Kaupunkistrategiasta ei löydy tukea perusopetuksen leikkauksiin

Kaupunginvaltuusto päätti valtuustokauden alussa osaksi ”Tasapainoinen talous” -strategiakärkeä palveluohjelman laatimisen. Ohjelmassa pitää määritellä palveluiden järjestämisen ja tuottamisen periaatteet tuleville vuosille. Palveluohjelma hyväksyttiin 3.10.2016 valtuustossa.
Palveluohjelmassa todetaan erityisesti taloudellisesta panostuksesta perusopetukseen, että voimavaroja tarvitaan vuosittain kasvavan oppilasmäärän opetuksen järjestämiseen sekä kustannustason noususta koituviin määrärahatarpeisiin.
Kuitenkin valtuuston talousarviokokouksessa 7.11.2016 unohdettiin tuo vasta tehty, strategiaan liitetty perusopetusta koskeva kirjaus. Päätöspöytäkirjassa todettiin selvästi, että muun muassa yläluokkien oppilasmäärän tulevaa kasvua ei huomioida. Sen lisäksi alakouluissa puututaan ryhmäkokoihin karulla otteella.
Viime vuonna alakouluissa aloitettu siirtyminen uuteen opetussuunnitelmaan saa päättäjiltä kylmää kyytiä: rahoitusta leikataan 270 000 euroa. Ensi syksynä luokkiin pitää ahtaa pulpetteja jopa 50 prosenttia enemmän kuin nyt. Happi loppuu ja muutenkin ahdistaa. Kouluviihtyvyyttä lisäävää toimintaa?
Kuudensilla luokilla on tänä lukuvuonna 64 oppilasta enemmän kuin on toukokuussa koulunsa päättävillä yhdeksänsillä luokilla. Yksinkertainen johtopäätös tästä on, että ensi syksynä yläluokkien oppilasmäärä kasvaa ainakin 64:llä. Tähän taitaa muuttoliike tuoda vielä oman lisänsä.
Oppilasmäärä yläkouluissa kasvaa siis reilusti yli viisi prosenttia, mutta tätä lisäystä ei huomioitu talousarviota hyväksyttäessä. Päinvastoin, yläluokkien opetukseen päätettiin tehdä ensi syyslukukaudella vielä 200 000 euron leikkaus, joka sitten vuonna 2018 haukkaa yläkoulujen rahoituksesta noin puoli miljoonaa euroa.
Vihreät ovat yrittäneet saada muutosta tähän tilanteeseen. Leikkauspäätöstä tehtäessä kaupungin taloustilanne toki näytti synkältä. Kuitenkin jo loka-marraskuun vaihteessa eli viikkoa ennen talousarviokokousta oli tiedossa, että talouden hyvin jyrkäksi arvioitu alamäki olikin kääntynyt iloiseksi nousuksi.
Lopullinen varmistus talouden selvästä kohentumisesta tuli joulukuun viimeisinä päivinä. Ylöjärven verotulokertymä vuodelle 2016 on 124 584 000 euroa. Se on 1,8 miljoonaa euroa yli talousarvioluvun ja 4,6 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden synkimmässä ennusteessa.
Niinpä vuoden 2016 tilinpäätös on jo saanut suitsutusta: Ylöjärvellä osataan talouspuuhat.
Kouluväki on nyt rakentamassa peruskoulustamme sen uuden opetussuunnitelman mukaisesti tulevaisuuden koulua. Uudistamistyö on kunnianhimoinen, historiallisen tärkeä: vahvistetaan koululaisten oppimistaitoja ja valmiuksia kohdata työelämän jatkuvat muutokset.
Mielestämme erityisesti 4 400 peruskoululaisen ja heidän vanhempiensa olisi hyvä saada tietoonsa eri poliittisten ryhmien perustelut, miksi juuri nyt pitää tehdä tosi kipeitä, opiskelua hankaloittavia leikkauksia peruskouluun.

JUSSI KYTÖMÄKI
Ylöjärven vihreät ry
puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?