Syvä hiljaisuus kuntakeskustelussa ihmetyttää

Suomi tekee historiallista hallintoremonttia, jossa 18 maakunnasta leivotaan uusia keskeisiä vallankäyttäjiä ja perinteisesti tärkeässä osassa olleiden kuntien tehtäviä vähennetään ja kuntien asemaa murennetaan.

Matti PulkkinenMaakuntahallintoa rakennetaan kovalla vauhdilla. Vähän ajan päästä muun muassa Pirkanmaata hallinnoi vahva-aseinen uusi organisaatio.
Kunnat ovat olleet muutoksessa sivustakatsojia. Pian vahvat ja monipuoliset palveluiden tuottajat ovat menneisyyttä. Uudistus muuttaa rajusti niin yksittäisiä kuntia kuin moni-ilmeistä kuntakenttää.
Kun seuraamme yhteiskuntamme yleistä keskustelua, havahdumme tosiasiaan, ettei maakunnista eikä kunnista puhuta aktiivisesti. Normaalissa tilanteessa merkittävät uudistukset ja niitä seuraavat muutokset virittävät vilkkaan keskustelun. Kansalaiset ottavat kantaa niin puolesta kuin vastaan. Ihmiset kritisoivat ehdotuksia ja esittävät korjausvaihtoehtoja. Monipuolinen debatti on aina hyödyllistä ja terveellistä.
Ylöjärven kaupungin pitkäaikainen johtaja, kunnallisneuvos Pentti Sivunen on eläkepäivilläänkin seurannut aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan uusia tuulia. Hän on kiitettävän hyvin perillä niin kuntia koskevista muutoksista kuin maakuntahallinnon mukanaan tuomista uusista tuulista. Entisen kuntajohtajan valistunut arvio on, etteivät suomalaiset ole vielä sisäistäneet toteutumassa olevien muutoksien rajuutta.
Sivusen mielestä muutoksista olisi korkea aika puhua. Hänen mielestään tulevaisuutta olisi linjattava niin jokaisessa kunnassa kuin kaikissa 18 maakunnassa.
– Valtakunnan päättäjätkin saisivat olla näistä aiheista nykyistä ahkerammin ja asialähtöisemmin äänessä, hän vetoaa.
Kokenut kunnallismies arvioi hiljaisuuden johtuvan osaksi siitä, että mammuttimainen uudistus pelottaa ihmisiä. Pelko sulkee kansalaisten suut, ja he siirtävät koko asian sivuun.
Sivunen soisi, että etenkin kaikki puolueet omaksuisivat aktiivisen roolin ja alkaisivat valistaa kannattajiaan edessä olevista järeistä ratkaisuista. Hänen mielestään kansalaisten olisi tiedettävä tulevista kunnista ja maakunnista paljon tämänhetkistä enemmän ennen ensi huhtikuussa toimitettavia kuntavaaleja.
Sivusen laaja haastattelu julkaistaan Ylöjärven Uutisissa ensi viikon keskiviikkona 4. tammikuuta 2017.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?