Selfiesankari Janne Ankkanen

Aikamatka sadan vuoden takaiseen Suomeen voi sekunnin murto-osassa muuttua déjà-vu-tunteeksi juhlavuottaan 2017 aloittelevassa Suomessa.
Kiljusen herrasväestä rahasammon sukututkimustensa ja muiden kirjallisten töiden rahoittamiseksi loihtinut Jalmari Finne nosti vuonna 1917 Suomen Kuvalehdessä parrasvaloihin sarjakuvasankari Janne Ankkasen, jolta ei hengenheimolaisia puutu.
+++++
Sata vuotta sitten Suomessa asui virallisen protokollan mukaan 3,1 miljoonaa ihmistä, mutta luvussa oli mukana myös siirtolaisiksi rapakon taakse muuttaneet noin 250 000 suomalaista.
Luterilaisuudessa oltiin Euroopan kärkikastia. Kirkkoon kuului yli 98 prosenttia suomalaista.
Sarjakuvahahmo Janne Ankkanen esittäytyi vuoden 1917 Suomessa, johon syntyi yli 81 000 lasta. Syntymäpäivä 6. joulukuuta osui onnekkaan juhlavasti noin kahdensadan suomalaislapsen osaksi.
Vertailun vuoksi: nyt Suomessa syntyy lapsia vähiten sitten 1800-luvun nälkävuosien. Tänä vuonna tekee tiukkaa, että ensi parkaisunsa päästää edes 50 000 lasta.
+++++
Suomi oli sata vuotta sitten hyvässä nousuvireessä. Sahatavaraa laivattiin länteen, lihaa ja voita rahdattiin Pietariin. ”Löysä raha” alkoi luoda illuusioita helposta rikastumisesta, kuten Eino Leino kuvaa teoksessaan Pankkiherroja.
Uutisvirrassa kerrottiin herra J. Pyykösen Rautalammilla valmistamasta, jalalla poljettavasta eläväin kuvain koneesta, Maggie Gripenbergin oppilaiden modernin tanssin esityksistä, Konekauppa Osakeyhtiö Aatran automobiiliosaston uutuuksista, moottoriaurasta työkentällä sekä ilmalaivoista tulevaisuuden Helsingissä.
Kaikki nousukauden merkit olivat ilmassa, kunnes maa ajautui elintarvikepulaan. Yhteiskunnalliset jännitteet nousivat pintaan. Vuoden 1917 kesällä jouduttiin viljatuotteiden säännöstelyyn ja leipäkorttijakelun piiriin kuului yli puolet väestöstä.
+++++
Vuoden 1917 syksyllä Jalmari Finne ideoi Suomen Kuvalehteen poliittisesta linnusta Janne Ankkasesta jatkosarjakuvan, jonka taiteilija Ola Forsberg piirsi kuviksi. Walt Disney tarttui myöhemmin samaan aiheeseen vähän kuuluisammalla Aku Ankallaan. Saiko Disney idean siirtolaislehtien siteeraamasta Ankkasesta?
Finne liitti ihmismäisiä ominaisuuksia ankkahahmoonsa. Epäjärjestystä lietsonut Janne Ankkanen tavoitteli omaa etuaan röyhkeästi aina ja kaikkialla.
Vuoden 1917 joulukuussa ilmestyneessä sarjakuvassa Ankkanen ryhtyi suunnittelemaan Suomelle lippua, vaakunaa ja kansallislaulua. Eikä Suomen lippu ollut tietenkään mitään ilman Janne Ankkasen omakuvaa.
Omaan kuvaansa Narkissoksen lailla ihastunut selfiemaailman johtava sankari syntyi sata vuotta sitten.

Jorma Marttala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?