Ylöjärvi tarvitsee näkijöitä ja tekijöitä

Ylöjärven pitkäaikainen kaupunginjohtaja, kunnallisneuvos Pentti Sivunen herättelee Ylöjärven Uutisille antamassaan laajassa haastattelussa kansalaisia tiedostamaan pian toteutuvan kuntauudistuksen seurauksia. Hän arvioi varovasti, että kuntakenttä hakee uuden muotonsa kymmenen vuotta kestävän myllerryksen aikana.

Matti PulkkinenMiehen viesti kiteyttää kuvan tulevaisuuden kunnasta, jossa juuri mikään ei ole niin kuin nykyisissä kunnissa.
Maamme viime hallitukset ovat yrittäneet kuntauudistuksia, mutta ne eivät ole hankkeissaan onnistuneet. Esimerkiksi Jyrki Kataisen (kok.) hallitus tavoitteli mammuttikuntia – muun muassa Tampere ja sen kehyskunnat olisivat muodostaneet suurkunnan. Pentti Sivunen on vakuuttunut siitä, että sote- ja maakuntahallinnon toteutuessa Suomessa alkaa kuntarajojen uusi piirtäminen. Sivunen arvioi kuntien määrän asettuvan 50:n ja 100:n välille.
Kunnat ovat suuria työllistäjiä. Esimerkiksi Ylöjärven kaupungin palveluksessa on tällä hetkellä 2 054 henkilöä. Pentti Sivunen sanoo, että kuntien henkilöstömäärä muuttuu rajusti lähiaikoina. Sotepalveluiden siirtyminen kunnilta pois vie kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisten lisäksi muidenkin ammattiryhmien työntekijöitä. Lisäksi on otettava huomioon seikka, tarvitaanko kaikkia nykyisiä ihmisiä uusissa organisaatioissa tai uudelleen muovautuvissa kunnissa. Henkilöstön tilanne on erittäin epävarma.
Pentti Sivusen mukaan kunnat tarvitsevat erittäin vankkaa uutta ajattelua toimintansa uudelleen järjestämiseen. Hänen mielestään kunnat selviytyvät edessään olevista haasteista vain uudistamalla johtamiskäytäntöjään. Konkarikuntajohtaja vertaa kuntien tulevaa lähtötilannetta pörssiyhtiöiden tiukkojen saneerausohjelmien aloitus- ja toteutusvaiheisiin. Muutokset ovat pakon sanelemia.
Kunnallisneuvos herättelee tulevaisuuden kunnista vastaavia virkamiehiä ja luottamushenkilöitä tiedostamaan tosiasian, etteivät perinteiset konservatiiviset otteet riitä jatkossa. Fakta on lisäksi se, että jokainen kunta ei voi laskea elinvoimaansa uusien yrityksien varaan.
Nykymuotoinen suomalainen kunta on tiensä päässä.
Suomalaiset käyvät neljän kuukauden kuluttua kuntavaaleihin.
Eikö olisi jokaisen edun mukaista, että historialliset asiat avattaisiin kiireesti ja fiksusti kaikille kansalaisille?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?