Ylöjärven Seurakunnan talous on vielä hyvissä kantimissa

”Kipeitäkin ratkaisuja on vaadittu”

Ylöjärven seurakunnassa on jo usean vuoden ajan tiedostettu, ettei menojen kasvu voi jatkua. Seurakunta onkin ottanut käyttöön tiukan kulukurin ja hakenut säästöjä uusista toimintatavoista, joihin koko seurakunnan henkilöstö on ryhtynyt. Tehtyjen päätösten vuoksi seurakunnan taloustilanne on ainakin vielä hyvä.
kirkko

Ylöjärven seurakunnalla pyyhkii taloudellisesti vielä kohtalaisen hyvin, vaikka isoja investointeja onkin edessä. (Kuva: Suvi Tammilehto)

– Kulujen karsiminen näkyy menojen absoluuttisena pienenemisenä verrattuna viime vuoteen. Tämä on vaatinut päättäjiltä kipeitäkin ratkaisuja, Ylöjärven seurakunnan talousjohtaja Taina Tuohimaa sanoo.Seurakunta on pystynyt kasvattamaan jonkin verran toimintatuottojaan. Lisäksi organisaatio on saanut kertaluonteista tuloa maan myynnistä.

Isoja menoeriä

Henkilöstömenot ovat kirkossa suurin menoerä. Näin on myös Ylöjärven seurakunnassa. Henkilöstökustannukset kattavat lähes 61 prosenttia seurakunnan kaikista kuluista. Tätä kuluerää pyritään pienentämään.

– Yksittäisiä tehtäviä on jätetty täyttämättä ja luonnollisen poistuman tarjoamat tilaisuudet pyritään hyödyntämään. Säästöä henkilöstökustannuksiin syntyy myös yhteistyösopimuksista, joita Ylöjärven seurakunnalla on Hämeenkyrön seurakunnan kanssa ja vuoden alusta alkaen myös Tampereen seurakuntayhtymän kanssa, Taina Tuohimaa selvittää.

Myös seurakunnan kiinteistökustannukset ovat isot. Seurakunnassa pyritään toimitilojen keskittämiseen, joka tuo kustannussäästöjä käyttötalouteen sekä helpotusta investointipaineeseen.

Kirkkovaltuusto hyväksyi viime vuonna kiinteistöstrategian, jossa linjattiin säilytettävät ja kehitettävät kiinteistöt ja listattiin luopumislistalla olevat kiinteistöt. Epätarkoituksenmukaisista tai käyttöasteeltaan alhaisista kiinteistöistä luovutaan suunnitelman mukaan.

– Tänä vuonna myytiin Siivikkalan seurakuntatalo. Kiinteistömenojen kääntäminen laskusuuntaan edellyttää väistämättä toimitilojen vähentämistä, sillä säilytettävien kiinteistöjen asianmukaiseen kunnossapitoon ja peruskorjaukseen on varattava rahaa, Tuohimaa kertoo.

Kirkollisverotuotot vähenevät

Ylöjärven seurakunnan jäsenmäärä on kehittynyt suotuisasti. Seurakuntaan kuului viime vuonna 24 649 ihmistä. Jäsenmäärä kasvoi vuoteen 2014 verrattuna 129 henkilöllä.

Ylöjärven seurakunta hyötyi valtionrahoitusjärjestelmään siirtymisestä, joka korvasi yhteisöverot. Seurakunnan kirkollisverotulo on tänä vuonna suunnilleen samalla tasolla kuin kahtena edellisenä vuotena.

– Olemme kuitenkin selvästi alemmalla tasolla kuin huippuvuonna 2013. Budjetin kirkollisverotuloarvio näyttäisi osuneen aika lähelle oikeaa, Tuohimaa toteaa.

Ensi vuoden näkymät eivät kuitenkaan ole kirkollisverotulojen osalta myönteiset. Veropohjan kapeneminen veronmaksajille myönnettyjen uusien vähennysten myötä tuntuu seurakunnan kukkarossa. Samaan aikaan kuitenkin työnantajamaksuihin on tullut helpotusta, jolloin verotulojen väheneminen ei pitäisi kokonaisuudessaan siirtyä seurakunnan tilikauden tulokseen.

Mahdollisesti pakollinen investointi

Ylöjärven seurakunnan ensi vuoden investointisuunnitelmaan tuli merkittävä pakollinen kuluerä, kun Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkkoihin on hankittava automaattiset sprinklerijärjestelmät. Tämä on seurakunnalle taloudellisesti raskas projekti, koska sprinklerijärjestelmien hankinnan ja asentamisen kustannukset vastaavat seurakunnan tavanomaista vuosittaista investointimenoa.

Ylöjärven seurakunta yrittää selvittää, voisiko sprinkleri-investointia esimerkiksi lykätä.

Seurakunnan investointisuunnitelmassa on lisäksi säilytettäviksi päätettäviin rakennuksiin suunniteltuja korjauksia. Lisäksi Ylöjärven uurnahauta-alueen rakentamisen viherurakkaan on tarkoitus investoida merkittävä summa.

Tulevina vuosina seurakunnan suurin investointi kohdistuu Lempiäniemen leirikeskuksen uuteen ruokalarakennukseen.

Ylöjärven seurakunnan budjetoitu tuloslaskelma vuodelle 2017

Toimintatulot 1 019 225
Toimintamenot 6 674 498
Kirkollisverotulot 6 090 000
Valtionrahoitus 641 300
Tilikauden alijäämä 12 706

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?