Pääsee pois puhelimen äärestä ja saa aikaa keskittyä

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä on kaikenlaisille lapsille ja nuorille tarkoitettu. Näpsässä saat tehdä monenlaisia töitä ja tutustua erilaisiin materiaaleihin ja työkaluihin. Siellä voit päästää mielikuvituksen valloilleen ja saat aikaa keskittyä.
Tällä hetkellä työn alla on omakuvat huovutuksella.

Tällä hetkellä työn alla on omakuvat huovutuksella.

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä sijaitsee Krankkulassa kirjastoa vastapäätä Ylöjärvellä. Ylöjärven Näpsää tänä vuonna on vetämässä Marja-Liisa Peltola.

Peltola on ollut Näpsän vetäjänä jo 20 vuotta. Hän on kiertänyt monet paikkakunnat Pirkanmaalla ja ollut töissä monessa Taitokeskuksessa.

Peltola päätyi aikanaan vetämään Näpsää, koska hänellä oli alan koulutus. Lisäksi  töitä oli helppo ottaa parille päivälle viikossa, koska pieniä lapsia piti kotonakin hoitaa. Pikku hiljaa työ alkoi olemaan täysiviikkoista, kun lapset kotona kasvoivat eivätkä tarvinneet niin paljon enää apua.

Omien käsien tulosta

Näpsän teema tänä vuonna on Suomi 100, eli työt liittyvät suurella osin siihen.

Tällä hetkellä Näpsässä työstetään kaikenlaisia savi-, tekstiili-, kankaanpaino-, huovutus- ja veistotöitä.  Yksi opetuskerta kestää kahdesta kolmeen oppituntia, ja työtä työstetään mahdollisimman hyvin niiden aikana.

Näpsässä on perusopintoja ja syventäviä opintoja. Ylöjärvellä ei ole vielä ryhmää syventäville tunneille, mutta Peltolan mukaan niitä yritetään saada Ylöjärvellekin jossain kohtaa.

Näpsä järjestää myös leiripäiviä, tapahtumia ja näyttelyitä. Tapahtumien ja näyttelyiden kuvagalleriat löytyvät Taito Pirkanmaa ry:n nettisivuilta.

Näpsän työt joita työstetään syksy- ja kevätlukukauden aikana, päätetään opettajien kesken. Sen mitkä työt sopisivat teemaan ja minkälaisia ideoita kenelläkin on, ryhmän opettaja tarkistaa vielä ennen kuin alkaa työstämään ryhmän kanssa työtä. Hän esimerkiksi miettii, onko ryhmä tehnyt samankaltaista työtä aikaisemmin. Olisi nimittäin hyvä, jos oppilaat oppisivat uusia taitoja uusilla töillä, eikä heidän tarvitsisi käyttää vain niitä taitoja, jotka jo valmiiksi osaavat.

– Työstettävissä töissä on pientä soveltamisen varaa ja soveltaminen on toivottuakin, tietysti materiaalien ja työtilojen rajoissa. Persoonallisuuttakin toivotaan töissä näkyvän, Peltola toteaa.

Näpsästä valmistuvissa töissä oma kädenjälki näkyy, vaikka työ olisi hyvin samanlainen kuin ohjeen työ. Mitä vanhemmaksi harrastaja kasvaa, sitä enemmän hänellä on taitoja, ja sitä viimeistellympiä töistä tulee.

Tule kokeilemaan

Käsityökoulussa voi valmistaa esimerkiksi tarjottimia.

Käsityökoulussa voi valmistaa esimerkiksi tarjottimia.

Näpsää Peltola suosittelee sekä tytöille että pojille ja niille jotka tykkäävät pitkäjänteisistä töistä. Töitä voidaan soveltaa tytöille ja pojille sopiviksi, joten sukupuolella ei ole väliä, kun ilmoittautuu Näpsään. Ylöjärven Näpsässä noin puolet ovat viidennestä seitsemänteen -luokkalasia. Usein Näpsä aloitetaan ensimmäisestä kolmanteen luokalla, mutta vanhempanakin sen voi aloittaa.

– Voi käyttää mielikuvitusta. On hienoa kun saa käsillään jotain aikaiseksi, näkee tuloksen, saa aikaa keskittyä eikä ole aina puhelin kädessä, Peltola kertoo, miksi Näpsää kannattaa kokeilla.

Peltola on viihtynyt hyvin Ylöjärvellä ja kehui Krankkulan rakennusta. – Rakennus on viehättävä, ja työtilat ovat sopivan isot. Keramiikkauunit ja tiskialtaatkin ovat sopivasti kädenulottuvilta, Peltola kehui.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?