja ja tuoleja eri huoneisiin viemällä ja yhteistoimintaa kehittelemällä ryhmät alkavat kyllä sekoittua.

– Enhän minä tänne varsinaisesti leikkimään tule, mutta lapset voivat mieluusti olla samassa tilassa. Jokaisella voi olla omat porinansa, mutta näemme toisiamme, porinapiiriin tullut Anneli Ylä-Mononen toivoo.

Se, että järjestäjätahojakin on monta, tuo puolestaan monialaisuutta.

– Ei tuijoteta vain omasta lokerosta. On myös linkkiä eri ammattilaisiin, joten ihmisiä on helppo ohjata heidän puoleensa, Sarkkinen tuumaa, ja porukka ynnää, että Teräväisen vetämän Radio Musan voimin taas saadaan kokoontumisiin vierailijoita.

perhekerho, porinapiiri, Ylöjärven seurakunta, Ylöjärven kaupunki, perhetyö, vanhustyö

Perhekerhon ja porinapiirin yhteistoiminnan avajaistuokiossa esiintyi siivikkalalainen trubaduuri Rolf Wirtanen. Tulevillekin kerroille haalitaan vierailijoita.

Ihmisten ilmoille

Perhekerho ja porinapiiri itsessään ovat hyödyllistä matalan kynnyksen toimintaa, jolla voidaan tukea hyvinvointia ja toimintakykyä ja siten välttää tarvetta raskaammille palveluille.

Järjestäjät ja kävijät mainitsevat tärkeänä vertaistuen. Ylipäätään sosiaalisten kontaktien tarjoaminen on eritoten näille ryhmille tarpeen, sillä niin lapsiperheet kuin vanhuksetkin ovat elämänvaiheensa myötä paljon kotioloissa. Mutta yhtä lailla vaikka seuraa kaipaavat työttömät tai kotona työskentelevät yrittäjät ovat tervetulleita visiitille.

– Tulee vaihtelua arkeen, Suvanen toteaa lelujen keskeltä, ja toveri Janika Korpela jatkaa:

– Ja rytmiä päivään.

perhekerho, porinapiiri, Ylöjärven seurakunta, Ylöjärven kaupunki, perhetyö, vanhustyö

Kerhojen limittyminen osin päällekkäin suo yhteiset pullakahvit perheille ja iäkkäille.

Sukupolvet kohtaavat

Salorinteen seurakuntatalossa (Siivikkalantie 76) Siivikkalassa keskiviikkoisin perhekerho kello 9–12 ja porinapiiri kello 11–13.

Seurakuntatalo vaihtui toiseen

Salorinteen seurakuntatalo on kaupungin porinapiiritoiminnalle uusi osoite, mutta tätä se on Siivikkalassa jo pitkään toimineelle seurakunnan perhekerhollekin.

Seurakunta nimittäin möi aiemman toimitilan, Siivikkalan seurakuntatalon, syksyn korvalla. Myyntitarve syntyi, kun talossa vuokralla olleet kaupungin päiväkoti ja neuvola siirtyivät laajentuneeseen Siivikkalan kouluun toissa vuonna. Noin puolet seurakuntatalon tiloista jäi tyhjilleen. Iäkäs rakennus olisi myös tarvinnut lähivuosina peruskorjausta.

– Oli talouden näkökulmasta järkevämpää myydä kiinteistö ja siirtyä pienempään tilaan vuokralle, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Erkki Niemi selittää.

Kun sopiva tila oli saatu näköpiiriin, voitiin vanha talo panna myyntiin.

– Lähtökohta oli, että haluttiin turvata seurakunnan toiminta Siivikkalassa, Niemi sanoo viitaten niin uuden paikan odotteluun ennen myyntiä kuin korvaavan tilan etsintään ylipäätään.

Toiminnan jatkumiseen on tyytyväinen myös seurakunnan lapsityönohjaaja Ulla Rapio sekä moni kerhossa kävijä. Uusi tila on mieluinenkin.

– Täällä on paljon tilaa ja paljon soppia. Tämä on näköisemme ja toimintakulttuuriimme sopiva tila, Rapio kiittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?