Mansesterista tuttu räppäri ei piittaa vihaajista

Inde morjestaa taas

Kun Iiro Lehtonen oli teini, hiphop ei ollut Ylöjärvellä kovassa huudossa. Räppäämisestä kiinnostunutta Lehtosta pilkattiin ja mollattiin. Nuorukainen sulki korvansa huuteluilta ja nosti itsensä yhdeksi maamme underground-rapin kärkinimistä. Nyt hän tekee paluuta – omalla tyylillään.
hiphop, rap, musiikki, Inde Morjesta, Iiro Lehtonen, Mansesteri

Ura rap-musiikin parissa on vienyt Iiro ”Inde” Lehtosen mitä unohtumattomimpiin paikkoihin. Paljasjalkainen ylöjärveläinen ehti kiertää Mansesteri-yhtyeen jäsenenä keikkapaikkoja yli kuusi vuotta.

Pulska poika, joka tykkää räpätä. Voiko helpompaa ivan kohdetta olla?
Iiro ”Inde” Lehtoselle dissaukset ja vähättelyt ovat tulleet tutuiksi. Vuosituhannen vaihteen hiphopbuumin kasvatille rap on ollut henkireikä, tärkeä tapa itseilmaisuun.
Kaikille moinen ei ole sopinut.
– Kun olin yläasteella, ehdotin musiikinopettajalle, että voisin esittää eräässä tapahtumassa vähän räppiä. Ope vastasi, että ”ei rap ole mitään musiikkia”, Lehtonen muistelee.
– Suivaannuin siitä aika paljon. Jatkoin harrastusta ja tein biisejä entistä kovemmalla innolla. Joskus vuoden 2008 tienoilla aloin saada mikseri.netissä kovia kuuntelijalukuja, hän jatkaa.
Lehtonen aisti, että tuloillaan oli jotain isoa. Ja niinhän siinä sitten kävikin.
Vuonna 2009 syntyi rapyhtye Mansesteri. Lehtosen, Markus ”MC Mane” Savolaisen ja Jesse ”Vainis” Lehtisen muodostama posse nousi muutamassa vuodessa koko Suomen hiphop-piirien tietoisuuteen.
Tähän päivään mennessä Lehtonen on heittänyt noin 300 keikkaa. Takana on yhteistyötä Mikko Alatalon, Costello Hautamäen ja Sami Saaren kaltaisten artistien kanssa.
Rap toi uran – kaikesta huolimatta.
– Kannatti uskoa itseensä. Vihaajia on aina, mutta heille ei pidä antaa valtaa, Lehtonen sanoo.

Räppiä karavaanareista

hiphop, rap, musiikki, Inde Morjesta, Iiro Lehtonen, Mansesteri, karavaanarit

Nykyään Lehtonen luo uraa nimellä Inde Morjesta. Ensimmäinen soolojulkaisu on nimeltään Karavaanarit. – Se on oodi kaikille karavaanareille. Olen sellainen itsekin, räppäri kertoo.

Juuri nyt Lehtonen on jälleen tilanteessa, jossa hänelle olisi helppo nauraa. Soolouralle siirtynyt mies on julkaissut debyyttisinglensä, joka on vähintäänkin omintakeinen.
Muun muassa Spotifysta ja Youtubesta löytyvä Karavaanari on räppäävä oodi karavaanarielämälle. Kappale on tehty yhdessä iskelmäartisti Janne Ruuskasen kanssa.
Lehtonen tietää, ettei biisissä ole katu-uskottavuuden häivääkään.
– Mutta arvaapa, välitänkö siitä tippaakaan? räppäri naurahtaa.
– Rakastan matkailuvaunuja ja karavaanarielämää. Ja Suomi on täynnä upeita iskelmiä, joista voi saada mahtavia biittejä. En siis tiedä, miksi tätä biisiä ei olisi pitänyt tehdä, hän järkeilee.
28-vuotias Lehtonen kokee, että iskelmähenkinen rap voisi olla jatkossa hänen juttunsa. Tällä hetkellä sellaista ei tee Suomessa juuri kukaan muu.
Suuria menestystavoitteita Lehtosella ei kuitenkaan ole. Mies tekee musiikkia ensisijaisesti itselleen.
– Rap on minulle intohimo mutta ei kaikki kaikessa. Teen musiikkia juuri niin, miten kulloinkin parhaalta tuntuu, hän kuvailee.
– Olisi hienoa palata isoille lavoille, mutta aika näyttää miten käy.

Hyvät välit Mansesteriin

Vuosi sitten Iiro Lehtonen jätti Mansesterin. Kuusi ja puoli vuotta possessa räpänneestä artistista tuntui, että oli uusien haasteiden aika.
Vain kolmisen kuukautta Lehtosen lähdön jälkeen Mansesteri julkaisi kaikkien aikojen suurimman hittinsä Saravon Pekka. Jääkiekkojoukkue Tapparan kultakevääseen liittynyt biisi nostatti hypen, jossa Indekin sai olla mukana.
– Vierailin aika monella keikalla, esimerkiksi loppuunmyydyssä Hullussa Porossa. Meininki oli aivan mahtava, hän hehkuttaa.
– Luulen, että Mane ja Vainis eivät olisi saaneet tehtyä sitä hittiä, jos olisin vielä jatkanut bändissä. Eli en ole katkera, en missään nimessä, hän korostaa.
Lehtonen lupaa, että hänet nähdään vielä Mansesterin kanssa lavalla. Miehen pääfokus on kuitenkin soolourassa, jota hän tekee uudella taiteilijanimellä.
– Joo, nykyään en ole Inde vaan Inde Morjesta.
– Morjestelen aina kaikkia, mikä on katoavaa kansanperinnettä. Siinä selitys nimelle, hän hymyilee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.