Osuva startti omaisvalmennukseen

Lakimuutoksen virittämä omaishoitajien oljenkorsi otettiin tyytyväisillä mielin vastaan. Tietoa ja vertaisseuraa suovan valmennuksen jatkostakin on jo sovittu.
omaishoitaja, omaishoito, valmennus, koulutus, sosiaalityö

Sosiaaliohjaaja Sirkka-Liisa Penttilä näkee Ylöjärvellä hyvät valmiudet tulevillekin valmennuksille. – Täällä on ollut muutakin ryhmätoimintaa. Olemme jo kasvaneet siihen kulttuuriin. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Jo vuosia ylöjärveläisen Sinikka Toikkosen arki on ollut kireää. Puolison aivoinfarktit ja muut vaivat ovat täyttäneet arkea sairaalakäynneillä, kuntoutuksilla, hoivalla ja pelolla, milloin sattuu taas jotain.

Vuosia on Anja Oksakin hoitanut sairastavaa miestä. Arjen kuviot sujuvat kyllä, mutta vaimo on alkanut väsyä. Voimien ehtyminen ja sen tuoma kärttyisyys huolettavat.

Niinpä kun naiset taannoin kuulivat Ylöjärvelle vastikään tuodusta Ovet-valmennuksesta, tarttuivat he tilaisuuteen.

Yllättävän yhteistä tiedonjanoa

Kurssille löysi moni muukin samansuuntaisten pulmien parissa aprikoiva. Osallistujia esimerkiksi askarrutti, kuinka priorisoida asioita arjessa, miten hallita tunnemaailmaa tai kuinka toimia hankalissa tilanteissa hoidettavan kanssa.

Vain muutaman kokoontumiskerran mittaiseen valmennukseen mahtui vastauksia juuri näistä seikoista – tietoa yhteiskunnan palveluista, omaishoitajan voimavaroista ja ergonomiasta sekä käytännön hoitoaskareista.

– Sellaisia asioita, joiden on nähty parhaiten auttavan arjessa, kaupungin sosiaaliohjaaja Sirkka-Liisa Penttilä selvittää.

Oksankin mielestä kurssisisältö osui asian ytimeen.

– Yllättävän samankaltaisia asioita nousee omaishoitajilta, hän toteaa.

Kurssilaiset kokevat saaneensa tarpeellista tietoa – niin seikkaperäistä infoa vaikkapa palvelusetelistä ja ikäpisteestä, kuin opastusta, mistä tarpeen tullen kysyä lisäneuvoja.

Toikkonen kiittää siitäkin, ettei valmennus ole vain listannut faktaa vaan on opastanut hyödyntämään sitä. Esimerkiksi ajankäyttöympyrän laatiminen auttoi häntä huomaamaan kompastuskiviään ja raivaamaan itselleen tuntikaupalla lisää omaa aikaa.

– Mieskin sanoi, että olen piristynyt täällä, hän myhäilee ja katsoo saaneensa selvästi aiempaa paremman pohjan jatkaa eteenpäin.

omaishoitaja, omaishoito, valmennus, koulutus, sosiaalityö

Marraskuussa aikuisten pitkäaikaissairaiden ja vanhusten omaishoitajille järjestetty valmennus sai osallistujilta kiitosta. Myös yhteishenki kasvoi mieltä ilahduttavaksi. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Vinkkejä ja keveyttä vertaisilta

Vaikka kurssi oli tietopainotteinen, teki myös vertaisten tykö tuleminen hyvää. Helpotti huomata, että on ihan tavallista tuntea epävarmuutta ja huonoa omaatuntoa.

– Voikin sitten nauraa jollekin omalle jutulleen ja huomata, ettei kaikki ole kuolemanvakavaa, Oksa huokaa huojentuneena.

– Kun asioista saa puhua ääneen, on helpompi kohdata todellisuus ja elää sen kanssa, sosiaaliohjaaja nyökyttelee.

Vertaisten tarinat toimivat myös vinkkeinä.

– Jotkut ovat esimerkiksi korostaneet oman ajan ottamista, ja se on hyvä juttu, muiden mallin innoittamana muun muassa kulttuuriharrastuksiin rientävä Oksa kiittää.

– Ymmärsin, että ihan vieraskin ihminen voi olla avuksi, Toikkonenkin näkee hyödyn, vaikkei täysin tullutkaan heittäytyneeksi vertaisantiin.

Kurssi myös opasti, mistä vertaistukea voi jatkossa hakea.

omaishoitaja, omaishoito, valmennus, koulutus, sosiaalityö

Valmennettavat saivat aimo tukun tietoa myös kotiin kansiossa vietäväksi vastaisuuden varalle. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Koppi lakimuutoksesta

Valmennus tuotiin Ylöjärvelle, koska lakipykälät uudistuivat kesällä. Nyt kunnat ovat velvollisia järjestämään tarvittaessa valmennusta ja koulutusta omaishoitajille. Lakimuutosten tarkoitus on muun muassa tukea omaishoitajien jaksamista.

Vaikka laki tulee velvoittavaksi vasta siirtymäkauden jälkeen vuonna 2018, tartuttiin Ylöjärvellä asiaan jo heti, sillä kaupungilla on hyvä yhteistyötausta valmennuksia järjestävän Tampereen seudun omaishoitajat ry:n kanssa.

– Tuntui, että nyt oli hyvä hetki. Ylöjärvellä on pyritty panostamaan omaishoitajien tukimuotoihin, Penttilä selittää.

Kurssi toteutettiin yhteistyössä järjestöväen kanssa, mikä oli sosiaaliohjaajasta kovin hedelmällistä.

– Yhdistykseltä tuli hyvä runko ja meiltä paikallinen osaaminen.

Pilotti oli onnistunut: kurssi tuli täyteen, ja osallistujien toiveesta järjestettiin vielä ylimääräinen luento. Tältä pohjalta on Penttilän mielestä hyvä jatkaa.

– Ensi marraskuulle on jo sovittu vastaava valmennus, hän kertoo, ja kurssilaiset huikkaavat suosittelevansa koulutusta muillekin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?